Τοπικά

Τυχόν πλαφόν στα καύσιμα θα φέρει πολλά λουκέτα

Κατηγορηματικά αντίθετη στην επιβολή πλαφόν στην τιμή διάθεσης των καυσίμων στα πρατήρια, εμφανίστηκε η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας, Βάσω Κοντοχρήστου. Τα δημοσιεύματα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας κι έκαναν λόγο για άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, σε μία προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο, ενέτειναν τον προβληματισμό στον κλάδο σε τοπικό επίπεδο.
Η εκτίναξη της τιμής λιανικής της αμόλυβδης βενζίνης σε πολλά πρατήρια των νησιών πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των δύο ευρώ ανά λίτρο, πυροδότησε νέα σενάρια περί άμεσης εισήγησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς το κυβερνητικό επιτελείο για την επιβολή ανώτατης τιμής καταναλωτή.

Ωστόσο, η προοπτική να επιβληθεί πλαφόν μόνο στα πρατήρια, ουσιαστικά στον τελευταίο κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας των καυσίμων ανά τη χώρα, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην αγορά, σύμφωνα με την κ. Βάσω Κοντοχρήστου. «Το πλαφόν στα καύσιμα δεν είναι λύση για να πέσουν οι τιμές. Ας μη ξεχνάμε ότι σε ανάλογο εγχείρημα στο πρόσφατο παρελθόν, έγιναν τραγικά σφάλματα. Τότε κάποιοι πήγαιναν για κέρδος πέντε λεπτών, άλλοι για μηδενικό κέρδος, ενώ πολλοί συνάδελφοι είχαν κλείσει τα πρατήριά τους γιατί έμπαιναν μέσα. Κάθε πρατήριο αγοράζει σε διαφορετική τιμή. Αυτό εξαρτάται από τα κυβικά που κάνει κάθε πρατήριο και τη συμφωνία πληρωμής. Οι τιμές δεν μπορούν να είναι ίδιες για κάθε πρατηριούχο», επισήμανε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους των μεγάλων διαφορών στις τιμές των καυσίμων στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα: «Το κόστος μεταφοράς καυσίμων με πλοία για να φτάσουν και στο πιο απομακρυσμένο νησί είναι τεράστιο. Μόνο τα ναύλα αρκούν. Διότι για να ναυλώσεις ένα πλοίο RoRo θέλεις 25.000 ευρώ συν τον κάθε τόνο που θα μεταφέρεις. Έτσι προκύπτουν οι υψηλές τιμές. Επίσης τα νησιά έχουν τουριστική κίνηση γύρω στους τρεις μήνες. Προκειμένου να βιοποριστούν αυτά τα πρατήρια και να αντέξουν, ώστε να μη κλείσουν τους υπόλοιπους εννιά, πρέπει το κέρδος να συνυπολογιστεί στο ετήσιο κόστος διατήρησης».

Βέβαια, η εποχικότητα της ζήτησης στις νησιωτικές περιοχές δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που ταλανίζει τους βενζινοπώλες και απειλεί τη βιωσιμότητα πολλών πρατηρίων. Η πρόεδρος της τοπικής Ένωσης στάθηκε και στην υπερφορολόγηση. «Δεν αντιλέγω ότι ο ντόρος έγινε επειδή έσπασε το φράγμα των δύο ευρώ σε ορισμένα νησιά. Έβγαλε την ανακοίνωση η κυβέρνηση, αλλά δεν λέει ότι ο ΦΠΑ από τον Ιούνιο που ήταν 8%, εκτοξεύθηκε στο 24%. Λογικό δεν είναι αυτή η αύξηση να συμπαρασύρει και την τιμή λιανικής των καυσίμων; Έπειτα, το ίδιο το κράτος έχει αυξήσει τρομερά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Έπειτα είναι οι εταιρείες εμπορίας και πιάνουν τον τελευταίο κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας που είναι τα πρατήρια. Στα πρατήρια επέβαλαν το σύστημα εισροών-εκροών καυσίμων, αλλά όχι στα διυλιστήρια. Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα πάντα ξεκινούν αντίστροφα. Γι’ αυτό και συντασσόμαστε με την άποψη που εξέφρασε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος. Τι αναφέρει η ΟΒΕ; Μα φυσικά το αυτονόητο: «Εάν η ΡΑΕ εισηγηθεί την επιβολή πλαφόν σε ορισμένες περιοχές και η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση, να εφαρμοστεί σε όλα τα στάδια της αγοράς καυσίμων και όχι μόνο στα πρατήρια». Προσωπική μου άποψη είναι ότι δύσκολα θα προχωρήσει αυτή η ιστορία. Αν όμως υπάρξει πλαφόν, στην πράξη θα υπάρξουν πολλά λουκέτα. Κι εάν ένα νησί έχει π.χ. ένα ή δύο πρατήρια και κλείσουν οριστικά, τότε θα έχουμε προβλήματα ανεφοδιασμού σε πολλά σημεία της νησιωτικής Ελλάδας».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η Τοπική Εκκλησία τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου – Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η πίστη στην Ανάσταση του Χριστού έφερε την Ανάσταση στην πατρίδα»

Εορταστική εκδήλωση για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 23/3, στο Πν.…

23 Μαρτίου 2024

Κέιτ Μίντλετον: Γέμισε το Ουίνδσορ λουλούδια και γράμματα

Λουλούδια και γράμματα αφήνουν από το πρωί εκατοντάδες Βρετανοί έξω από τη βασιλική κατοικία, ως…

23 Μαρτίου 2024

Μακελειό στη Μόσχα: «Προσποιήθηκα ότι ήμουν νεκρή» – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες όσων επέζησαν

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως από την τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα το…

23 Μαρτίου 2024

Ξυλοκόπησαν άνδρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Κορίνθου

Ένταση σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, όταν ομάδα ατόμων προσέγγισε άνδρα…

23 Μαρτίου 2024

2.000 ετών Πύργος στην Ανδριανούπολη θα έχει θέα… την Ελλάδα

Ο 2.000 ετών Πύργος της Μακεδονίας στην Αδριανούπολη θα προσφέρει σύντομα θέα στην Ελλάδα και…

23 Μαρτίου 2024

Κέιτ Μίντλετον: Η δημόσια συγγνώμη της Μπλέικ Λάιβλι μετά την αποκάλυψη της πριγκίπισσας ότι έχει καρκίνο

Η αποκάλυψη της Κέιτ Μίντλετον ότι διαγνώστηκε με καρκίνο είναι η νούμερο ένα είδηση τις…

23 Μαρτίου 2024