Ελλάδα

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Με τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε στις 12:30 το μεσημέρι ο γύρος της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε περίπου στις 2 το μεσημέρι.

Μπαίνοντας ο κ. Τσίπρας είπε «γεια σου, Κυριάκο», η απάντηση ήταν «γεια σου, Αλέξη» και ακολούθησε ο χαιρετισμός με τους αγκώνες, «ο μόνος αποδεκτός χαιρετισμός λόγω κορονοϊού», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Ακολούθως ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «έχουμε πολλά θέματα σήμερα» και ο κ. Μητσοτάκης απάντησε «θα έχουμε άνεση χρόνου να τα συζητήσουμε».

Σε δύο κρίσιμα σημεία επέμεινε κατά τις πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά, η οποία κατά τις πληροφορίες έγινε σε βαρύ κλίμα λόγω του τοξικού κλίματος που είχε καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ημέρες με κορύφωση την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου σε Ειδικό Δικαστήριο. Το πρώτο στοιχείο στο οποίο έδωσε έμφαση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η αποτροπή του τουρκικού Οruc Reis, όπως έγινε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2018 με το «Μπαρμπαρόσα» και το δεύτερο αφορά την υποβολή αιτήματος προς την ΕΕ για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με αντικείμενο την επιβολή κυρώσεων στη γειτονική χώρα. Συγχρόνως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι η μία είναι η διαφορά της χώρας με την Τουρκία και αυτή αφορά την υφαλοκρηπίδα.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως στη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών που διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τη διαφωνία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά, ενώ υπήρξε έντονη αλλά συγχρόνως ειλικρινής ανταλλαγή επιχειρημάτων και θέσεων με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για την ανάγκη εθνικής στρατηγικής με συνεννόηση για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Όμως, η συζήτηση φαίνεται ότι δεν περιορίστηκε στα ελληνοτουρκικά καθώς ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο για την έκθεση Πισσαρίδη, εκφράζοντας συγχρόνως την αγωνία του για τις επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνική συνοχή η νέα οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση.

Σημειωτέον πως οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς προέκυψαν μετά τη χθεσινή παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητάει επίσημη ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό και συγχρόνως σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.

Από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λίγο μετά τη συνάντηση έγινε σαφές ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό ως αυτονόητη την αποτροπή επιχείρησης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Oruc Reis, καθώς και επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο μετά τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία. Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ευρώπης ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επανέλαβε ότι οι διαφορές σε μεγάλο βαθμό είναι ευρωτουρκικές καθώς παραβιάζονται και δικαιώματα της Ευρώπης, ενώ συνέστησε στον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ώστε να συζητηθούν οι κυρώσεις προς την Τουρκία. Επέμεινε δε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μόνο μία και αφορά την υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά
Αντίστοιχα, εκατέρωθεν δηκτικά σχόλια αντάλλαξαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, πριν από λίγο, κατά την είσοδο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντησή τους για τα εθνικά θέματα.

«Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Συμβαίνει σ΄αυτές τις συναντήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης αφού η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ξεπέρασε τον προβλεπόμενο χρόνο. «Σημασία έχει να μας δει ο κόσμος, αυτές τις κρίσιμες ώρες, μια γροθιά όλους μαζί κι όχι ανά δύο», παρατήρησε η Φώφη Γεννηματά. «Έστω κι ανά δυο ο κόσμος μας βλέπει μια γροθιά», αντέτεινε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το