Ελλάδα

Τσίπρας στον ΣΕΒ: Η κυβέρνηση δεν στήριξε δυναμικά τις επιχειρήσεις

Ως «πολύ δύσκολη εξίσωση» που όμως δεν είναι «άλυτη» χαρακτήρισε την επόμενη μέρα για την οικονομία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του συγχαίροντας τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο που εκλέχτηκε νέος πρόεδρος του ΣΕΒ στο τέλος της συνέλευσης, και τονίζοντας τη σημασία, «όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο», που «ένας πολύ κρίσιμος κλάδος, αυτός της Βιομηχανίας, παίρνει το τιμόνι του ΣΕΒ».

«Η φετινή σας συνέλευση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο ιδιαίτερη, πρωτοφανή θα έλεγα, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και σε διεθνές πλαίσιο. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας σταμάτησαν, εξαιτίας της πανδημίας, οι πολίτες κλείστηκαν στα σπίτια τους, η οικονομία πάγωσε», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η επόμενη μέρα, με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος να παραμονεύει, είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Όχι όμως άλυτη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη πρώτα απ’ όλα της «έγκαιρης» αναγνώρισης του «μεγέθους» και του «βάθους της ζημιάς», ενώ προειδοποίησε ότι «η συνταγή της αδράνειας είναι συνήθως καταστροφική».
Ο κ. Τσίπρας, επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν στήριξε δυναμικά τις ελληνικές επιχειρήσεις. «Προβάδισμα στην επόμενη μέρα έχει πάντα αυτός που ενεργεί, δρα έγκαιρα, αυτός που παίρνει πρωτοβουλίες για να περιορίσει τη ζημιά και άρα να φτάσει πιο γρήγορα στη γραμμή της επανεκκίνησης», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνοντας ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις «δεν είναι καθόλου συμπτωματική» περιέγραψε τη στάση του πρωθυπουργού στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης λέγοντας: «Είναι σαν να έχετε ορίσει διευθυντή σε ένα εργοστάσιό σας, έναν άνθρωπο ο οποίος με το που ανέλαβε συρρίκνωσε την παραγωγή, ακύρωσε την προγραμματισμένη επέκταση της μονάδας που διευθύνει και καταγράφει κάθε μήνα και μεγαλύτερη ζημιά. Αλλά ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εσείς βλέπετε κάθε μέρα αυτόν τον άνθρωπο σε πρωτοσέλιδα, sites και δελτία ειδήσεων, να παρουσιάζεται σαν να είναι ο executive of the year. Και σαν να μην έφθανε αυτό, ανακαλύπτετε ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ξοδέψει κεφάλαια της εταιρίας που επρόκειτο να επενδυθούν, σε φίλους και υποστηρικτές του στα ΜΜΕ για την προσωπική του προβολή, χωρίς μάλιστα να έχει ενημερώσει τους μετόχους της εταιρείας».

«Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως η επιλογή της μη δυναμικής στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, όταν πανευρωπαϊκά έχουν ανοίξει οι κρουνοί της κρατικής ενίσχυσης, αποδυναμώνει τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα, τη δουλειά όλων μας. Χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα, χάνουμε συνολικά ως οικονομία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε:
«Πώς θα σταθεί ένα ελληνικό προϊόν στις διεθνείς αγορές; Πώς θα ανταγωνιστεί ένα προϊόν από χώρες της βόρειας Ευρώπης, του οποίου η παραγωγή έχει επιδοτηθεί; Όταν η επιχείρηση που το παράγει δεν έχει λάβει τις απαραίτητες και αναγκαίες σήμερα ενέσεις ρευστότητας;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως απαιτείται μια εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νέας κρίσης και συνέχισε: «Ακριβώς μια τέτοια προσπάθεια, έκανε ο ελληνικός λαός και πέτυχε να ανασχέσει μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Αν δεν υπάρξει σήμερα μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια και γίνει ξανά η πολιτική επιλογή την κρίση να πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, τότε οι συνέπειες της, θα μας ακολουθήσουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα και μετά το τέλος του 2020».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει έτοιμο αναπτυξιακό σχέδιο για την ανάκαμψη και υποστήριξε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε έτοιμη μια ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία προέκυψε μέσα από διαβούλευση με τους φορείς όλων των κλάδων της οικονομίας και από κάθε γωνιά της χώρας. Την αξιοποίησε; Ή την πέταξε στα σκουπίδια».

Κλείνοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεχωρίσει επενδύοντας στα βαριά της χαρτιά, όπως π.χ. ο τουρισμός αλλά και η βιομηχανία που αποτελεί μικρότερο μέρος προστιθέμενης αξίας σε σχέση με τον τριτογενή τομέα. Και επίσης προσελκύοντας επενδύσεις οι οποίες θα έρχονται με συγκεκριμένες πολιτικές και όχι με συνθηματολογία για μπουλντόζες που περιμένουν με αναμμένες μηχανές και μετά γίνονται ανέκδοτο, δηλαδή το Ελληνικό. Όμως, πρόσθεσε σ’ αυτήν την κρίσιμη καμπή διακρίνεται η αυταρέσκεια και ο ερασιτεχνισμός μίας συντηρητικής και κοντόφθαλμης κυβέρνησης. Παρατήρησε πως ο ΣΕΒ παλαιότερα υπερασπίστηκε την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις απολύσεις και τις υφεσιακές πολιτικές, όμως ο άλλος δρόμος είναι να αναγνώσει ψύχραιμα και ενδελεχώς την συγκυρία και να σπεύσει με προτάσεις που στηρίζουν την ενεργό ζήτησε και προστατεύουν την κοινωνική συνοχή.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το