Τοπικά

Τζανακόπουλος: Η ανευθυνότητα της ΝΔ στα ελληνοτουρκικά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα

Επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά και η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, του πρώην υπουργού και κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην Ένωση Συντακτών. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανευθυνότητα στα ελληνοτουρκικά, η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα καθώς η πολιτική που ακολουθεί απέναντι στην Άγκυρα είναι, όπως υποστήριξε, λανθασμένη. Έριξε το «γάντι» στη ΝΔ, λέγοντας πως είναι εκείνη που πρέπει να διαμορφώσει την εθνική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα, αλλά δεν δείχνει καμία διάθεση να το πράξει και εξαπέλυσε, παράλληλα, βολές για πολιτική «αδράνειας, απομόνωσης και κατευνασμού» που δεν αποδίδει.

«Θέλουμε μια σοβαρή εθνική πολιτική που να μην έχει καμία σχέση με λεονταρισμούς, αλλά με τον διπλωματικό διάλογο και την αποφασιστικότητα. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα αντιπολιτευθούμε με τον τρόπο που η ΝΔ αντιπολιτεύθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα. Θέλουμε ανοιχτούς τους διαύλους της διπλωματίας για να αποτρέπονται οι ενέργειες της Τουρκίας. Πρέπει να ακολουθούνται προληπτικές πολιτικές και να λαμβάνονται διπλωματικές πρωτοβουλίες, και Ελλάδα έχει εργαλεία να το πράξει, μέσα από την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού φόρουμ για να αποτραπούν τέτοιες ενέργειες. Η Κυβέρνηση ακολουθεί μία άναρχη εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση θεωρεί πως εάν είναι το καλό παιδί σε Γερμανία και ΗΠΑ, είναι εγγύηση για να μην οδηγηθεί σε κλιμάκωση μιας κρίσης. Πρέπει να χρησιμοποιήσει διπλωματικό κεφάλαιο για να ασκηθεί πίεση διεθνώς προς την Τουρκία», δήλωσε.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και προσφυγή στις κάλπες, απάντησε πως εύχεται «να μην οδηγηθούμε σε κάλπες εξαιτίας της εξωτερικής πολιτικής της Ν.Δ. Παρά του ότι εκφράζουμε την ανησυχία μας, δεν θέλουμε τέτοιου είδους κρίση. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή εθνική ρεαλιστική πολιτική η οποία να μην έχει καμία σχέση με λεονταρισμούς, προσπάθεια, επίδειξης εικονικής ισχύος από πλευρά Ελλάδας, αλλά να βασίζεται σε διάλογο και αποφασιστικότητα. Αλλά η Ν.Δ. κυβερνά και έχει ευθύνη να διαμορφώσει τους όρους για μια τέτοια πολιτική συνεννόηση. Και φαίνεται ότι δεν έχει σχέδιο και διάθεση. Αλλά δεν θα αντιπολιτευτούμε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με τον τρόπο που το είχε κάνει η Ν.Δ. Θα στηρίξουμε υπεύθυνες επιλογές που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα της χώρας».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως δεν υπάρχει μία κυβέρνηση σε αυτή την ταραγμένη περίοδο για να εγγυηθεί συνθήκη ηρεμίας στη χώρα.

«Η Ν.Δ. απέδειξε ότι δεν έχει επάρκεια και δυνατότητα διαχείρισης μεγάλων εθνικών θεμάτων. Έχει φανεί στην εξωτερική πολιτική η ανεπάρκειά της και οι αγκυλώσεις της, την οδηγούν σε διπλωματικές αποτυχίες, όπως η Διάσκεψη του Βερολίνου. Πορεύεται χωρίς σχέδιο στην εξωτερική πολιτική, χωρίς πυξίδα και θεωρεί ο΄τι και αυτά τα ζητήματα μπορεί να τα διαχειριστεί επικοινωνιακά. Όμως εξωτερική πολιτική δεν διεξάγεται στον εσωτερικό με τους μιντιάρχες στο πλευρό της, αλλά στην παγκόσμια αρένα και εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά», δήλωσε και σημείωσε πως απόλυτη αποτυχία καταγράφεται και στη διαχείριση του προσφυγικού λόγω ιδεοληψιών και αδυναμίας να κατανοήσει ότι το ζήτημα θα είναι ανοιχτό για τα επόμενα χρόνια.

Χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό των ολιγαρχών, έναν πρωθυπουργό που ενδιαφέρεται για τους φίλους του και καμία σημασία δεν δίνει στη μεσαία τάξη και τους αδύναμους πολίτες.

«Για πρώτη φορά φαίνεται ότι εκκινείται μείωση των μισθών ενώ η πορεία είχε αντιστραφεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αυξάνει κατώτατο μισθό, καταργεί προστατευτικές ρυθμίσεις. Δεν είναι απροσδόκητο γεγονός ότι ξεκίνησε ήδη η διαδικασία φθοράς για Ν.Δ. που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις και εμπεδώνεται και οξύνεται από τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης ειδικά με τον κ. Σαμαρά.

Για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως σε αυτή χωράνε, όσοι όλοι οι προοδευτικοί, δημοκράτες και αριστεροί πολίτες που εκπροσωπούν την ανάγκη να μην κυβερνάται η χώρα από τη Ν.Δ, μια ακραία δεξιά και νεοφιλελεύθερη δύναμη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το