Τοπικά

Τσούχτρες αγνοούνται φέτος στα παράλια της Λάρισας – Τι συμβαίνει με το φαινόμενο;

Πριν τρία χρόνια από αρχές Ιουνίου του 2021 είχαν κάνει την εμφάνιση τους στα τοπικά παράλια της Λάρισας οι τοξικές μέδουσες που είχαν εμφανιστεί και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Η «μετοίκησή» τους όμως από τα μέρη μας δεν είχε ευτυχώς μεγαλύτερη διάρκεια από τα 2-3 χρόνια. Όμως φέτος δεν εμφανίστηκε μέχρι τώρα αν και ολοκληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, κανένα από τα άλλα είδη σαλούφας, ούτε οι διάφανες, ούτε οι γαλάζιες αλλά ούτε και οι μεγάλες καφέ που μοιάζουν με τηγανητά αυγά και παρουσιάζονταν συνήθως και περισσότερο στα Μεσάγκαλα, αλλά και σε Αγιόκαμπο, Βελίκα.

 

Πριν μερικά καλοκαίρια την επικαιρότητα απασχολούσε έντονα η εμφάνιση σε πάρα πολλές παραλίες των λεγόμενων «Pelagia noctiluca». Πρόκειται για τις γνωστές σε όλους μας μωβ μέδουσες. Μάλιστα, εκείνο το καλοκαίρι ήταν τόσο έντονο το πρόβλημα με την παρουσία των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, που το biodiversitygr.org εξέδιδε εβδομαδιαία ενημέρωση προκειμένου οι λουόμενοι να γνωρίζουν τις παραλίες με τη μεγαλύτερη έξαρση ώστε να είναι προσεκτικοί. Όπως ενημέρωναν την εποχή εκείνη οι ειδικοί, το φαινόμενο οφειλόταν, μεταξύ άλλων, στην κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση, αλλά και τον ευτροφισμό των θαλασσών, δηλαδή την οργανική ρύπανση.

Επίσης, οι επιστήμονες ενημέρωναν ότι το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του και στη συνέχεια θα περάσει σε φάση ύφεσης, μέχρι που οι μωβ μέδουσες θα έλεγαν «αντίο».

Πράγματι, πέρσι, το καλοκαίρι του 2023 το φαινόμενο είχε εξασθενίσει αρκετά, καθώς, αν και υπήρχαν μωβ μέδουσες σε ορισμένες παραλίες, δεν ήταν τόσες ώστε το καλοκαιρινό μπάνιο να αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους λουόμενους. Μέχρι που φέτος εξαφανίστηκαν τελείως.

Ωστόσο, οι παραθεριστές, αλλά και οι επισκέπτες στα παράλιά μας αναρωτιούνται πως και δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη τσούχτρες που κάνουν κάθε χρόνο την παρουσία τους αισθητή Ενώ υπάρχει και μια ανησυχία μήπως τα νερά δεν είναι καθαρά λόγω των περσινών πλημμυρών και δεν μας έχουν επισκεφθεί ακόμη οι γνωστές μας τσούχτρες, των υπολοίπων χρωμάτων.

Για να δούμε όμως τι λέει μια ειδικός, για να μπορέσουμε να εξάγουμε τα συμπεράσματά μας:

«Αν ενώ κολυμπάς αντιληφθείς ότι δίπλα σου υπάρχουν τσούχτρες, απόφυγε τις… στενές επαφές, να ξέρεις όμως ότι τα νερά είναι πεντακάθαρα», εξηγεί η διευθύντρια ερευνών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., κ. Αργυρώ Ζενέτου! Οι μέδουσες Pelagia noctiluca, οι γνωστές μας τσούχτρες, θέλουν καθαρά νερά για να ζήσουν (κυρίως η pelagia, που έχει μοβ, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα και είναι μικρή σε μέγεθος). Υπάρχουν ακόμα και οι καφέ (Κοτυλόρυζα), μεγάλες σαν τηγανητά αβγά, που βγαίνουν κυρίως τον Αύγουστο και επίσης υποδηλώνουν καθαρή θάλασσα. Εξαίρεση αποτελούν οι διαφανείς μέδουσες (αουρέλια), που εμφανίζονται συχνότερα σε νερά με οργανική ρύπανση (λ.χ. αστικά απόβλητα), καθώς τους εξασφαλίζουν τα συστατικά που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο, υπάρχει και το ενδεχόμενο να βρέθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή από θαλάσσια ρεύματα.

Πηγή:onlarissa

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το