Ελλάδα

Τσίπρας για υπόθεση παρακολουθήσεων: Να πει ο Μητσοτάκης ποιοι άλλοι παρακολουθήθηκαν – Είναι σκάνδαλο και αλαζονεία

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η υπόθεση παρακολουθήσεων αποτελεί «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία». Κάνοντας σαφή αναφορά στο αυριανό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός ακούστηκε να λέει σε άτομα του περιβάλλοντός του ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν ένα «τεράστιο λάθος» και πως του οφείλει «μία συγγνώμη» ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει (ο Κυριάκος Μητσοτάκης) στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος».

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι οι «παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές» και καλεί τον πρωθυπουργό να πει «ποιοι ακόμα παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς». «Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ» συμπληρώνει ο κ Τσίπρας και καταλήγει στο ότι:

«Με μια πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί το Κράτος Δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας το αυριανό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» παίρνουν αποστάσεις από τα όσα αναφέρονται εκεί, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων που έχει εξελιχθεί στο μείζον πολιτικό θέμα των τελευταίων ημερών στη χώρα. Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί για το θέμα σε δημόσια δήλωσή του τη Δευτέρα, σε μία τοποθέτηση που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

«Η κακοποίηση του κράτους δικαίου από το καθεστώς Μητσοτάκη, με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών, προσβάλλει βάναυσα τη δημοκρατία μας.

Κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Δεν πρόκειται για μέγα και ασυγχώρητο λάθος. Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει.

Και όταν φανερώθηκε, είπε τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, συνειδητά ψέματα για να καλυφθεί. Και σήμερα συνεχίζει με ψέμα πάνω στο ψέμα.

Ότι δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία.

Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;

Αλλά ακόμα και αν κάποιος τον πιστεύει, η ανεπάρκειά του είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Δεν είναι απλά πολιτικά υπόλογος, είναι και ηθικά έκθετος. Και καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

Αντί για συγγνώμες και ψέματα, λοιπόν, ας μας πει έστω και τώρα όλη την αλήθεια.

Ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς που επιχείρησε να στήσει.

Σε κάθε περίπτωση ας γνωρίζει ότι η αλήθεια θα έρθει στο φως.

Είναι θέμα ελευθερίας και ασφάλειας.

Είναι θέμα δημοκρατίας.
Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ.

Με μια πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί το Κράτος Δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το