Ελλάδα

Τσίπρας: «Τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων»

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε μετά από τη Σύνοδο του Νότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που τόνισε ότι τα ελλείμματα του Νότου είναι τα πλεονάσματα του Βορρά και ζήτησε από όλους να τηρούν τους κανόνες.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ισπανό ομόλογό του για την φιλοξενία και χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία για την πορεία του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης.

«Σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το μέλλον αλλά και για το παρόν της Ευρώπης του Νότου. Είμαστε όλοι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και όλοι διατηρούμε την πίστη μας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Οι σημερινές μας συνομιλίες αποτυπώνουν την κοινή μας βούληση για την οικοδόμηση μιας αναπτυξιακής και ουσιαστικής Ευρώπης με ένα ευρωπαϊκό πυλώνα» είπε ο πρωθυπουργός, που παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα συζητήθηκε η αναγκαιότητα να ξεπεράσει η Ευρώπη την οικονομική κρίση.

«Και για να την ξεπεράσει πρέπει να ξεπεράσει τις ανισότητες. Όλοι μας έχουμε συμφωνήσει να τηρήσουμε τους κανόνες. Αλλά χρειάζεται ευελιξία και τους κανόνες αυτούς να τους τηρούν όλοι» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων. Τα ελλείμματα του νότου είναι τα πλεονάσματα του ευρωπαϊκού βορρά. Θα πρέπει αυτή η αντίφαση να επιλυθεί».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα εξαιρετικές επιδόσεις στην ελληνική οικονομία και τόνισε ότι η χώρα μας έχει καταφέρει από το 2016 να πιάσει τους στόχους του 2018.

«Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει οριστική λύση για το πρόβλημα της Ελλάδος.Και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν τα βήματα για τα μεσοπρόθεσμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα για την απομείωση του χρέους» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι τελειώνοντας τη β’ αξιολόγηση ανοίγει η δυνατότητα να θέσουμε επί τάπητος οι χώρες του νότου μια σειρά από ζητήματα. Το αίτημα για τη να ανάγκη να περιορίσουμε την αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό ομόλογο. Χρειάζεται ισχυρό προϋπολογισμό σημαίνει ευρωπαϊκά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας».

Στο «τραπέζι» της συνόδου του Νότου ετέθησαν, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και το προσφυγικό, οι εξελίξεις στη Συρία αλλά και το Κυπριακό.

«Για τη Συρία έχουμε όλοι ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι χώρες του νότου. Πρέπει να αναλάβει η ευρωπαϊκή ένωση πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην περιοχή.Ο νότος της Ευρώπης μπόλιασε την ευρωπαϊκή σκέψη για το παρόν και για το μέλλον της» είπε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Ο Θερβάντες που πολέμησε στη χώρα μου στη ναυμαχία της Ναυπάκτου που είχε πει ότι  “αυτό που είναι παράλογο είναι να βλέπεις των κόσμο έτσι όπως είναι και ότι όπως θα έπρεπε να είναι”. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε την Ευρώπη όπως θα έπρεπε να είναι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το