Τοπικά

Τσουνάμι στο Βόρειο Αιγαίο είχε πλήξει και τις Σποράδες…

Τσουνάμι έπληξε όλη την περιοχή του Βορείου Αιγαίου το 479 προ Χριστού και κατέστρεψε τον περσικό στόλο, σύμφωνα με τη γλαφυρή περιγραφή του Ηροδότου. Το ιστορικό αυτό φαινόμενο μελετούν εδώ και χρόνια Γερμανοί γεωλόγοι και τα πρώτα συμπεράσματά τους φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τον Έλληνα «πατέρα της Ιστορίας».
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Άαχεν, Κλάους Ράιχερτερ και συνεργάτες του βρέθηκαν ξανά πριν από λίγες ημέρες στη Χαλκιδική, αυτή τη φορά στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου παλαιοσεισμολογίας, αρχαιοσεισμολογίας και ενεργού τεκτονικής και παρουσίασαν τα αποτελέσματα των έως σήμερα γεωσκοπήσεων και γεωτρήσεων που έκαναν στην περιοχή της Ποτίδαιας, καθώς και τα συμπεράσματα των μελετών.

Στην περιοχή αυτή συνέβη κατά τον Ηρόδοτο ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, με απότομη υποχώρηση της παλίρροιας και τεράστια κύματα στη συνέχεια, που έπνιξαν τον στόλο του Πέρση πολιορκητή της Ποτίδαιας Αρτάβαζου. Φαινόμενο, το οποίο ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός απέδωσε στην οργή του Ποσειδώνα προς τον εισβολέα.
Ο Ράιχερτερ και οι συνεργάτες του έκαναν μία σειρά από γεωλογικές έρευνες – γεωσκοπήσεις και γεωτρήσεις – στην ευρύτερη περιοχή και βρήκαν ενδείξεις που επιβεβαιώνουν το γεγονός που καταγράφει ο Ηρόδοτος το 479 π. Χ. Το γεωτρύπανο αποκάλυψε ιζήματα και θαλάσσιο υλικό – μικροοργανισμούς και πλαγκτόν – που έχει αποτεθεί ανάμεσα στα γεωλογικά στρώματα και τα χρονολόγησαν με άνθρακα. Βρήκαν πως στην περιοχή έχουν σημειωθεί γεωλογικές μεταβολές στην ιστορική περίοδο που περιγράφει ο Ηρόδοτος.

Ο Γερμανός καθηγητής έχει παρουσιάσει κάποια πρώτα συμπεράσματα των μελετών της ομάδας του σε διεθνές συνέδριο στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως τα ευρήματα αυτά αποτελούν ενδείξεις ενός θαλάσσιου φαινομένου μεγάλης ισχύος στην περιοχή.
Είχε υποστηρίξει, μάλιστα, πως το Βόρειο Αιγαίο πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο των περιοχών, όπου ενδέχεται να υπάρξει τσουνάμι, με δεδομένο ότι πρόκειται για μία πυκνοκατοικημένη περιοχή με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.
Σημειώνεται πάντως πως 2.500 χρόνια μετά δεν έχει υπάρξει άλλη καταγραφή τσουνάμι στην ίδια περιοχή.
Αναφορικά με την αιτία που «γέννησε» το φαινόμενο, οι εκτιμήσεις των επιστημόνων διίστανται. Κάποιοι το αποδίδουν σε ένα μεγάλο καταστροφικό σεισμό και κάποιοι άλλοι σε μεγάλη υποθαλάσσια κατολίσθηση στην τάφρο του Βόρειου Αιγαίου.

Από σεισμική δόνηση
Οι Πέρσες έχασαν τότε πολλούς άνδρες και ο Ηρόδοτος είχε καταγράψει ιστορικά το πρώτο τσουνάμι κάνοντας λόγο για… απόσυρση της θάλασσας και εμφάνιση τεράστιων κυμάτων.
Κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου, οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι το τσουνάμι δεν προήλθε μόνο από σεισμό, αλλά ήταν συνδυασμός σεισμικής δόνησης και μεγάλης υποθαλάσσιας κατολίσθησης της τάφρου του Βορείου Αιγαίου.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών κατατέθηκαν νέα επιστημονικά δεδομένα από γεωτρήσεις που έγιναν και στις δύο πλευρές του Θερμαϊκού Κόλπου. Παρουσιάστηκαν χάρτες με τη μορφολογία του βυθού. Λίγο πριν από τις Σποράδες -όπου βρίσκεται η τάφρος του Βορείου Αιγαίου- το βάθος φτάνει ακόμη και τα δύο χιλιόμετρα! Υπάρχει η εκτίμηση ότι το 479 π.Χ. έγινε μεγάλος σεισμός, ο οποίος προκάλεσε μια γιγαντιαία κατολίσθηση της τάφρου, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί το τσουνάμι.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 70 εξειδικευμένοι επιστήμονες από 15 χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Κορέα, Γερμάνια, Ιταλία, Βέλγιο, Χιλή, Ιταλία, Τουρκία κ.ά.) και 40 νέοι επιστήμονες και μεταπτυχιακοί φοιτητές, για τους οποίους πραγματοποιήθηκαν ειδικά σεμινάρια και μαθήματα για τη μεταφορά της γνώσης και των εμπειριών των παλαιότερων καθηγητών και ερευνητών. Παρουσιάστηκαν προφορικά περισσότερες από 50 εργασίες και συζητήθηκαν περιληπτικά άλλες 40 περίπου παρουσιάσεις.
Η σεισμική τάφρος του βορείου Αιγαίου, όπως είχε ανακοινωθεί σε επιστημονική ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, ενδέχεται να προκαλέσει σεισμούς, που πιθανόν να αγγίξουν και τους 7,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Η σεισμική τάφρος του Βορείου Αιγαίου αρχίζει από τις Βόρειες Σποράδες και εκτείνεται μέχρι τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Έχει βάθος μέχρι και 1650 μέτρα στον βυθό της θάλασσας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το