Ελλάδα

Τσίπρας: Οριακή επιβάρυνση κάποιων στρωμάτων από τη φορολογία στην κρίση

Για «οριακή» επιβάρυνση κάποιων στρωμάτων από τη φορολογία κατά τη διάρκεια της κρίσης έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατά την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Ερωτηθείς για τη φορολογία των επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο για «περαιτέρω μείωση της φορολογίας» -πέραν δηλαδή των ήδη ψηφισμένων μέτρων. Αν τελικώς, όπως εξήγησε, η υπεραπόδοση στόχων αποδειχθεί σημαντικότερη -πράγμα καθόλου απίθανο, καθώς συνέβη ήδη το 2016, όπως παρατήρησε-, τότε ο δημοσιονομικός χώρος θα οδηγηθεί στοχευμένα σε φορολογικές ελαφρύνσεις.

Και από το 2019 εντέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. «Θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους, το οποίο όταν έρθει η ώρα θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφού ανέφερε πρώτα ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδύναμων.

Υπογραμμίζοντας την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, ο κ Τσίπρας είπε ότι δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο.

Συνεχίζοντας, καταλόγισε στην ΝΔ ότι δεν έχει σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή και ζητούσε εκλογές κάθε φορά που υπήρχαν δυσκολίες στην διαπραγμάτευση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά κάναμε μια πολιτική επιλογή που θα μας έδινε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και όχι κάτω από την πίεση και τις δύσκολες συνθήκες της στιγμής να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια παρατεταμένη αστάθεια» είπε ο κ. Τσίπρας.

Απαντωντας εξάλλου σε ερώτηση του ΣΚΑΪ, αρνήθηκε ότι υπάρχει θέμα συντονισμού στην κυβέρνηση, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει για ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο της κυβέρνησής του την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση «θα πάρει εκείνες τις αποφάσεις και θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

«Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης είναι πολύ κρίσιμο θέμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «είναι ηλίου φαεινότερον ότι τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά αυτοί που έβαζαν συνεχώς ζητήματα εκτός συμφωνίας στο τραπέζι».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να επιλύσει προβλήματα και προβλήματα συντονισμού, η προσπάθειά μας αποδίδει και αυτό το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης», τόνισε στη συνέχεια.

Ο κ Τσίπρας ανέφερε ότι ακόμα και ο κ Μακρόν που ήρθε στη χώρα μας επισήμανε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να έρθουν με καλή πιστή, καθώς το ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης αφορά την επιτυχία της ΕΕ, το τέλος της ελληνικής κρίσης θα είναι ταυτόχρονα και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τη συμφωνία και ξέρουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί», τόνισε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του χρέους ανέφερε πως τουλάχιστον σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση βρίσκεται στην ιδία σελίδα με το ΔΝΤ. Σε ερώτηση για το ρόλο του ΔΝΤ στην αξιολόγηση ο κ Τσίπρας είπε μπορούμε να ζήσουμε με το ΔΝΤ αλλά και χωρίς αυτό. Επισήμανε όμως ότι τα ταμείο δεν μπορεί να είναι με το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και με το άλλο έξω από αυτό, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει αποφασίσει.

Το κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με τη συμμετοχή ή μη, του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ακριβώς η αβεβαιότητα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας το διεθνή οργανισμό να αποσαφηνίσει τη στάση του. «Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ολοκληρώουμε το πρόγραμμα και με τη συμμετοχή του και χωρίς», σημείωσε διευκρινιστικά.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Γεωργίου επισήμανε ότι «η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Με αυτά τα στοιχεία προχωράμε και με αυτά εργαζόμαστε για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Τόνισε επίσης ότι οι εταίροι μας δεν ζητούν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά το αντίθετο να μην γίνονται παρεμβάσεις.

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019» επανέλαβε. Αφού τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνης, και η επιτυχής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προϋποθέτει και εμπιστοσύνη και σταθερότητα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για ολοκλήρωση της 4ετίας.

Αναφερόμενος στη δημιουργία της κεντροαριστερής παράταξης ευχήθηκε «καλή επιτυχία» επισημαίνοντας πάντως ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι οι όροι της στρατηγικής πολιτικής σύγκλισης για την επομένη ημέρα. Και αυτή η σύγκλιση είναι είτε με την δεξιά είτα με την αριστερά. Αν δεν απαντηθεί αυτό, τόνισε ο κ. Τσίπρας, δεν υπάρχει στρατηγική. Μάλιστα ανέφερε πως η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη κάνει τον απολογισμό της και αυτός δεν είναι θετικός όπου συνεργάστηκε με τη δεξιά.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου υποστήριξε ότι αυτό που είπε είναι πως ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε απέναντί του το κατεστημένο, τότε ήταν η δεξιά, τώρα είναι η διαπλοκή που αυτή έχει δημιουργήσει. Εγώ, πρόσθεσε, αγωνίζομαι για κοινωνική δικαιοσύνη, λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία.

Για τον ΟΑΣΘ είπε πως «μαθαίνω ότι υπάρχουν πολλοί “σκελετοί” στα ντουλάπια, και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος». Από εδώ και στο εξής, ο ΟΑΣΘ «θα λειτουργεί με βασικό γνώμονα, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».

Πηγή: www.skai.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το