Ελλάδα

Τσίπρας: Επιτυχημένη η συνεργασία με την Τουρκία, μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές

tsipras
«Δεν μπορούμε να αναπτύξουμε ένα νέο όραμα για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης σε όλα τα πεδία, χωρίς να συζητήσουμε ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολυδιάστατης ανθρωπιστικής πρόκλησης, μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και σκληρών, άδικων μέτρων λιτότητας, την ίδια στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πρωτοφανών προσφυγικών ροών. Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ευρώπη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, και έθεσε τρεις δεσμεύσεις για το μέλλον, που απορρέουν από αυτήν την εμπειρία και για τις οποίες θα πρέπει όλοι να παλέψουν:
Α) Μια ατζέντα ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανοχής.
Β) Επίδειξη αλληλεγγύης και διαμοιρασμού της ευθύνης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Γ) Επένδυση στη διπλωματία για να διασφαλιστεί ειρήνη, καθώς και σεβασμός στο ανθρωπιστικό δίκαιο.
Στο πλαίσιο αυτού του τρίτου σκέλους, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει προωθήσει ενεργά αυτή την ατζέντα, ενισχύοντας τους δεσμούς της με όλα τα κράτη της περιοχής. Τόνισε ιδιαίτερα ότι «παρόλες τις δυσκολίες, έχουμε προωθήσει -σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο- τον διάλογο και την συνεργασία με τη γειτονική μας Τουρκία», κάνοντας λόγο για «μια επιτυχημένη, αμφίπλευρη συνεργασία η οποία συνεισέφερε σημαντικά στη δραστική μείωση των θανάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και στην μείωση των προσφυγικών ροών από 7.000 σε λιγότερο από 100 την ημέρα».
Ειδικότερα, αφού ανέφερε ότι η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για το σύνολο της ανθρωπότητας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αναπτύξουμε ένα νέο όραμα για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης σε όλα τα πεδία, χωρίς να συζητήσουμε ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια, εμείς, στην Ελλάδα, βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας πολυδιάστατης ανθρωπιστικής πρόκλησης». Ειδικότερα, είπε ότι «μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και σκληρών, άδικων μέτρων λιτότητας, τα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας μας έχουν αυξηθεί δραματικά» και πως «την ίδια στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πρωτοφανών προσφυγικών ροών»:
Πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν από τη χώρα και πάνω από 55.000 έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορά της, από τότε που όλοι οι διάδρομοι προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη έκλεισαν μονομερώς.
Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα, ως η χώρα πρώτης γραμμής της ζώνης Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλείται παράλληλα να ενισχύσει τους αστυνομικούς ελέγχους προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή μας, που προκαλούνται από τον πόλεμο και την διεθνή τρομοκρατία.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η εμπειρία των τελευταίων τριών ετών μας δίδαξε τις δεσμεύσεις μας για το μέλλον. Ειδικότερα,

– «Πρώτον: Θα πρέπει όλοι να παλέψουμε για μια ατζέντα ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανοχής».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να υπάρξουν οπισθοχωρήσεις και ήττες, αλλά ότι όμως «αν δεν συνεχίσουμε αυτήν τη μάχη, οι κοινωνικές εντάσεις, η φτώχεια και ο ρατσισμός θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες ανθρωπιστικές και οικονομικές κρίσεις».
-«Δεύτερον: Ως κράτη, θα πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη και να μοιραστούμε την ευθύνη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Όπως ακριβώς και η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες παρόλες τις δυσχέρειες».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «όσο περισσότερο προσπαθούμε να αποφύγουμε την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων υψώνοντας τοίχους, τόσο πιο αδύναμοι είμαστε στο να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».
Επιπλέον, ότι «όσο περισσότερο μιλάμε για μια Ευρώπη όπου οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι, αντί να αυξάνουμε την ανθρωπιστική βοήθεια και να διασφαλίζουμε ισχυρές δομές και νομικές οδούς για την μετεγκατάστασή τους, τόσο το λιγότερο έχουμε δικαίωμα να μιλάμε για μια Ευρώπη του Ανθρωπισμού».
Προσέθεσε ότι χρειάζεται επιπλέον η ενδυνάμωση του συντονισμού μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στο ανθρωπιστικό έργο. Αναφερόμενος στην εμπειρία της χώρας επ’ αυτού, είπε ότι παρόλες τις καθυστερήσεις, εάν οι ελληνικές δημόσιες αρχές δεν είχαν καταφέρει να συνεργαστούν με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προσφυγική πρόκληση, σήμερα ο ρατσισμός θα είχε κερδίσει στην Ελλάδα.
-«Τρίτον: θα πρέπει να επενδύσουμε στη διπλωματία για να διασφαλίσουμε ειρήνη, καθώς και σεβασμό στο ανθρωπιστικό δίκαιο».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει προωθήσει ενεργά αυτήν την ατζέντα, ενισχύοντας τους δεσμούς με όλα τα κράτη της περιοχής» και πως «με πλήρη σεβασμό για τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα των του ΟΗΕ, έχουμε προωθήσει -σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο- διάλογο και συνεργασία με τη γείτονά μας, την Τουρκία». Σημείωσε ότι «παρόλες τις δυσκολίες, έχουμε προωθήσει -σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο- τον διάλογο και την συνεργασία με τη γειτονική μας Τουρκία». «Μια επιτυχημένη, αμφίπλευρη συνεργασία η οποία συνεισέφερε σημαντικά στη δραστική μείωση των θανάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και στην μείωση των προσφυγικών ροών από 7.000 σε λιγότερο από 100 την ημέρα», είπε.
Τέλος, υπογράμμισε ότι «θα εργαστούμε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση, ούτως ώστε η συνεργασία επί της μετανάστευσης στην περιοχή μας να καταστεί πρότυπο για όλες τις διεθνείς προσπάθειες που καλούνται να αντιμετωπίσουν ανθρωπιστικές προκλήσεις».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το