Τοπικά

«Τσουχτερός» ΕΝΦΙΑ για ναούς και μοναστήρια της Μαγνησίας -Τα Νομικά Πρόσωπα της Μητρόπολης καλούνται να πληρώσουν 314.000 ευρώ

 

Στα 314.000 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας που καλούνται να πληρώσουν η Μητρόπολη Δημητριάδος, οι ενορίες, τα μοναστήρια. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως από το σημαντικό αυτό ποσό, κυρίως πλήττονται οι ενορίες της περιφέρειας, όπως στη Μακρινίτσα, όπου η ενορία θα κληθεί να πληρώσει στην Εφορία μεταξύ 15.000-17.000 ευρώ.
Υψηλό είναι το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι ναοί, τα μοναστήρια και η ίδια η Μητρόπολη Δημητριάδος στο Κράτος. Ο ΕΝΦΙΑ και η φορολογία για τα ενοίκια «πνίγουν» ιδίως του περιφερειακούς ναούς, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία σε σχέση με τους ναούς της πόλης.
Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έρχεται σε μια περίοδο που οι ναοί έχουν περιορισμένα έσοδα λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας των πιστών να στηρίξουν οικονομικά τις εκκλησίες.
Τα μεγάλα χρηματικά ποσά που πρέπει να καταβάλλουν οι ναοί έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους ιερείς που ξέρουν πως τα έσοδα είναι περιορισμένα και με αιματηρές θυσίες θα πρέπει να βρουν χρήματα για να είναι συνεπείς προς το Κράτος.
Ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνός Κιαμέτης ανέφερε πως το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας που πρέπει να πληρώσουν τα Νομικά Πρόσωπα της Μητρόπολης Δημητριάδος, όπως ναοί, μοναστήρια, ανέρχεται στα 314.000 ευρώ. Μάλιστα το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το μεγαλύτερο ποσό από τα 314.000 ευρώ το οφείλουν περιφερειακοί ναοί που έχουν μεγαλύτερη περιουσία, σε ένα βαθμό λόγω και των δωρεών που γίνονταν στην εκκλησία από την Τουρκοκρατία. Η ακίνητη περιουσία των περιφερειακών ναών μπορεί να είναι βοσκοτόπια, κάποιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και ενοίκια. Αντιθέτως στην πόλη από τους 40 περίπου ναούς που υπάρχουν, μόλις οι πέντε με έξι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και φορολογία, καθώς οι υπόλοιποι δεν έχουν ακίνητη περιουσία.
Πάντως η ειρωνεία είναι πως οι ναοί της πόλης χωρίς ακίνητη περιουσία και δίχως υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ, έχουν μεγαλύτερη προσέλευση από πιστούς σε σχέση με τους περιφερειακούς ναούς που βρίσκονται με ακίνητη περιουσία και υποχρεώσεις, αλλά δίχως σημαντικά έσοδα.
Η Μητρόπολη Δημητριάδος θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ και φορολογία γύρω στις 35.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν ναοί της πόλης, όπως ο Μητροπολιτικός Αγίου Νικολάου που δεν πληρώνει τίποτα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το