Ελλάδα

Τσίπρας στο Channel 4: Θέλω να μείνω στην Ευρώπη -Ζητάω ελάφρυνση χρέους

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο ραντεβού καθυστερημένος. Όλο το πρωί ασχολούνταν με το να καταρτίσει τις λίστες των υποψηφίων για τις εκλογές. Ο δημοσιογράφος του βρετανικού καναλιού Channel 4 Πολ Μέισον, καθώς τον περίμενε άρχισε να σκέφτεται στη συγκυρία: αν αναδειχθεί πρωθυπουργός, έτσι όπως δείχνουν όλα τα γκάλοπ, τότε είναι ενδεχόμενο κάποιος να τραβήξει τη σκανδάλη και να αλλάξουν τα πάντα στην Ευρωζώνη.

Ο Τσίπρας, σημειώνει ο δημοσιογράφος, έχει υποσχεθεί το τέλος των προγραμμάτων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την Τρόικα και ταυτοχρόνως επιθυμεί να διαγράψει το ήμισυ του ελληνικού χρέους. Η ερώτηση που του θέτει ο δημοσιογράφος είναι άμεσο: τι θα κάνει σε περίπτωση που η Ευρώπη του αντιγυρίσει ένα μεγαλοπρεπές «όχι».

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα είναι η εξής: «Το έχω απαντήσει χιλιάδες φορές από το 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ξυπνητήρι που θα βγάλει τους Ευρωπαίους ηγέτες από το λήθαργο που έχουν πέσει. Αυτό που ζητάμε είναι μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση δίχως διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης».

Αυτό σημαίνει, σημειώνει ο Μέισον, πως κανένα δάνειο δεν εξοφλείται μέχρι να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και να μπουν μπροστά οι μηχανές της ανάπτυξης και συμπληρώνει πως ο μεγαλύτερος φόβος των κεντροδεξιών κομμάτων είναι αν ο Τσίπρας αντιταχθεί στην Ευρώπη, τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φύγει. Ειδικά αν τελικά ακυρώσει τα προγράμματα λιτότητας, ενώ θα εξακολουθήσει να χρειάζεται πρόσβαση στο ΔΝΤ, την ΕΕ και τις αγορές.

Όχι άλλα χρήματα

Ο Τσίπρας απαντάει: «Στην πραγματικότητα δεν ζητάμε άλλα χρήματα. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ζητήσουμε τη χορήγηση νέων δανείων για την αποπληρωμή των παλαιών δανείων. Φυσικά θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το ελληνικό χρέος που είναι μη βιώσιμο και αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Συνέβη το 1953 για τη Γερμανία και διερωτώμαι κάτω από ποια ηθική βάση η Γερμανία αρνείται μια λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα, από τη στιγμή που εκείνη ωφελήθηκε πριν από αρκετά χρόνια με το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και όταν η Γερμανία είχε πολλές ανοιχτές πληγές».

Τοξικά δάνεια

Και συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας: «Λέω στους λαούς της Ευρώπης και ειδικά σε αυτούς των χωρών του Νότου πως δεν θέλουμε άλλα από τα χρήματά σας. Αυτά τα χρήματα που μας δόθηκαν δεν χρησιμοποιήθηκαν για να σταθεί στα πόδια του ο ελληνικός λαός, αλλά για την ανακεφαλοποίηση των πτωχευμένων τραπεζών, έτσι ώστε να μην καταρρεύσει το οικονομικό και τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έδωσαν στην Ελλάδα ”τοξικά” χρήματα. Τώρα είναι η ώρα να βρεθεί μια λύση για το κοινό καλό».

