Τοπικά

Τσιτσιρίκης Παναγιώτης:Η οργή να γίνει αγώνας διεκδίκησης, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας. Ένα χρόνο μετά κάνουμε την υπόσχεση μας πράξη! Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί! ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ! Για να μην περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν οφείλεται σε “κακιά στιγμή” αλλά ήταν προδιαγεγραμμένο με αιτίες και ενόχους. Την πολιτική που τα μετράει όλα με το κέρδος θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
Ένα χρόνο τώρα έχουμε πολλά ακόμα «Τέμπη» αφού τα εργατικά δυστυχήματα- εργοδοτικά εγκλήματα πληθαίνουν. Πάνω από 160 εργαζόμενοι δε γύρισαν στο σπίτι τους το 2023 ενώ κάθε 2 ημέρες μετράμε και έναν νεκρό εργάτη.
Συγχρόνως εδώ στη περιοχή μας έχουν περάσει 6 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και μέχρι σήμερα τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των Δήμων είναι σχεδόν ανύπαρκτα σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα.
Ουσιαστικές απαντήσεις, μέτρα και χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχουν. Γιατί αποβλέπουν και ελπίζουν στο να συνηθίσουμε αυτή την κατάσταση για να απογοητευτούμε και να παραιτηθούμε!
Στις 28 Φλεβάρη δίνουμε την δική μας απάντηση στην ασφυκτική κατάσταση που δημιουργεί η βαρβαρότητα της πολιτικής που μετράει τις ζωές μας ως κόστος προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Την στιγμή που οι 500 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα εξασφάλισαν αμύθητα κέρδη 28 δισ, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ειδικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι των super markets, της ενέργειας, των μεταφορών, των τραπεζών.
Εμείς μετράμε πώς θα βγει το δεύτερο δεκαπενθήμερο με την ακρίβεια να σαρώνει το εισόδημα μας, τρέμουμε στην όψη των λογαριασμών, όποιο «χρώμα» και αν έχουν, που μας βυθίζουν στην ενεργειακή φτώχεια και τα σκοτάδια. Μετράμε τι θα κόψουμε απ’ την διατροφή και τις ανάγκες των παιδιών μας, λιώνουμε απ τα δυσβάσταχτα ενοίκια, τρομοκρατούμαστε μην αρρωστήσουμε μπροστά στο πανάκριβο εμπόρευμα-υγεία, λυγίζουμε στα έξοδα μόρφωσης των παιδιών!
Την στιγμή που οι ανάγκες μας δεν χωράνε στα δημοσιονομικά τους κριτήρια, που απουσιάζουν κρίσιμες υποδομές και σημαντικό προσωπικό στην υγεία, όπως στο Νοσοκομείο της πόλης μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ελλείψεις στο Ογκολογικό, που οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς δίνονται με το σταγονόμετρο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες, επιλέγει να καταθέτει 7 δις ευρώ το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς. Συνεχίζει τις πολεμικές αποστολές που εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε.
Ήρθε η ώρα να βγουν όλοι οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο κόντρα στην αναμονή που προσπαθεί να καλλιεργήσει η Κυβέρνηση με την συζήτηση για την αύξηση – ψίχουλα του κατώτατου μισθού, προσπαθώντας να πείσει τους εργαζόμενους πως κάτι μπορεί να αλλάξει, χωρίς να χρειαστεί οι ίδιοι να βγουν μπροστά, να οργανωθούν στα σωματεία τους, να διεκδικήσουν.
Γυρίζοντας την πλάτη στην ηγεσία της ΓΣΕΕ που την στιγμή η αγανάκτηση ολοένα και φουντώνει, εκείνη αποφασίζει απεργία 2 μήνες μετά, καλλιεργώντας και αυτή την ίδια αναμονή! Είναι θετικό πως μπροστά σε αυτή την κατάσταση το ΕΚ Βόλου μαζί με τα υπόλοιπα Εργατικά Κέντρα της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, πήραν απόφαση ορθώνοντας Πανθεσσαλικό απεργιακό μέτωπο.
Τώρα πρέπει, σε κάθε χώρο δουλειάς, να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων, την πάλη ενάντια στην ακρίβεια και την αντιλαϊκή πολιτική που μετρά τις ανάγκες μας ως κόστος. Γιατί η δική μας πείρα λέει πως για να κερδίσουν το παραμικρό οι εργαζόμενοι, πρέπει να έχουν απώλειες τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Στις 28 Φλεβάρη κατεβαίνουμε στους δρόμους μαζί με τους αγρότες που διεκδικούν να μπορούν να καλλιεργήσουν για να ζήσουν. Για να έχουμε όλοι μας φτηνά και ποιοτικά προϊόντα! Μαζί με τους φοιτητές που αγωνίζονται για να έχουν τα πτυχία τους αξία, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο.
Την οργή μας και την αγανάκτησή μας μπορούμε και πρέπει να την κάνουμε αγώνα διεκδίκησης σε κάθε χώρο δουλειά, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες, να γίνει οργάνωση στο σωματείο, να γίνει συμμετοχή στην απεργία 28 Φλεβάρη.
28 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για τις ζωές μας! Για να ακουστεί για ακόμα μια φορά το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», που βροντοφώναξαν όλοι εκείνοι που συμμετείχαν στις μεγαλειώδες κινητοποιήσεις που ακλούθησαν το έγκλημα των Τεμπών. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και σήμερα υπάρχουν όλες οι συνθήκες για να μπορούμε να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια και όχι σαν σύγχρονοι δούλοι.

Τσιτσιρίκης Παναγιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΒ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κοπή πίτας Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης

  Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στην αίθουσα συσκέψεων…

24 Φεβρουαρίου 2024

Δικτύωση Κδαπ μεΑ και Κδηφ Δήμου Βόλου με τον Διοικητή του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου

Την Πέμπτη 22/2 πραγματοποιήθηκε δικτύωση στα πλαίσια εξωστρέφειας και αμφότερες ενημέρωσης του κέντρου δημιουργικής απασχόλησης…

24 Φεβρουαρίου 2024

Πεζοδρόμιο

Οι ρίζες του δέντρου, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, αρχίζουν και διαλύουν το πεζοδρόμιο σιγά σιγά.…

24 Φεβρουαρίου 2024

Παιδεία…

Να είναι άδειος σχεδόν ο πράσινος κάδος και να αφήνεις τα σκουπίδια σου εκτός κάδου…

24 Φεβρουαρίου 2024

Στη Λαμία αγωνίζεται η ΑΕΚ για τη Σούπερ Λιγκ

Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει σήμερα τη Λαμία εκτός έδρας (19:00 Cosmote Sport 1) με στόχο τη…

24 Φεβρουαρίου 2024

Ενημέρωση

Μια παραγωγική από πολλές απόψεις επίσκεψη στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15…

24 Φεβρουαρίου 2024