Κόσμος

Τυφώνας Μάθιου: 478 νεκροί στην Αϊτή και τα «χειρότερα έρχονται»

Αυξάνεται ο δραματικός απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου στην Αϊτή, με τον αριθμό των θυμάτων να αγγίζει πλέον τους 478 σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία.

Πριν από τρεις μέρες, η κυβέρνηση έκανε λόγο για πλημμύρες και μόλις πέντε νεκρούς ενώ τώρα επιβεβαιώνει το θάνατο μόλις 280 ανθρώπων. Η εικόνα που δίνουν, όμως, οι άντρες σωστικών συνεργείων είναι διαφορετικές. Οι δρόμοι και τα σπίτια έχουν μετατραπεί σε λίμνες με καφέ νερό, εκατοντάδες –μπορεί και χιλιάδες- ζώα πνίγηκαν και περιουσίες καταστράφηκαν.
Ο Μάθιου ήταν πιο καταστροφικός κυκλώνας των τελευταίων 50 ετών στην Αϊτή και η χειρότερη φυσική καταστροφή από τον σεισμό του 2010.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων 61.500 άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγια.
Ο κυκλώνας έχει πλέον αλλάζει… ρότα και κατευθύνεται ταχύτατα προς τη Φλόριντα. Οι αρχές έχουν ήδη κηρύξει τρεις αμερικανικές πολιτείες –Φλόριντα, Τζόρτζια και Νότια Καρολίνα- σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πάνω από τρία εκατομμύρια κάτοικοι παράκτιων περιοχών έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης κυκλώνων (NHC) υπολογίζει ότι ο Μάθιου θα κινηθεί κοντά στην ανατολική ακτή της Φλόριντα την Παρασκευή ενώ θα φτάσει στις ακτές της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνας το Σάββατο.

Παρότι ο κυκλώνας φαίνεται να εξασθενεί και αναμένεται να είναι κατηγορίας 3 όταν θα χτυπήσει τις ακτές της Φλόριντα, οι άνεμοι θα πνέουν με ταχύτητα 195 χλμ/ώρα.

«Τα χειρότερα έρχονται»
Παρότι εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα εγκατέλειψαν τις περασμένες ημέρες τις εστίες τους, αρκετοί είναι αυτοί που παραμένουν στην πολιτεία για να προσπαθήσουν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με το Associated Press 300.000 είναι χωρίς ρεύμα ενώ οι αρχές προτρέπουν όσους παραμένουν στην περιοχή να κατευθυνθούν προς τα καταφύγια. «Τα χειρότερα έρχονται» δήλωσε στο CNN ο δήμαρχος της περιοχής Ντεϊτόνα Μπιτς, Ντέρικ Χένρι και ζήτησε από τον κόσμο να είναι προσεκτικός.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το