Θ Plus

Twitter: Έλληνας ερευνητής ανέπτυξε αλγόριθμο ενάντια στη διασπορά fake news

Ερευνητές στη Βρετανία, με επικεφαλής Έλληνα της διασποράς, ειδικό στην πληροφορική, ανέπτυξαν ένα αλγόριθμο που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να προβλέψει με αρκετή ακρίβεια ποιοι χρήστες του Twitter είναι πιθανότερο να διαμοιράσουν και να εξαπλώσουν αναξιόπιστες ειδήσεις και εν γένει να παραπληροφορήσουν με fake news, προτού καν το κάνουν στην πραγματικότητα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, με επικεφαλής τον δρ. Νίκο Αλετρά του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PeerJ», ανέπτυξαν μια «έξυπνη» μέθοδο που προβλέπει πόσο πιθανό είναι ένας χρήστης του Twitter να κάνει συστηματική αναξιόπιστη πληροφόρηση μέσω των μηνυμάτων του (tweets). Η ακρίβεια πρόβλεψης φθάνει κατά μέσο όρο το 80%.

Ο Αλετράς και οι συνεργάτες του ανέλυσαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο tweets από περίπου 6.200 χρήστες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: όσους προωθούσαν αναξιόπιστες ειδήσεις και όσους μοιράζονταν πληροφορίες μόνο από αξιόπιστες πηγές ειδήσεων. Τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για να εκπαιδευθεί ένας νέος αλγόριθμος μηχανικής μάθησης, ώστε να διακρίνει ένα χρήστη ανάλογα με το βαθμό αξιοπιστίας των πληροφοριών που διακινεί.

Διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες που ρέπουν στην παραπληροφόρηση, είναι πιθανότερο να στέλνουν μηνύματα σχετικά με την πολιτική ή τη θρησκεία, καθώς επίσης να χρησιμοποιούν αγενή γλώσσα. Τα μηνύματά τους συχνά αναφέρονται στην «κυβέρνηση», στα «μέσα ενημέρωσης», στο «Ισλάμ» ή στο «Ισραήλ». Αντίθετα, όσοι προσέχουν να μοιράζονται στα social media μόνο αξιόπιστες πληροφορίες, «τιτιβίζουν» συχνότερα για την προσωπική ζωή τους, τα συναισθήματα τους, τις σχέσεις με τους φίλους τους κλπ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twiter και το Facebook να αναπτύξουν νέους «έξυπνους» τρόπους να βάλουν «φρένο» στην διογκούμενη παραπληροφόρηση, καθώς επίσης να βοηθήσουν τους κοινωνικούς επιστήμονες και τους ψυχολόγους να καταλάβουν καλύτερα τη συμπεριφορά των χρηστών σε μεγάλη κλίμακα.

Όπως δήλωσε ο Αλετράς, «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους μέσω των οποίων οι άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση στις ειδήσεις, καθώς εκατομμύρια χρήστες στρέφονται σε πλατφόρμες όπως το Twitter και το Facebook κάθε μέρα, προκειμένου να μάθουν για σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν τόσο στην πατρίδα τους όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Όμως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει επίσης η πρωταρχική πλατφόρμα για την εξάπλωση της παραπληροφόρησης, κάτι που έχει τεράστια επίπτωση στην κοινωνία και μπορεί να επηρεάσει την κρίση των ανθρώπων για το τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω τους».

«Στο πλαίσιο της έρευνας μας», πρόσθεσε, «εντοπίσαμε ορισμένες τάσεις στη συμπεριφορά των χρηστών, για παράδειγμα βρήκαμε ότι η συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση αγενούς γλώσσας και στην εξάπλωση αναξιόπιστου περιεχομένου μπορεί να αποδοθεί στην μεγάλη online πολιτική εχθρότητα».

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Όσκαρ Πιστόριους: Έξω απ’ το κελί, αλλά φυλακισμένος κατ’ οίκον – Η επόμενη μέρα για τον πιο διάσημο δολοφόνο στον κόσμο

Δέκα και πλέον χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, ο Όσκαρ Πιστόριους…

6 Ιανουαρίου 2024

Βολιβία: Ανακοίνωσε την κατάσχεση της μεγαλύτερης ποσότητας κοκαΐνης στην ιστορία της

Οι βολιβιανές αρχές ανακοίνωσαν την κατάσχεση ποσότητας κοκαΐνης άνευ προηγουμένου στον δυτικό νομό Ορούρο, σχεδόν…

6 Ιανουαρίου 2024

Στο σπίτι οι μαθητές με συμπτώματα κορονοϊού – Πώς θα δικαιολογούνται οι απουσίες

Οδηγίες για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα…

6 Ιανουαρίου 2024

Ρωσία: Απαγόρευσαν σε ιερέα να λειτουργεί επειδή τάχθηκε κατά του πολέμου

Το Πατριαρχείο της Μόσχας απαγόρευσε στον αρχιερέα Αλεξέι Ουμίνσκι να λειτουργεί και τον απήλλαξε των…

5 Ιανουαρίου 2024

Τουρισμός για όλους 2024: Τι αλλάζει στα κριτήρια – Νέα ποσά, δικαιούχοι και διαδικασία

Έπεσαν οι υπογραφές σήμερα, Παρασκευή, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος Τουρισμός…

5 Ιανουαρίου 2024

Κορονοϊός και γρίπη ανησυχούν την Ευρώπη: Επανέρχονται οι μάσκες στην Ισπανία, υπό πίεση το ΕΣΥ της Ιταλίας

Το κοκτέιλ κορονοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων προκαλεί ανησυχία εκτός από τη χώρα μας…

5 Ιανουαρίου 2024