Ελλάδα

Τσίπρας: Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό

Σύγκληση Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να βρεθούν λύσεις στο προσφυγικό και να χαραχθεί μία διαφορετική και βιώσιμη εθνική στρατηγική ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασιστικά αντίθετος στις «ανοησίες για ασύμμετρη απειλή» που δικαιολογούν και την ασύμμετρη βία εις βάρος άοπλων ανθρώπων και γυναικόπαιδων.

«Αντί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να παριστάνει τον αρχιστράτηγο του Έβρου, ας καταστρώσει σχέδιο για το πώς θα γίνει η διασπορά σε όλη την χώρα» και άς ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τώρα, ανέφερε τονίζοντας πως δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο όπως θέλει να εμφανίσει η απροετοίμαστη και πανικόβλητη κυβέρνηση , ούτε αντιμετωπίζουμε εισβολή εχθρικών δυνάμεων. Ωστόσο, αναγνώρισε πως η προσφυγική κρίση έχει μετεξελιχθεί εμφανώς και σε γεωπολιτική καθώς ενορχηστρώνεται εμφανώς από τους γείτονές μας ως μέσο πίεσης για τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις.

Στην ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του Πολιτικού Συμβουλίου της ΚΕΑ ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στην Ευρώπη για την στάση τους απέναντι στα τελευταία γεγονότα στον Έβρο και τα ελληνικά νησιά. Ξεκαθάρισε πάντως σε όλους τους τόνους πως «η φύλαξη των συνόρων μας είναι αυτονόητο καθήκον για κάθε κυβέρνηση». Κάτι που όπως σημείωσε έκανε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς επικοινωνιακούς παιάνες και προπαγάνδα πολέμου αλλά προσεγγίζοντας την προσφυγική κρίση με όρους διεκδίκησης έναντι των εταίρων της.

Θύμισε πως ως πρωθυπουργός-σε αντίθεση με τον Κ. Μητσοτάκη- προκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε την πολιτική συνδρομή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επίσης η κυβέρνηση ΣΥριζα σύστησε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και κατέληξε στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που δημιούργησε επί τέσσερα χρόνια σταθερό πλαίσιο με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για την στάση της ΕΕ σήμερα, είπε πως «δεν βλέπει και δεν ακούει, καθώς το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μην ταράξει τις εσωτερικές της ισορροπίες», για να σχολιάσει: «Υπό κανονικές συνθήκες η φίλη μου η Άγκελα Μέρκελ και η πρώην υπουργός και επικεφαλής της Κομισιόν κυρία Φοντερλάιν θα έπρεπε τώρα να είναι πάρα πολύ ανήσυχες».

Σημείωσε ωστόσο πως η Ευρώπη σήμερα δεν έχει χάσει τον ύπνο της γιατί «στην Ελλάδα πρωθυπουργός είναι ο κ. Μητσοτάκης» επικρίνοντάς τον πως «τα έκανε μπάχαλο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τώρα κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει ώστε η ευρωπαϊκή ηγεσία να αισθάνεται ευτυχής».

Για μία ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας έψεξε τον πρωθυπουργό διότι δεν ζητάει ούτε Σύνοδο Κορυφής, ούτε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία «μήπως και ξανατηρήσει τη Συμφωνία», ούτε ακόμη νέα προγράμματα μετεγκαταστάσεων των προσφύγων, των αιτιούντων άσυλο από την Ελλάδα στις δικές τους χώρες.

Επιπλέον έψεξε τον κ. Μητσοτάκη γιατί όπως είπε «ντύνεται ο ίδιος με την στολή των σκληρών της Ευρώπης, με την στολή του Όρμπαν και του Κουρτζ, αυτών δηλαδή που μάς έκλεισαν τα συνορα το 2015 κάνοντας ένα ακόμη απρόσμενο δώρο στην ευρωπαϊκή ηγεσία. «Ένα απρόσμενο δώρο γι’ αυτούς που έχουν φανταστεί τη λύση του προσφυγικού με την Βουλγαρία να φυλάει σαν το μαντρόσκυλο τα χερσαία σύνορα και την Ελλάδα να έχει διπλό ρόλο, να κάνει το ίδιο στον Έβρο και να μετατρέπει τα νησιά της σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα εθνικιστικής και ρατσιστικής έκρηξης «που βρίσκει τη θερμή υποστήριξη όλης της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς» κι επικαλείται συγχρόνως συνθήματα πατριωτισμού και εθνικής εγρήγορσης εκείνων που μέχρι χτες κακοποιούσε με τα ΜΑΤ.

Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «αντί να μάς κουνάνε το δάχτυλο θα έπρεπε τουλάχιστον να ζητήσουν ένα συγγνώμη, όχι από εμάς αλλά από τους κατοίκους των νησιών και του Έβρου για τα πρωτοφανή γεγονότα» καταλογίζοντας τον κ. Μητσοτάκη την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο μεταναστευτικό.

«Προτεραιότητά του είναι όχι να διαχειριστεί την κρίση αλλά να την εκμεταλλευθεί και να την μετατρέψει σε ευκαιρία» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι κάνει delivery για τους συντηρητικούς και αντιδραστικούς του φίλους στην Ευρώπη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το