Την πίστη τους στον διάλογο ως τον μόνο δρόμο για τη γεφύρωση των διαφορών, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διαλογική συζήτηση που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε τη συνάντηση τους ως ευκαιρία για να συγχαρεί τον κ. Τσίπρα και από κοντά για την επανεκλογή του, για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ελλάδος, και να του ευχηθεί εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου «αλλά και προσωπικώς, σαν παλιοί γνώριμοι που είμαστε, “καλή επιτυχία” στο πολύ δύσκολο έργο σας, την ευθύνη που αναλάβατε και πάλι με την εντολή του ελληνικού λαού».
«Στις δύσκολες αυτές συγκυρίες οι προσευχές της μητρός Εκκλησίας θα είναι μαζί σας για την επιτυχία του έργου σας, για την ευημερία του ελληνικού λαού, τον οποίο έχουμε πάντοτε στην καρδιά μας και στην προσευχή μας», συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ευχήθηκε επιπλέον στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του «όλα τα καλά του Θεού», για να προσθέσει: «Για να δικαιώσετε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των Ελλήνων που σας ετίμησαν με την ψήφο τους και όλων των Ελλήνων γενικώς, των οποίων είστε ο πρωθυπουργός».
Υποδεχόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε θερμά και χαρακτήρισε μεγάλη τιμή την παρουσία του στη Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών, «επιπλέον», όπως είπε, «διότι είναι γνωστές οι πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει για τον διαθρησκευτικό διάλογο, όχι μόνο στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά σε οικουμενική κλίμακα».
Ο κ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι «ο μόνος δρόμος για να γεφυρώνονται οι διαφορές είναι ο δρόμος του διαλόγου».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι βιώνουμε μια περίοδο πολύ μεγάλων εντάσεων στην περιοχή, δυστυχώς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσον τριών επάλληλων κύκλων κρίσης: Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, που δεν έχει σιγάσει ακόμα. Η προσφυγική κρίση, όπου αποδέκτες των ρευμάτων είμαστε εμείς, ο ελληνικός λαός και τα ελληνικά νησιά «που, παρά τις μεγάλες δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, δείχνουν στάση ανθρωπιάς και φιλοξενιάς». Τρίτος κύκλος είναι η κρίση της αποσταθεροποίησης, της αστάθειας, των πολέμων στην ευρύτερη περιοχή.
«Πιστεύουμε θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα όμως και τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει πως «η Ελλάδα δεν θέλουμε να είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης, όχι μόνο μέρος της κρίσης αλλά και μέρος της λύσης». «Γι’ αυτό», συμπλήρωσε, «προσβλέπουμε και προσδοκούμε και στις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου που με την οικουμενική του οπτική έχει τη δυνατότητα να αναδεικνύει τις θέσεις εκείνες που εμπεριέχουν τον ανθρωπισμό, την αξία του διαλόγου, θέσεις που συμμεριζόμαστε, ενστερνιζόμαστε και θα υποστηρίξουμε κι εμείς σε όλα τα διεθνή φόρα».
Από την πλευρά του, ο κ. Βαρθολομαίος, τόνισε ότι «ως Οικουμενικό Πατριαρχείο πιστεύουμε στον διάλογο, ότι τα προβλήματα είτε μέσα στην Εκκλησία είτε μέσα στην κοινωνία και μεταξύ των κρατών, λύνονται με τον διάλογο, όχι με τα όπλα».