Ελλάδα

Τσίπρας στους FT: Απορώ με το ΔΝΤ- Δεν θέλω να μείνει

tsipras
Την επιθυμία του να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους Financial Times. Εκτιμά παράλληλα πως τα capital controls θα έχουν αρθεί μέχρι τον Μάρτιο και η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις διεθνές αγορές κεφαλαίου «πριν το τέλος του 2016».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός πιέζει ώστε το ΔΝΤ να μείνει εκτός του τρίτου προγράμματος διάσωσης της  χώρας, ύψους 86 δισ. ευρώ, ώστε να αναλάβει η ευρωζώνη την πλήρη ευθύνη της επίβλεψης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων», γράφουν οι  Financial Times.

Με δηλώσεις του στους FT, ο Αλ. Τσίπρας τονίζει ότι τον απροβληματίζει «η μη εποικοδομητική στάση του Ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα» και υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης όταν τον επόμενο χρόνο θα έρθει η ώρα να αποφασίσει για την παραμονή του.

Ο Αλ..Τσίπρας εκφράζει επίσης τη θέση ότι μετά από έξι χρόνια κατά τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κρίση, η Ευρώπη διαθέτει πια την θεσμική ικανότητα ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα ενδοευρωπαϊκά ζητήματα.

«Πιστεύουμε πως όσο γρηγορότερα βγούμε από το πρόγραμμα, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει πάνω από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων στη συμφωνία» επισημαίνει ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι τα capital controls «θα έχουν αρθεί μέχρι τον Μάρτιο» και πως η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις διεθνές αγορές κεφαλαίου «πριν το τέλος του 2016».

«Βρισκόμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα, και για κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι δύσκολο να έχει χάσει την εθνική της κυριαρχία για τόσο καιρό. Για να την ανακτήσουμε και να βγούμε από από τον έλεγχο της τρόικας, πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία. Εναι δύσκολο, όμως είναι καλύτερα από κάθε άλλη επιλογή» τονίζει.

Συμπληρώνει παράλληλα ότι «ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης θα είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και μετά να έχουμε μια θετική απόφαση για την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το