Ελλάδα

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Έχετε να πάτε σε νοσοκομείο μήνες – Επικοινωνιακές οι παρεμβάσεις σας

Επίθεση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της αντιμετώπισης του πανδημίας του κορονοϊού εξαπέλυσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

«Η χώρα βιώνει μια δραματική κατάσταση. Επισκέπτομαι τα δημόσια νοσοκομεία και βλέπω την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν γιατροί και νοσηλευτές. Η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Δεν σας ζητάμε να είστε υπεράνθρωπος. Δεν ζητήσαμε να σκοτώσετε τον ιό. Ζητάμε να μην σκοτώνετε την κοινή λογική. Να μην βγαίνουν οι υπουργοί σας και να λένε ότι πανηγυρίζουν διότι σε άλλες χώρες έχουν πεθάνει περισσότεροι. Νομίζουν ότι απευθύνονται σε κρετίνους; Ή σε πολίτες χαμηλής νοημοσύνης; Αυτή τη στιγμή χρειάζεται λίγο ταπεινότητα» είπε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε: «Εσείς κ. Μητσοτάκη καλύπτετε αυτές τις δηλώσεις; Του κ. Γεωργιάδη και του κ. Γεραπετρίτη;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για κατεξοχήν «επικοινωνιακές παρεμβάσεις» στην τομέα της υγείας. «Ανακοινώσατε χθες ότι κάνετε μια μεγάλη παρέμβαση. Σε ό,τι αφορά τους επικουρικούς γιατρούς μέσα στις ΜΕΘ. Μα αυτό το είχατε ήδη ανακοινώσει. Πριν ένα μήνα. Γιατί το ξαναείπατε χθες; Έχετε να πάτε σε δημόσιο νοσοκομείο από τον Μάρτη. Ο μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης είναι στις μονάδες έκτακτων περιστατικών, στις κλινικές covid, οι οποίες έχουν 60-70 ασθενείς και έχουν 4 γιατρούς. Οι παρεμβάσεις σας είναι μόνο για την επικοινωνία και για να γράψουν τα φιλικά Μέσα πόσο καλός είστε. Ολα τα κόμματα έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις», σημείωσε.

Μάλιστα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις χαμηλές δαπάνες στην Υγεία, λέγοντας πως πλέον δεν υπάρχει τρόικα στη χωρά. «Το προβλήματα υπάρχουν χρόνια. Δεν είναι τωρινά. Αλλά έχει η χώρα μια ευκαιρία να αλλάξουν τα πράγματα. Γιατί δεν υπάρχει πλέον τρόικα, ούτε υποχρέωση για πλεονάσματα, υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχει δυνατότητα φτηνού δανεισμού από την ΕΚΤ, υπάρχει το μαξιλαράκι και υπάρχει και ένα πακέτο από τον ESM. Η χώρα, δηλαδή, έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει. Κι αντί να το κάνετε αυτό καταθέτετε προϋπολογισμό με 600 εκ. ευρώ χαμηλότερη δαπάνες για την Υγεία. Ο μέσος όρος στην ΕΕ για την υγεία σε δαπάνες είναι 7%. Δεν μπορούμε και εμείς να φτάσουμε εκεί;».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι με βάση τον πίνακα του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι προτελευταία σε δαπάνες στην υγεία από την έναρξη της πανδημίας. «Και βγήκατε να με διαψεύσετε με ψέματα και λαθροχειρίες. Δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε πολλούς για πολύ καιρό» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι «προϋπολογισμός που έχετε καταθέσει προβλέπει 3,6 δις περισσότερα φόρους κι έρχεστε να τους πείτε ότι θα πάρουν ζεστό χρήμα μέσα από τους πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει».

Κλείνοντας την ομιλία του, προανήγγειλε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή τροπολογίες για τους πολίτες που βρίσκονται σήμερα σε άμεση ανάγκη. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η καταβολή ολόκληρου του δώρου Χριστουγέννων, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης και η άμεση στήριξη ευάλωτων ομάδων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το