Το Grexit

Η επόμενη ερώτηση ήταν για το περιβόητο Grexit που αναδείχθηκε από το πρόσφατο δημοσίευμα του Spiegel. Ο Μάσον γράφει πως ο Αλέξης Τσίπρας γέλασε μόλις άκουσε την ερώτηση και ακολούθως απάντησε ως εξής: «Αυτή η συζήτηση ”πέθανε” το 2012, είναι σαν ξαναζεσταμένο φαγητό. Ενας χορός των ζόμπι. Το ερώτημα είναι αν θα παραμείνουμε κολλημένοι με θρησκευτικό τρόπο στους κανόνες, ακόμη και αν είναι λανθασμένοι και μας καταστρέφουν ή θα πάμε στο μονοπάτι που λέει ”κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε το κοινό μας σπίτι, την ΕΕ, και ακόμη πιο σημαντικά την κοινωνία και τους ανθρώπους». Αρκετοί πιστεύουν πως ο Τσίπρας θα κερδίσει χρόνο με το να βάζει τις ελληνικές τράπεζες να δανείσουν στο κράτος, μεταβιβάζοντας το βάρος στην ΕΚΤ. Ο Μέισον τον ρωτάει αν θα χρησιμοποιήσει τις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την κατάσταση.

Τράπεζες και καταθέσεις

Η απάντηση είναι η εξής: «Αν εννοείτε έντοκα γραμμάτια Δημοσίου, τότε αυτό είναι κάτι που το έχουν κάνει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αν κριθεί αναγκαίο, είναι κάτι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να το πράξει». Και με τις καταθέσεις; Τι προτίθεται να κάνει; Απαντάει ο Αλέξης Τσίπρας: «Αν μιλάμε για χρηματοδότηση του ελλείμματος μας μέσα από τις καταθέσεις του ελληνικού λαού, αυτό μπορείτε να το ξεχάσετε. Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να εγγυηθεί τις καταθέσεις, όχι να τις απειλήσει. Θέλω να το καταστήσω σαφές και προειδοποιεί εκείνους που επιμένουν στην κινδυνολογία ότι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου αν συνεχίσουν ».

Το αντάλλαγμα

Οι αγορές ξέρουν πάνω κάτω πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις εκλογές. Το ελληνικό χρηματιστήριο πέφτει, ενώ οι αναλυτές σημειώνουν πως το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί, έτσι όπως επικρατήσει στις εκλογές θα πρέπει να το επαναδιαπραγματευτεί. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι ζητούν ως αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Ακόμη και οι Γερμανοί παραδέχονται πως όταν ωφελήθηκαν το 1953, έκαναν αρκετές δομικές αλλαγές στο σύστημά τους και την πολιτική κουλτούρα τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντάει: «Αν οι Γερμανοί ήταν ειλικρινείς θα παραδέχονταν πως στήριξαν τα κόμματα που μας έφεραν σε αυτό το χάλι. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κουλτούρα της διαφθοράς που δημιουργήθηκε από τα κυβερνητικά κόμματα. Θέλουμε ένα κράτος που θα στέκεται δίπλα στον πολίτη. Θέλουμε να σταματήσουμε αυτό το καρναβάλι της φοροδιαφυγής. Δεν θα αποκρύψουμε κανέναν».

Στη συνέχεια ο Μέισον ρωτάει τον Τσίπρα τι θα ήθελε να συμβεί πρώτα: η ελάφρυνση χρέους ή η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει γελώντας: «Μπορώ να έχω και τα δύο; Σκοπεύουμε να ζητήσουμε μείωση του χρέους και τα χρήματα που μας οφείλει η Γερμανία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά θα ζητήσουμε και τα Μάρμαρα που δεν ανήκουν μόνο σε εμάς, αλλά σε όλο τον κόσμο και πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Ως επίλογο ο Μέισον σημειώνει πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει λειάνει τις γωνίες του, ωστόσο παραμένει ένα μαρξιστικό κόμμα με κεντρώα επιτροπή και ανθρώπους που συνωθούνται σε μικρά γραφεία που συμπεριφέρονται περισσότερο ως ακτιβιστές και λιγότερο ως υπουργοί. Καμία δημοκρατική χώρα, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, δεν έχει κυβερνηθεί μέχρι τώρα από ένα τέτοιο κόμμα. Κάποια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν είναι σίγουρα αν θέλουν να κυβερνήσουν. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως το θέλει. Όταν τον κοιτάς στα μάτια το καταλαβαίνεις».

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το