Ελλάδα

Τσίπρας στην ΚΟ: Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για νευρικότητα από την πλευρά των γειτόνων μας, τονίζοντας πως υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας αλλά ταυτόχρονα με αυξημένο κύρος έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη θέση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς ώστε να δημιουργήσουμε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμμαχιών για τις δίκαιες θέσεις μας.

«Οι γείτονες μας γνωρίζουν ότι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και την οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Τουρκία αλλά και ότι είμαστε ο πιο θερμός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής της πορείας. Η Τουρκία δείχνει ότι φλερτάρει, όμως, με την ιδέα της απομάκρυνσής της από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις , σαν να κινδυνεύει να χάσει την ευρωπαϊκή της στόχευση. Δεν θα είναι μία καλή εξέλιξη για την Τουρκία και την Ελλάδα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελληνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, υπογράμμισε ότι αναμένουμε τη συντομότερη επιστροφή τους και απορρίπτουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο απαράδεκτους συμψηφισμούς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο αλλά και έμπρακτη υποστήριξη τόσο της ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και συνολικότερα του διεθνούς παράγοντα στο θέμα της απαράδεκτης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, «δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι στις προκύπτουσες διαφορές μας με την Τουρκία, έχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη, μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε».

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεταμνημονιακή περίοδο λέγοντας πως «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε συνέχεια του μνημονίου ούτε η μη καθαρή έξοδος . Αυτό που υπάρχει είναι η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα» προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να σταματήσουμε την πορεία της κοινωνίας προς τον γκρεμό και την εξαθλίωση.

Για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα ωστόσο, σημείωσε με νόημα ότι δε σημαίνει ότι ξαφνικά θα περάσουμε τις πύλες του παραδείσου, ούτε ότι εξαφανίζονται όλες οι πληγές. «Κάναμε καλά που δεν εγκαταλείψαμε το πλοίο, που παλέψαμε να κρατήσουμε το σκαρί στη φουρτούνα. Καταφέραμε το μείζον , να σταματήσουμε την πορεία της κοινωνίας προς το γκρεμό και την εξαθλίωση. Πετύχαμε την ανάκαμψη της οικονομίας και τη στήριξη των αποκλεισμένων και των ανέργων» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα, σχολίασε: «Έχουμε πει ότι βεβαίως συζητάμε με το ΔΝΤ προσπαθώντας να βρούμε μία λύση, ωστόσο δεν θεωρούμε ότι πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο πρόγραμμα είναι και το τέλος του κόσμου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το