Τοπικά

«Τσουνάμι» διεκδικήσεων της περιουσίας της ΔΕΥΑΜΒ στο ενδεχόμενο διάλυσής της

Κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να μπει το «λουκέτο», που ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή στη ΔΕΥΑΜΒ και να περάσει σε καθεστώς εκκαθάρισης η μονοπωλιακή κερδοφόρα επιχείρηση του Δήμου Βόλου.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η απόφαση για το κλείσιμο απαιτεί τα 3/4 του Δημοτικού Συμβουλίου, που η Δημοτική Αρχή δεν ελέγχει και οι αντιπολιτεύσεις θα καταψηφίσουν την απόφασή της, αλλά θα ξεσπάσει ένα «τσουνάμι» διεκδικήσεων, που δεν θα της επιτρέψει την εξασφάλιση παραγωγής του κρίσιμου έργου. Οι τράπεζες θα απαιτήσουν άμεσα εξόφληση δανείων, σύμφωνα με τον Νόμο, κάθε χρηματοδοτική ροή θα σταματήσει, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι πρώην εργαζόμενοι και προμηθευτές θα εκδώσουν άμεσα διαταγές πληρωμής.
Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ανακοίνωσε για τις 27 του μήνα, αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, στις 24 του μήνα, οικονομική μελέτη για την κινητή και ακίνητη περιουσία της Επιχείρησης και πώς αυτή θα διασφαλιστεί.

Μια επιχείρηση ΔΕΥΑ διαλύεται, όταν παύει να είναι σε ισχύ το καταστατικό ίδρυσής της και σε περίπτωση πτώχευσης. Την πτώχευση θα στηρίξει από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή, για τον ορισμό εκκαθαριστών, που θα ρευστοποιήσουν την περιουσία, για να πληρωθούν οι οφειλές προς την ΕΡΓΗΛ – εφόσον περάσει η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο – με τους εργαζόμενους να υποστηρίζουν πως η μονοπωλιακή επιχείρηση έχει όλη την ευχέρεια, να προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλής, εφόσον χάσει όλες τις δικαστικές «μάχες». Στην περίπτωση που αποφασιστεί η διάλυση από το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι αυτονόητο πως αμέσως θα σπεύσουν προμηθευτές και τράπεζες να διεκδικήσουν οφειλές άμεσα. Τα δάνεια και οι συμβάσεις θα κηρυχθούν ληξιπρόθεσμα, όπως ακριβώς ορίζει ο Νόμος και οι συμβάσεις, σύμφωνα με νομικούς, που εξήγησαν στη «Θ» τι θα σημάνει η εκκαθάριση.

Όλα «στο σφυρί»
Με τη διάλυση της ΔΕΥΑΜΒ δεν θα υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο και όλες τις ευθύνες θα αναλάβουν οι εκκαθαριστές, δηλαδή θα αναλάβουν και το ζήτημα της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην πόλη… Επίσης πρέπει να καταθέσουν μηνύσεις και αγωγές εναντίον όλων των οφειλετών, μεταξύ των οποίων και του Δήμου Βόλου, για τα χρέη σε τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, που αγγίζουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Οι εκκαθαριστές θα αναλάβουν και την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας μέσω πλειστηριασμών, με εξαίρεση τις υποδομές, που εξασφαλίζουν νερό και αποχέτευση. Θα βγουν όμως στο σφυρί πολλά περιουσιακά στοιχεία, όπως οικόπεδα, κτίρια και αγροτεμάχια μεγάλης αξίας. Όταν μετά από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, ό,τι απομείνει – εφόσον πληρωθούν τράπεζες, εργαζόμενοι, οφειλές και προμηθευτές – θα περάσει στον Δήμο. «Ευνοημένοι» από την εκκαθάριση θα βγουν οι εργαζόμενοι και οι πιστωτές, που έχουν διαταγές πληρωμής, γιατί οι εκκαθαριστές θα είναι υποχρεωμένοι να τους εξοφλήσουν. Εφόσον ολοκληρωθεί η μεταβίβαση στον Δήμο, αυτός δεν θα είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει οφειλόμενα στους εργαζόμενους.

Πρόβλημα με τα έργα
Όσοι συναλλασσόμενοι με τη ΔΕΥΑΜΒ έχουν στα χέρια τους διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις, μπορούν να προβούν σε κατασχέσεις εναντίον του Δήμου Βόλου, που είναι οφειλέτης της ΔΕΥΑΜΒ, όπως ήδη έπραξε η ΕΡΓΗΛ. Ειδάλλως τα χρέη της Επιχείρησης, που δεν θα εξοφληθούν από την εκκαθάριση, δεν θα μεταβιβαστούν στον Δήμο Βόλου.
Σύμφωνα με Νόμο του 2017, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που θα μεταφερθεί στον νέο φορέα, θα τοποθετηθεί σε προσωποπαγείς θέσεις, αντίστοιχες των τυπικών προσόντων του, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας του για τη μισθολογική και βαθμολογική του κατάταξη.
Ως προς τις συμβάσεις με εργολάβους και προμηθευτές, αυτές θα εκτελεστούν από τον Δήμο Βόλου, μετά την εκκαθάριση, αλλά, σύμφωνα με τους νομικούς, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, που εκτελεί η ΔΕΥΑΜΒ και θα περάσουν στον Δήμο Βόλου. Σε κάθε σύμβαση που έχει υπογράψει η ΔΕΥΑΜΒ, πρέπει να προβλέπεται ρητά ότι το έργο μπορεί να υλοποιηθεί από τον Δήμο Βόλου, ειδάλλως θα ακυρωθεί.
Και σε αυτό το σημείο ο Νόμος είναι ασαφέστατος και αναφέρει ότι τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μόνο όταν αυτά εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν από Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το