Τοπικά

«Τσουχτερό» το γιορτινό τραπέζι

 

Ιδιαίτερο «τσουχτερό» θα είναι από οικονομικής απόψεως το φετινό εορταστικό τραπέζι. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων (ΕΟΣ), οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 18% και των ειδών που απαιτούνται για το μαγείρεμα ενός χριστουγεννιάτικου δείπνου αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε όλη την ΕΕ, το κρέας 16,4%, τα λαχανικά 20,2%, οι πατάτες 17,6% και το αλεύρι 32,1%.

Οι επαγγελματίες της Μαγνησίας κι όχι μόνο, προσπαθούν να απορροφήσουν τις όποιες αυξήσεις σε προϊόντα και να κρατήσουν σε προσιτές τιμές τα είδη για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Μαγνησίας κ. Αντώνης Κανελλόπουλος ανέφερε ότι σε όλα τα είδη υπήρξε αύξηση περίπου στο 20%. Όσον αφορά στις τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, επιφυλάχτηκε να απαντήσει για τη γαλοπούλα και το αρνάκι, καθώς από αύριο αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι τιμές, ενώ στα άλλα προϊόντα, το μοσχάρι χωρίς κόκαλο κυμαίνεται στα 13 ευρώ, χοιρινά από 5,80 έως 8 ευρώ το κιλό και το κοτόπουλο γύρω στα 4,30 ευρώ το κιλό.
«Όσοι έχουν κατασταλάξει έρχονται και παραγγέλνουν, αλλά ακόμη τα πράγματα είναι αμφίβολα και θα δούμε μέσα στην εβδομάδα την κίνηση» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας Απόστολος Τσακανίκας ανέφερε ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων και σε πάρα πολύ καλές τιμές κι όπως τόνισε «οι τιμές είναι πολύ καλές για τους καταναλωτές. Για εμάς τους παραγωγούς είναι δύσκολα, γιατί υπάρχουν μεγάλες ποσότητες, δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη και δεν ξέρουμε πώς θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Αν αλλάξει απότομα ο καιρός δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν προϊόντα.
Οι τιμές που πουλάμε οι παραγωγοί είναι πολύ χαμηλές, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει τριπλασιαστεί».
Ο κ. Τσακανίκας επισήμανε ότι πολλά κουνουπίδια αυτή την περίοδο μένουν αδιάθετα, ενώ οι τιμές για τα μαρούλια κινούνται περίπου στο ένα ευρώ για τρία μαρούλια, κουνουπίδια από 0,50 ευρώ έως 1 ευρώ, κρεμμυδάκια ματσάκια από 0,50 ευρώ έως 1 ευρώ, λάχανο από 0,50 ευρώ έως 0,80 ευρώ.
Όπως πρόσθεσε, «θα κάνουμε Χριστούγεννα φέτος, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα κάνουμε. Οι καταστάσεις είναι δύσκολες για όλους μας γιατί είμαστε αλυσίδα, αν δεν έχει ο καταναλωτής να ψωνίσει δεν θα μπορώ κι εγώ να ψωνίσω».
Πολύ υποτονική είναι η κίνηση και στα γλυκά και στα αρτοποιεία, ενώ πιο ξεκάθαρη εικόνα θα διαμορφωθεί από αυτή την εβδομάδα, πριν από τα Χριστούγεννα.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας Κώστας Τσουράπας έκανε λόγο για πολύ υποτονική κίνηση. Συγκρίνοντας μάλιστα τις εποχές του κορωνοϊού ανέφερε ότι «πέρυσι ήταν καλύτερα τα πράγματα. Φέτος, απ’ όλους μας λείπουν λεφτά, που πήγαν στην ενέργεια και στις μετακινήσεις και δεν περισσεύουν για ψώνια ούτε για διατροφή».
Ο κ. Τσουράπας πρόσθεσε ότι «πέρυσι βγάζαμε μία δόση δέκα κιλών την ημέρα. Φέτος η δόση βγαίνει για τρεις μέρες. Δεν τσουλάει. Εκεί που φτιάχναμε 10 κ. μελομακάρονα τη μέρα, τώρα η ίδια ποσότητα φεύγει σε τρεις μέρες και αν θα φύγει». Ο πρόεδρος έκανε λόγο για αύξηση 20% στις τιμές λόγω ενέργειας, αναφέροντας ενδεικτικά τιμές: Μελομακάρονα 12 – 13,9 ευρώ το κιλό και κουραμπιέδες 14 ευρώ το κιλό.
Ο κ. Τσουράπας δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο νέας αύξησης στο ψωμί. «Τα μάρκετ πουλάνε κατεψυγμένο ψωμί στην ίδια τιμή με εμάς. Κάποια στιγμή, δεν ξέρω πότε, είναι αναπόφευκτο ότι θα αυξηθεί η τιμή. Όλοι θέλουν το φθηνό, αλλά δεν γίνεται. Καταλαβαίνουμε ότι δεν περισσεύουν, το βλέπουμε όλοι στην τσέπη μας. Το ζούμε. Φοβάμαι ότι θα έχουμε «κανόνια» γιατί όλοι προσδοκούσαν στον τζίρο, αλλά δεν υπάρχει».
Βέβαια υπάρχουν και τα ζαχαροπλαστεία, τα οποία διατηρούν στην πλειοψηφία των προϊόντων τους τις ίδιες με πέρυσι τιμές.
Ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου «Μελίνι» Στέφανος Κουτής ανέφερε ότι η κίνηση ακόμη δεν έχει ξεκινήσει συγκριτικά με άλλα χρόνια και είναι πολύ πιο υποτονική όσον αφορά στην παραγωγή. «Ως επιχείρηση δεν έχει σχέση με άλλα χρόνια, ακόμη και με τις χρονιές του κορωνοϊού» είπε και συνέχισε: «Δεν ξέρουμε από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας πώς θα είναι η κίνηση. Ο κόσμος περνάει και ρωτάει, αλλά υπάρχει και ο ανταγωνισμός από τα σούπερ μάρκετ».
Ο κ. Κουτής ανέφερε ότι «στη δική μας επιχείρηση έχουμε διατηρήσει τις ίδιες τιμές με πέρυσι, εκτός από τους κουραμπιέδες λόγω της αύξησης στα γαλακτοκομικά. Το μεγάλο κύμα των αυξήσεων το απορροφήσαμε τουλάχιστον μέχρι την Πρωτοχρονιά».
Τα μελομακάρονα, σύμφωνα με τον κ. Κουτή, κυμαίνονται από 9 έως 12 ευρώ, οι κουραμπιέδες περίπου στα 13 ευρώ, η βασιλόπιτα στα 10 ευρώ περίπου, οι δίπλες στα 14 ευρώ.
Μάλιστα, φέτος όπως κάθε χρόνο η επιχείρηση θα βγάλει και νέους κωδικούς προϊόντων κι όπως ανέφερε ο κ. Κουτής «θα βγουν κάποιες τουρτίτσες, παραδοσιακοί κορμοί χριστουγεννιάτικοι και κέικ με διάφορες μους, πρωτότυπα γλυκά για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, όλα χειροποίητα δικά μας με ντόπια υλικά, καθώς στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το