Πολιτισμός

«Τζιτζιμιτζιχοτζιριά» στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς

Το εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς παρουσιάζει τη νέα του κουκλοθεατρική παράσταση «Τζιτζιμιτζιχοτζιριά», την Κυριακή 13 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα, στο θεατράκι του Ιδρύματος στην Αγριά.
«Τζίτζι μίτζι χότζι ρια, κλείνεις τα μάτια και ψιθυρίζεις τη λέξη, ξανά και ξανά… και Τζίτζι μίτζι χότζι ρια κι όλα αλλάζουν ξαφνικά!» Μια λέξη μαγική για να ξορκίσουμε το κακό! Ένας γλωσσοδέτης των παιδιών λύνει τα προβλήματα των μεγάλων, μεταμορφώνει τη σκληρή καθημερινότητα σε παιχνίδι, φέρνει το γέλιο και τη χαρά στα κουρασμένα πρόσωπα!
Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Στέλλας Μιχαηλίδου, ειδικά διασκευασμένο για κουκλοθέατρο.

Όλα συμβαίνουν μέσα σε μια μυρμηγκοφωλιά, σε μια μεγάλη και πολύβουη μυρμηγκοπολιτεία. Όλοι δουλεύουν ασταμάτητα, από το πρωί μέχρι να δύσει ο ήλιος. Ο χρόνος είναι χρήμα και κανείς δεν έχει χρόνο για χάσιμο! Η μόνη έγνοια των μυρμηγκιών είναι η δουλειά και σκοπός της ζωής να γεμίσουν σπόρους οι αποθήκες τους! Στην ιστορία όμως υπάρχει ένα μυρμήγκι διαφορετικό από τα άλλα. Έχει φίλο του τον Τζίτζικα κι αγαπά μια πεταλούδα!
«Τι κι αν είσαι μυρμήγκι, η ζωή είναι ένα πανηγύρι!»

Η Τζιτζιμιτζιχοτζιριά μας μιλάει για το δικαίωμα που έχει ο καθένας μας στο όνειρο.
Η παράσταση συνδυάζει το κουκλοθέατρο με το θέατρο σκιών για να παρουσιάσει δύο διαφορετικούς «κόσμους». Η σκοτεινή μυρμηγκοφωλιά έρχεται σε αντίθεση με το φωτεινό περιβόλι, ο παραλογισμός της υπερβολικής συγκέντρωσης αγαθών ξεθωριάζει μπροστά στην ομορφιά των απλών πραγμάτων, ο ορθολογισμός και τα στερεότυπα χάνουν τη δύναμή τους μπροστά στην αποκάλυψη του αληθινού νοήματος της ζωής. Η μυρμηγκοφωλιά μοιάζει τόσο με μια πολιτεία ανθρώπινη… κι είναι η σύγκριση με τη δική μας καθημερινότητα τόσο άμεση! Το έργο προβάλει τη σημασία της διαφορετικότητας του καθενός, την αξία της φιλίας και της αλληλεγγύης, την πίστη πως όλα μπορούν να αλλάξουν, όταν το θελήσουμε με όλη μας την ψυχή.

Μυρμήγκια, σκαθάρια κι έντομα, ένας κρυφός από τα μάτια μας μικρόκοσμος, φανερώνεται μέσα από τη συνεργασία όλων των παιδιών του εργαστηρίου. Συμμετέχουν τριάντα οκτώ κουκλοπαίκτες, ηλικίας έξι έως δεκαεπτά ετών. Οι μεγάλου μεγέθους κούκλες, κυρίως επιτραπέζιες άμεσης κίνησης και μαρότες, έχουν κατασκευαστεί από φυσικά υλικά, δίνοντας στους χαρακτήρες του έργου μια ξεχωριστή ζωντάνια.

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του Λευτέρη Πλαβού, αναδεικνύουν τις λεπτομέρειες της κάθε κούκλας και θα παρουσιαστούν το ίδιο βράδυ σε μια μικρή έκθεση στο φουαγιέ του θεάτρου.

Το εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς έγινε φέτος οκτώ ετών. Η πρόεδρος του Ιδρύματος Κατερίνα Πορφυρογένη, υποστηρίζει με ενθουσιασμό κάθε προσπάθεια. Η όμορφη βιβλιοθήκη του ιδρύματος είναι ο πυρήνας του εργαστηρίου. Φιλοξενεί τρία τμήματα με παιδιά όλων των ηλικιών κι εφήβους. Το εργαστήρι κουκλοθέατρου έχει στο ενεργητικό του μια σειρά παραστάσεων που κάθε φορά προτείνουν κάτι διαφορετικό, τόσο στις επιλογές των ιστοριών, όσο και στον τρόπο προσέγγισης. Προβάλλοντας την ανακύκλωση ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως κύρια βάση των κατασκευών του τη μεταμόρφωση ενός «ευτελούς» υλικού σε κάτι διαφορετικό κι απρόσμενο, προτρέποντας τα παιδιά να προσεγγίσουν το θαυμαστό κόσμο της κούκλας με οδηγό τη φαντασία. Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η ιστορικός τέχνης Σταυρούλα Μαστρογιάννη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το