Ελλάδα

Τσίπρας στη Βουλή: Να γίνουν μαζικά τεστ κορωνοϊού στη χώρα μας

Όχι στην λογική της «ανοσίας της αγέλης» για την οικονομία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να αλλάξει στρατηγική και να πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα για την στήριξή της.

Από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε πως εάν τώρα κλείσουν επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, επομένως η όποια βοήθεια δοθεί αργότερα από το κράτος θα είναι σε εκείνες που επέδειξαν αντοχές, αναλόγως με τους πολίτες που θα άντεχαν στον κορονοϊό έπειτα από μαζική έκθεσή τους (με βάση την θεωρία της ανοσίας της αγέλης). Αυτό όμως, τόνισε «αποτελεί ένα σχέδιο βαθιάς αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποφασίσει ένα γενναίο οικονομικό πακέτο στήριξης τώρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά φοβάμαι ότι κινδυνεύουν να χαθούν μέσα σε λίγους μήνες οι θυσίες και οι κόποι που έχει κάνει ο ελληνικό λαός. Πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι απώλειες να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες». Μάλιστα επικαλέστηκε τις οικονομικές παρεμβάσεις που αποφάσισαν άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία που έλαβε μέτρα 15% του ΑΕΠ της, η Ισπανία και η Ιταλία που αποφάσισαν μέτρα 20% του ΑΕΠ και η Γαλλία 12% του ΑΕΠ λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι κάνουν και οι άλλοι στην Ευρώπη.

Σε σχέση με το ευρωομόλογο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση «πήρε την σωστή πλευρά, αν και ποτέ δεν ήταν θέση της» και τόνισε πως το πλεονέκτημα που έχει σήμερα η χώρα είναι ότι δεν αποτελεί «εξαίρεση» καθώς δεν μπήκε σε πρόγραμμα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης όπως ζητούσε ο κ. Στουρνάρας και στελέχη της ΝΔ.

Είπε ότι είναι λάθος η πολιτική αναστολής των συμβάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης και αιτιολόγησε την αγανάκτηση των επιστημόνων για τα βάουτσερς των 600 ευρώ. Κάλεσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επεκτείνει την παράταση για την προστασία της α’ κατοικίας έως το τέλος του χρόνου.

Κατά τα άλλα ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως τώρα «δεν είναι ώρα για κομματικά οφέλη, παιχνίδια εντυπώσεων και εμπόριο του δράματος», πρόσθεσε όμως ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιτρέψει να γίνει «η ώρα των λύκων που στην αναμπουμπούλα χαίρονται» κλείνοντας τα μάτια ή ευνοώντας συμφέροντα που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία. Ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «παρών» και στήριξε την προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού με αυστηρά περιοριστικά μέτρα δείχνοντας υπευθυνότητα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «σιωπούμε και δεν ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα».

Επίσης ευχαρίστησε τους πολίτες που με υπευθυνότητα όπως είπε έχουν αντιμετωπίσει την κρίση αυτοκαταστέλλοντας δικές τους ελευθερίες.

Σχολίασε τις «κραυγές αγωνίας των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία για ανεπάρκειες στο υγειονομικό υλικό» και κατήγγειλε τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές προς οικονομικά ισχυρές ομάδες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι πρέπει να αναπτυχθούν όλες οι διαθέσιμες δημόσιες κλίνες ΜΕΘ, να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και να επιταχθούν οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, με όρους δημοσίου συμφέροντος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα τεστ και τους ελέγχους σχολιάζοντας ότι τα μέτρα της καραντίνας δεν αρκούν διότι την ώρα της «επανεκκίνησης» θα χρειαστούν μαζικά τεστ για να ελεγχθεί ο πληθυσμός και πρότεινε την ανάπτυξη Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) για κατ’ οίκον ιατρική παρακολούθηση ασθενών που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το