Ελλάδα

Τσίπρας – Μακρόν στους επιχειρηματίες: Επενδύστε στην Ελλάδα

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί η συνάντηση στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και πληθώρα επιχειρηματιών.

«Το ίδρυμα Νιάρχος, αυτός ο υπέροχος χώρος, δημθιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, αλλάζοντας την εντύπωση για τις δυνατότητες αυτής της χώρας. Είναι ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Παράδειμα για έργα με σημαντικό όφελος προς την κοινωνία», είπε ο πρωθυπουργός.

O Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αποφασισμένος για τομές και μεταρρυθμίσεις τόσο στο δημόσιο όσο και στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και κάλεσε τους γάλλους επιχειρηματίες να πουν τι προβλήματα αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα ή τι τους εμποδίζει να εμποδίσουν.

Όπως είπε, η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχος της ελληνικής κυβέρνησης. Ανέφερε ακόμη ότι θα είναι ο ίδιος επικεφαλής της ομάδας που θα υποδέχεται τις επενδύσεις.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μειωθεί στο 21,2% η ανεργία, όμως παραμένει ποσοστό μη αποδεκτό για μια χώρα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Έθεσε έτσι ως πρώτο στόχο την αντιμετώπιση του braind drain. Αυτό θα γίνει μέσα από την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις επενδύσεις, την ολοκλήρωση αυτού του τρίτου προγράμματος ώστε «να είναι το τελευταίο και η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές χρήματος». Επίσης «μπροστά σε αυτόν τον στόχο πήραμε δύσκολες αποφάσεις, με πολιτικό κόστος, αλλά εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες, έτσι και εμείς προχωρούμε με αποφασιστικότητα για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία, μετά από μια τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», είπε, τονίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει σε άλλη χώρα στην Ευρώπη τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε τόσο μικρό διάστημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να δουν την Ελλάδα ως ένα σημαντικό ελκυστικό επενδυτικό προορισμό -«και γι΄ αυτή σας την επιλογή δεν θα μετανιώσετε».

Μακρόν: Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε εδώ

Από την πλευρά του ο Ε. Μακρόν επεσήμανε ότι «η Ελλάδα πέρασε 7 χρόνια σκληρής κρίσης, ελληνικής και ευρωπαϊκής. Οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν έφυγαν,όπως κάποιοι άλλοι». Τάχθηκε υπέρ της αλληλεγγύης αλλά με υπευθυνότητα, ζήτησε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες της Ελλάδας.

«Το κτίριο αυτό είναι το σύμβολο σε μια νέα ελληνική φιλοδοξία και θα ήθελα η Γαλλία να αναλάβει τις ευθύνες της. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να επιλέξει μη ευρωπαϊκές επενδύσεις γιατί έλειπαν οι ευρωπαϊκές. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Το θέμα αγαπητέ Αλέξη, όπως είπες, είναι να δράσουμε. Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και βοήθεια. Πεποίθησή μου ότι οι 40 γαλλικές επιχειρήσεις που είναι εδώ παρούσες θα συμμετάσχουν», είπε ο κ. Μακρόν.

«Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε εδώ. Θέλω ο δεσμός αυτός να παραμείνει ισχυρός», σημείωσε, καλώντας τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες

Συναντήσεις θα έχουν περίπου 140 Γάλλοι και Έλληνες επιχειρηματίες. Μεταξύ τους και εγχώρια εταιρικά σχήματα όπως οι Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Όμιλος Κοπελούζου, Creta Farm, Apivita, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, Επίσης θα συμμετέχουν οι Γεράσιμος Σκλαβενίτης, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Γιώργος Κορρές, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Θεόδωρος Βενιάμης.
Με βάση τα παραπάνω και όπως αναμένεται οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα κινηθούν σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων.

Στις επαφές 39 πρόεδροι ή διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων

