Ελλάδα

Τσίπρας: Νέα σελίδα στις ελληνοσερβικές σχέσεις

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βελιγράδι. Σύμφωνα με τη σημερινή ατζέντα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πρόεδρο της σερβικής Εθνοσυνέλευσης, Μάγια Γκόικοβιτς, και εν συνεχεία, με τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο. Η επίσκεψη θα κλείσει με την κατάθεση στεφάνου από τους δύο πρωθυπουργούς στον αδριάντα του Ρήγα Φεραίου.

Νέα σελίδα στις ελληνο-σερβικές σχέσεις άνοιξαν χθες οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, δίνοντας νέα προοπτική στις ιστορικές, ούτως ή άλλως, σχέσεις που ενώνουν τους δύο λαούς. Πρώτα από όλα, με τη συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο για πρώτη φορά θα συνεδριάσει την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη.
Εν πρώτοις, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε «πεπεισμένος», όπως είπε, ότι η επίσκεψη μπορεί να δώσει «το έναυσμα για την απαραίτητη αναζωογόνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», αλλά με την προσθήκη: «Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυσή τους -πρέπει να μελετούμε τα συγκεκριμένα βήματα που θα δώσουν νέα προοπτική στις ιστορικές ελληνο-σερβικές σχέσεις». Απώτερος στόχος, να γίνει «στρατηγική» η συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας.

 
Αν όμως η ποιοτική αναβάθμιση των ελληνο-σερβικών σχέσεων ήταν το ένα συμπέρασμα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάντερ Βούτσιτς, το άλλο αφορούσε στην καταδίκη των αλυτρωτικών διαθέσεων. Ενώ και οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν αναφορά στο ανοιχτό θέμα που έχει η Ελλάδα με την ονομασία της ΠΓΔΜ.
«Από κοινού τονίσαμε ότι το μέλλον των Βαλκανίων μπορεί να χτιστεί μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της συνεργασίας. Όχι με παραβιάσεις, όχι με επεμβάσεις, όχι με προκλήσεις και αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας, όχι με αναθεωρητικές λογικές ως προς τις διεθνείς συνθήκες», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, στέλνοντας μηνύματα σε διάφορους αποδέκτες. Για να καταλήξει ότι «φαινόμενα του παρελθόντος δεν έχουν θέση στα Βαλκάνια, κοινή ευρωπαϊκή πορεία όλων των χωρών των Βαλκανίων».

 
Παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, έκλεισαν οι εργασίες του ελληνο-σερβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ. Με τη συμμετοχή 70 επιχειρηματιών από τη χώρα μας και άλλων 150 από τη Σερβία.
Αυτό ακριβώς, την πολυπληθή συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τις εργασίες του Φόρουμ. Διαβεβαιώνοντας συγχρόνως ότι «η Ελλάδα και η επιχειρηματική της κοινότητα ήταν, είναι και θα είναι παρούσες και ενεργές στα Βαλκάνια, στη Σερβία». Και μάλιστα, συνέχισε, οι Έλληνες επιχειρηματίες θα είναι ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες.
Στο χαιρετισμό του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, παρουσία του επιχειρηματικού κόσμου τη φορά αυτή, σε αυτό που είχε νωρίτερα, μαζί με τον Σέρβο ομόλογό του, ανακοινώσει: τη συγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που εκτιμάται ότι θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη, όπως γνωστοποίησε (και χειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους επιχειρηματίες).

 
Αναφέρθηκε όμως και στα δύο projects- οράματα, όπως τα χαρακτήρισε, που μπορούν να αλλάξουν το χάρτη των Βαλκανίων: αφενός η σιδηροδρομική γραμμή Βελιγραδίου -Θεσσαλονίκης, ως μέρος του ευρύτερου άξονα Βελιγραδίου -Πειραιά, μέρος της κινεζικής πρωτοβουλίας, “one belt, one road”. Αφετέρου, η διασύνδεση των ποταμών των δύο χωρών. Ενώ επανέλαβε την κομβική θέση που έχουν Ελλάδα και Σερβία: η πρώτη ως σταυροδρόμι της Ευρώπης με τη Μ. Ανατολή και την Ασία, και πύλη εισόδου τον Πειραιά, η δεύτερη ως «γέφυρα» δυτικής και ανατολικής Ευρώπης.

 
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ο Έλληνας πρωθυπουργός εστίασε σε μια νέα αρχιτεκτονική, που, όπως τόνισε, «εδράζεται στην ειρηνική συνύπαρξη των χωρών και την συνεργασία των λαών, που θέτει ως επίκεντρο την ευημερία και την ανόρθωση του επιπέδου διαβίωσης των κοινωνιών, ενθαρρύνει τον εκσυγχρονισμό των διαρθρωτικών δομών τους, στοχεύει στην αναπτυξιακή τροχιά των οικονομιών και την συντεταγμένη προσέγγιση της ΕΕ, ενώ προσανατολίζει και οριοθετεί τα Βαλκάνια ως πεδίο σταθερότητας και ζώνη οικονομικής ανάταξης».
Εξάλλου, «Σερβία και Ελλάδα μοιράζονται κοινές απόψεις και κοινές αξίες που τις τοποθετούν στην ίδια όχθη του ποταμού. Η Ιστορία έχει καταγράψει τους κοινούς αγώνες των δύο χωρών, ενώ σήμερα αυτές εκπροσωπούν εγγύτατους, κρίσιμους διαδοχικούς κρίκους στην αλυσίδα του οικονομικού γίγνεσθαι της Ν.Α. Ευρώπης, με προφανές συγκριτικό πλεονέκτημα τη γεωστρατηγική τοποθέτησή τους επί των διαδρόμων μεταφορών, ενέργειας και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Ευρώπης και χωρών της Ασίας και της Μέσης Ανατολής».
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σχεδιάζουν μαζί Αθήνα και Βελιγράδι, να οικοδομούν από κοινού τη συνανάπτυξη της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα να βάζουν ένα λιθαράκι στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια πολύπαθη περιοχή, ήταν μια ακόμη χαρακτηριστική αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το