Ελλάδα

Τσίπρας: Το σημαντικό είναι να μη φύγω από τη Σύνοδο με φέσι

Χαμηλώνει τις προσδοκίες για ελάφρυνση του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας. «Το σημαντικό είναι να μη φύγω από τη Σύνοδο Κορυφής με φέσι. Άλλοι φέσωσαν τη χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κορυφής του Ιουνίου μετά το Eurogroup θα πάει με γραβάτα και αν θα φύγει με γραβάτα.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανοίξουμε καθαρό διάδρομο και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

Νομοσχέδιο για απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές. Εν τω μεταξύ, στα τέλη καλοκαιριού ή το αργότερο στις αρχές φθινοπώρου σκοπεύει η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο αναθεώρησης του «Καλλικράτη», που θα προβλέπει εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός από το ΥΠΕΣ.

Παράλληλα, προανήγγειλε αναζήτηση «οριστικής λύσης» σχετικά με τους χιλιάδες συμβασιούχους που απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η αξιολόγηση των συμβασιούχων θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ ή εναλλακτικά μέσω ενός ανεξάρτητου φορέα που θα ιδρυθεί από το ΑΣΕΠ. Τα κριτήρια θα είναι το περιεχόμενο της απασχόλησής των εργαζόμενων – δηλαδή εάν καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» – και η παλαιότητά τους.

Θα ακολουθήσει διάλογος με τη συμμετοχή των κομμάτων και των αρμόδιων κοινωνικών φορέων ώστε να καταλήξουμε σε οριστικές αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πάντως ότι στο ζήτημα των συμβασιούχων δεν φέρει καμία ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά αποτελεί «αμάρτημα» προηγούμενων κυβερνήσεων που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα πελατειακό σύστημα άντλησης ψήφων.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε επιπλέον προσπάθεια για τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, με πρώτο στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση της διαδικασίας.

Χαρακτήρισε το υφιστάμενο πλαίσιο «απαράδεκτο» και «σχεδόν απαγορευτικό» για τους αιτούντες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ορισμένες από τις ερωτήσεις που γίνονται στις συνεντεύξεις πιθανώς δεν θα μπορούσαν να τις απαντήσουν ούτε έλληνες πολίτες.

Εξήγγειλε ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων που θα προβλέπει «διάχυση της οπτικής του φύλου σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το