Τοπικά

«Τυφλός» συλλεκτήρας αιτία για την πλημμύρα στα Κανάλια – Έχει γίνει ένα τμήμα του, αλλά δεν ολοκληρώθηκε

Ο μεγαλύτερος συλλεκτήρας της Κάρλας, στα Κανάλια, δεν έχει ολοκληρωθεί, παρότι σχεδιάστηκε ως αντιπλημμυρικό έργο. Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου μιλούν για ένα έργο «τυφλό» που ευθύνεται για τις πλημμύρες του Ιουνίου και τις μεγάλες καταστροφές και απαιτούν άμεση ολοκλήρωση από την Περιφέρεια.
Τα έργα ανασύστασης της λίμνης Κάρλας ξεκίνησαν το 2000, υπό την επίβλεψη του υπουργείου ΥΠΕΧΩΔΕ. Από το 2000 έως το 2014, έγινε ο μεγαλύτερος όγκος των έργων ανασύστασης της λίμνης. Τον Μάιο του 2014, η αρμοδιότητα συνέχισης των έργων της Κάρλας , δόθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο συλλεκτήρας Σ7 είναι ένα από τα έργα της Κάρλας που ξεκίνησε να κατασκευάζεται και σταμάτησε όταν την επίβλεψη – κατασκευή είχε υπό την ευθύνη του το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο συλλεκτήρας με την ονομασία Σ7, είναι ένας μεγάλος συλλεκτήρας (ρέμα – χαντάκι – οχετός) όμβριων νερών, που μελετήθηκε να κατασκευασθεί νότια του οικισμού του χωριού Κανάλια, έως τη λίμνη. Ο συλλεκτήρας, είναι ένα πολύ σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο, γιατί θα παραλάμβανε όλα τα νερά από τα τρία ρέματα του οικισμού των Καναλίων, αλλά και νερά ρεμάτων ανατολικά και δυτικά του χωριού και θα τα μετέφερε με φυσική ροή εντός της λίμνης Κάρλας.

Για την κατασκευή αυτού του συλλεκτήρα, απαιτούνταν απαλλοτριώσεις οικοπέδων, γιατί διασχίζει το νότιο τμήμα του οικισμού (ακριβώς κάτω από το γήπεδο ποδοσφαίρου) και στη συνέχεια απαλλοτριώσεις αγροτεμαχίων, μέχρι να φτάσει στη λίμνη. Όλες αυτές οι απαλλοτριώσεις, που απαιτούσαν χρόνο, αλλά και χρήματα για την αποζημίωση των δικαιούχων, έγιναν και στη συνέχεια άρχισε η κατασκευή του. Ένα τμήμα αυτού του συλλεκτήρα, θα ήταν κλειστό (νότια του οικισμού) και στη συνέχεια (εκτός οικισμού) θα ήταν ανοιχτό, γιατί θα διέσχιζε αγροτεμάχια. Η κατασκευή αυτού του συλλεκτήρα, έγινε μόνο σε ένα τμήμα περίπου 700 μέτρων νότια του χωριού, αλλά δεν έγινε το υπόλοιπο εύκολο ανοιχτό τμήμα περίπου 1.500 μέτρων λόγω αρχαιολογίας.

Το κλειστό τμήμα (τσιμεντένιο τετράγωνο με διστάσεις τουλάχιστο 5 Χ 5), όλα αυτά τα χρόνια είναι κλειστό με μπάζα στις άκρες του. Καταγράφονται ανά διαστήματα φρεάτια για να δέχεται τα βρόχινα νερά που κατεβαίνουν από τους δρόμους του χωριού. Όμως αυτά τα νερά, επειδή ο συλλεκτήρας είναι κλειστός «τυφλός», όλα αυτά τα χρόνια μπαίνουν μέσα στον συλλεκτήρα και εγκλωβίζονται με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτό επίσης που δεν είχε γίνει όταν είχε κατασκευασθεί ο συλλεκτήρας, ήταν το έργο ένωσής του με το ρέμα Κουμάσι. Ακριβώς κάτω από την απόληξη του ρέματος περνάει ο Σ7 και αυτό που είχαν αφήσει τότε σε εκκρεμότητα ήταν η κατασκευή της «τρύπας», για να πέσουν τα νερά μέσα στον Σ7. Νοτιοδυτικά του χωριού ο συλλεκτήρας Σ7, έχει σταματήσει 50 ή 100 μέτρα περίπου πριν φτάσει στο κύριο ρέμα που περνάει μέσα από τον οικισμό και κατεβάζει τα περισσότερα βρόχινα νερά. Με την πλημμύρα του Ιουνίου, που όπως είναι γνωστό στο χωριό των Καναλίων έγινε τεράστια καταστροφή, αν αυτός ο συλλεκτήρας λειτουργούσε έτσι όπως αρχικά είχε μελετηθεί, θα είχαν αποφευχθεί πολλές από τις ζημιές που έγιναν. Δηλαδή, να πάρει τα νερά του ρέματος Κουμάσι καθώς και τα υπόλοιπα των φρεατίων των δρόμων και να τα μεταφέρει στο δυτικό ρέμα.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έκρινε ότι σε πρώτη φάση κρίνεται επιτατική πλέον ανάγκη ο συλλεκτήρας αυτός, να ανοίξει από τη δυτική πλευρά του και να συνεχιστεί σε αυτά τα 50 ή 100 μέτρα που απομένουν, μέχρι να φτάσει στο δυτικό ρέμα του χωριού, για να μεταφέρει τα νερά της απόληξης του ανατολικού ρέματος (Κουμάσι), καθώς και των φρεατίων των δρόμων. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφευχθούν οι καταστροφές στη νότια πλευρά του χωριού, αλλά και θα δουλέψει σωστά ο συλλεκτήρας, αποφεύγοντας διαβρώσεις ή οτιδήποτε άλλο από τον εγκλωβισμό των νερών, που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια μέσα σ αυτόν. Επίσης σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να βρεθεί λύση με την αρχαιολογία, έτσι ώστε ο συλλεκτήρας αυτός να προχωρήσει (όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί) έως τη λίμνη, για να μεταφέρει τα νερά στη λίμνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το