Πρόκειται για τους
Thierry LAJOIE, πρόεδρος του «Grand Paris Aménagement», εταιρεία σχεδιασμού και αστικής ανάπλασης
Jacques LE PAPE, γενικός επιθεωρητής Οικονομικών, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας
Thierry BEDOIN, Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France), διεύθυνση της ψηφιακής Μετατροπής.
Frιdιric ROSSI, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της BUSINESS FRANCE.
Julien ANGLADE, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του «Groupe Up» και γενικός διευθυντής της Ζώνης Ευρασίας. Το Groupe UP λειτουργεί σε συνεταιριστική βάση/ αλληλέγγυα και κοινωνική οικονομία.
Adrien AUMONT, συνιδρυτής της εταιρeίας Kisskissbankbank που είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ιστότοπους στην Ευρώπη.
Patrick BERGOUGNOU, πρόεδρος της Cirpack η οποία δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο.
Jean-Marc BIANCHI, πρόεδρος της Kerneos η οποία είναι εξειδικευμένη στην τεχνολογία αργιλικού ασβεστίου.
Paul-Antoine BRIAT, συνδιευθυντής του Yellow Korner, εκδοτικού οίκου με φωτογραφίες τέχνης
Louis-Roch BURGARD, εκτελεστικός πρόεδρος της Saur που ασχολείται με την παραγωγή, διανομή και καθαρισμό ύδατος.
Thierry CAMPOS, πρόεδρος της HGH Systèmes Infrarouges η οποία αναπτύσσει συστήματα «optroniques» υψηλών προδιαγραφών για εφαρμογές παρακολούθησης σε μεγάλες εκτάσεις.
Nicolas CAPPELAERE, πρόεδρος των εργαστηρίων «Laboratoires Ineldea» ειδικευμένων στα συμπληρώματα διατροφής και στα καλλυντικά.
Viviane CHAINE-RIBEIRO, πρόεδρος της Talentia Software, η οποία ασχολείται με λογισμικά διαχείρισης επιχειρήσεων.
Jean-Louis CHAUSSADE, πρόεδρος της Suez Environnement, που ασχολείται με το περιβάλλον, το νερό και την καθαριότητα.
Emmanuel COMMAULT, Γενικός διευθυντής της Cooperl ο οποίος είναι γεωργικός συνεταιρισμός εκτροφής χοίρων.
Julien COULON, συνιδρυτής της Cedexis η οποία προσφέρει εξαιρετικά τεχνικές υπηρεσίες για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και της απόδοσης στο Διαδίκτυο, στους ιστότοπους και στις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας.
Philippe DELLEUR, αντιπρόεδρος της d’Alstom η οποία ασχολείται με τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες στον τομέα των σιδηροδρόμων.
Nicolas DUFOURCQ, γενικός διευθυντής της Bpifrance, Γαλλικής κρατικής τράπεζας επενδύσεων.
Eric ELKAIM, πρόεδρος της Alertgasoil η οποία ασχολείται με εργαλεία μέτρησης αποθεμάτων καύσιμων
Christophe FONTAINE, γενικός διευθυντής της d’OT-Morpho, που ασχολείται με Βιομετρική και ψηφιακή ταυτότητα.
Carole GARCIA, πρόεδρος της Graine De Pastel εταιρείας για φυσικά προϊόντα, καλλυντικά, αρώματα, ιδέες δώρων.
Jean-Marie LEFEVRE, πρόεδρος της Biocodex, η οποία είναι φαρμακευτικό εργαστήριο.
Muriel LELONG, πρόεδρος της 2PS, συμβουλευτικής εταιρείας εμπειρογνωμόνων στο network.
Guillaume LEROY, πρόεδρος της Sanofi, φαρμακευτικής εταιρείας.
Philippe LOUIS, πρόεδρος της Nex Composites, η οποία ασχολείται με την τεχνογνωσία στην κατασκευή αξεσουάρ από πολυεστέρα και υαλοβάμβακα.
Emmanuel MASSON, γενικός διευθυντής του Groupe Clinea,η οποία έχει την φροντίδα οίκων ευγηρίας και ασχολείται με την κλινική αποκατάσταση, την ψυχιατρική, και οικιακές υπηρεσίες.
Gιrard MESTRALLET, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Engie Eνέργεια, εταιρείας φυσικού αερίου.
Piere MESTRE, πρόεδρος της Orchestra, βιομηχανίας ενδυμάτων.
Jacques MOUSSAFIR, πρόεδρος της Aria Technologies SA, η οποία ασχολείται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Nicolas NOTEBAERT, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Vinci, κατασκευαστικής εταιρείας, (δρόοι κ.α.)
Agnus PAILLARD, πρόεδρος της Aerospace Valley, η οποία αποτελεί ομάδα γαλλικών εταιριών και ερευνητικών κέντρων αεροναυπηγικής.
Patrick POUYANNE, πρόεδρος της Total, πετρελαϊκής εταιρείας.
Agnus TOMAS, Υπεύθυνος εξαγωγών της de Captels, η οποία ασχολείται με γεφροπλάστιγγες και συστήματα αξονικής ζύγισης.
Suat TOPSU, πρόεδρος της Oledcomm η οποία ασχολείται με την νέα γενιά ευρυζωνικών δικτύων και την μεταφορα δεδομένων μέσω της φωτεινής ακτονοβολίας.
Joll UGUET, διευθυντής εξαγωγών της Tecofi, κατασκευαστής ηλεκτρονικών βαλβίδων.
David VAUTHRIN, συνιδρυτής της FINALCAD , η οποία ασχολείται με νέες εφαρμογές για κτίρια κι δημόσια έργα.
Pascal VEILLAT, πρόεδρος της Thomson Broadcast.
Gregory VERET, πρόεδρος της XOOLOO , η οποία ασχολείται με καινοτόμες εφαρμογές για παιδιά, για καλύτερες ψηφιακές συνήθειες.
Denis ZERVUDACKI, διευθυντής της DZA consulting, συμβουλευτικής εταιρείας για επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις.

Δηλώσεις στήριξης και ενδιαφέροντος

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το έντονο ενδιαφέρον της Τotal για επενδύσεις στον ελληνικό χώρο όπως επισημαίνεται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας σε συνέντευξή του στα Νέα. Ο ίδιος θεωρεί ότι η οικονομία της Ελλάδας έχει πλέον πολλές δυνατότητες ανάκαμψης. Τονίζει δε το ενδιαφέρον της εταιρείας για τον υποθαλάσσιο χώρο της Μεσογείου δηλώνοντας έτοιμοι αφού όπως είπε «περιμένουμε την ελληνική Βουλή για να αρχίσουμε τις γεωτρήσεις».

Στο ίδιο πλαίσιο και η τοποθέτηση του γενικού διευθυντή της δημόσιας τράπεζας επενδύσεων, Nicolaw Dufourg. Oπως λεει η γαλλική τραπεζα επενδύσεων προτίθεται να προσφέρει τις γνώσεις και την τεχνογνωσία της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τη δέσμευση του για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων αναλαμβάνει μέσα από εκτενείς δηλώσεις του επίσης στα Νέα ο ceo της SUEZ, jean Louis Chaussade, ενώ ο Nicola Notebaert του ομίλου Vinci λέει ότι η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα είναι ευκαρία να υπενθύμισης του έντονου ενδιαφέροντος της Γαλλίας για ενίσχυση της παρουσίας της στη χώρα. Μεταξύ αλλων και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η συμμετοχή σε νέα εργα παραχώρησης και τη δυνατότητα χρηματοδότησης από ιδιώτες της ολοκλήρωσης των οδικών αξόνων.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το