Ελλάδα

Τσίπρας προς Ερντογάν: Οι κραυγές αποτελούν ένδειξη αδυναμίας -Του απάντησε με Μπρεχτ

Με Μπέρτολτ Μπρεχτ απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ταγίπ Ερντογάν, μετά την τελευταία πρόκληση του Τούρκου προέδρου.
Μιλώντας στη Σαμοθράκη, κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη, ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς την Αγκυρα, τονίζοντας ότι παρά τις διαφορές στο εσωτερικό, «οι Ελληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, σημείωσε ότι οι γείτονες επανέρχονται συχνά «με αχρείαστη και παντελώς ακατανόητη ρητορική. Δεν θα μπούμε σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που χτίζει εθνική αυτοπεποίθηση με λόγια, αλλά με έργα και ενεργή εξωτερική πολιτική που την έχει καταστήσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα όμως, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων σημαίνει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν. Θα πρέπει να ξέρουν όσοι προτιμούν τις κραυγές και την επιθετική ρητορική ότι δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας. Θα συνεχίσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, απευθυνόμενος σε πολίτες της Σμύρνης, θέλησε «να διαβάσει στίχους που υμνούν τον πόλεμο», αναφερόμενος σε τουρκικό λαϊκό τραγούδι που αναφέρει «θα ρίξω τους Έλληνες στη θάλασσα» και το οποίο επικαλέστηκε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του.

«Εγώ εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, απευθυνόμενος κυρίως στους σκεπτόμενους και στις δύο πλευρές δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, του Μπέρτολτ Μπρεχτ. “Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει. Ξέρει και να σκοτώνει. Εχει όμως ένα ελάττωμα. Ξέρει και να σκέφτεται», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θέλει να στείλει μήνυμα και προς το εσωτερικό της χώρας. «Μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα», τόνισε.

Πηγή: iefimerida

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το