Ελλάδα

Τσίπρας: Επιδιώκουμε λύση, όχι μία απλή συμφωνία

original

Για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ενημερώνει αυτήν την ώρα την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Σε λίγες ημέρες από σήμερα συμπληρώνονται 5 μήνες της νέας διακυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν φέρουμε ευθύνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή την κατάσταση βρεθήκαμε να διαχειριζόμαστε αλλά δεν πέσαμε από τα σύννεφα κάναμε γενναία επιλογή να διεκδικήσουμε στην πιο δύσκολη στιγμή να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης καθώς όλο και περισσότερο η χώρα βούλιαζε στο μνημονιακό καθεστώς. Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν περίπατος», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κάνει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.

«Ήταν καθήκον μας η διεκδίκηση της πολιτικής αλλαγής» δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν περίπατος και δεν θα υπήρχε περίοδος χάριτος για εμάς. Ριχτήκαμε στη μάχη έχοντας να αντιμετωπίσουμε το ναρκοθετημένο πεδίο, από την προηγούμενη κυβέρνηση που επιδίωκε την αριστερή παρένθεση».

«Ανοίξαμε την ΕΡΤ, αποκαταστήσαμε τη μνημονιακή ντροπή, ψηφίσαμε το νόμο για την απόδοση ιθαγένειας. Κάθε ένα από αυτά τα μέτρα ήταν και μία σκληρή μάχη απέναντι σε ένα κατεστημένο που χτίστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Μία μάχη κόντρα σε προκαταλήψεις και εμμονές εντός και εκτός συνόρων», πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας κάνοντας μία σύντομη αναφορά στα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

«Σε αυτή την γραμμή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ώστε σε βάθος τετραετίας να ξηλώσουμε το κατεστημένο του μνημονίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ακόμη ότι έχει φτάσει η στιγμή να πληρώσει η ολιγαρχία και όχι ο κόσμος της εργασίας.

«Το ποιος πληρώνει τους φόρους σε αυτή τη χώρα είναι έργο αποκλειστικά της ελληνικής κυβέρνησης. Έχει έρθει επιτέλους η ώρα σε αυτόν τον τόπο την κρίση να την πληρώσει η ολιγαρχία και όχι ο κόσμος της εργασίας. Όχι οι μισθωτοί. Όχι οι συνταξιούχοι. Όχι οι αυτοπασχολούμενοι», τόνισε.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «παρά τον ορυμαγδό επιθετικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, υπάρχουν στην Ευρώπη ακόμη δυνάμεις που αναγνωρίζουν τα λάθη και κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης, υπάρχουν δυνάμεις που δουλεύουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης και είναι αυτές οι δυνάμεις που πρέπει να επικρατήσουν αντί να επιλέγουν τη στρατηγική της έντασης, των απειλών και του ψυχροπολεμικού κλίματος».

Κάνοντας λόγο για μία συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αυτή δεν μπορεί να ακολουθεί την ίδια πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης που μόνο δεινά συσσώρευσαν σε αυτή τη χώρα. Η Ελλάδα προσήλθε με καλή πίστη και διάλογο. Μετά από τέσσερις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων καταθέσαμε ένα κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία βιώσιμη και κοινωνικά ανεκτή, είπε ο πρωθυπουργός. Αλλά όπως είπε αντί απάντησης στην πρόταση αυτή παραλάβαμε κείμενο 5 σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις, ζητώντας περικοπές συντάξεων, κατάργηση ΕΚΑΣ και άλλα παράλογα και εξωπραγματικά μέτρα».

«Η εμμονή σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει αποτύχει και σε μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά δεν είναι μόνο ένα λάθος, το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρτεί πολιτικές σκοπιμότητες και ένα σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά του ελληνικού λαού», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόνισε ότι φέρει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν ζήτησε συγγνώμη, ωστόσο η «συγγνώμη αυτή δεν τάισε τους ανθρώπους που έχασαν τις δουλειές τους».

«Πρέπει μεταξύ των θεσμών να αποδοθούν ευθύνες διότι η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι ότι κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ. Το αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε προτάσεις που δεν διέπονται από ορθή λογική, αντίθετα οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση», είπε ο πρωθυπουργός.

«Τελικά αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε συμφωνία που θα παρασύρει μια οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει, να την παρασύρει σε μια υφεσιακή δίνη και σε μια αβεβαιότητα», σημείωσε.

«Αν στόχος είναι η συνέχιση προγράμματος του ΔΝΤ, που όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι απέτυχε, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Ήρθε η στιγμή οι εταίροι μας να μιλήσουν ξεκάθαρα. Θέλουν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας κουβαλώντας τις αποτυχημένες συνταγές; Και πως γίνεται να αποδέχονται τα σκληρά του μέτρα, αλλά όχι τις προτάσεις του για διαγραφή χρέους; Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα», συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ότι «έφτασε η ώρα η Ευρώπη να κρίνει τις προτάσεις του ΔΝΤ».

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να εργαζόμαστε με την ίδια ψυχραιμία, ηρεμία, αλλά και αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσης, όχι απλά μιας συμφωνίας. Η εντολή που έχουμε από τον ελληνικό λαό, δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας,. Είναι σαφής εντολή να τερματίσουμε την πολιτική λιτότητας στον τόπο μετά από πέντε χρόνια. Είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε μια συμφωνία η οποία θα έχει σαφή αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά, δεν θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους και θα κατανέμει τα βάρη σε όσους δεν έχουν πληρώσει το μερίδιο τους για την έξοδο από την κρίση. Μια συμφωνία που δεν θα παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά θα κλείνει μια και καλή αυτή τη συζήτηση για το περιβόητο Grexit», ανέφερε.

«Πιστεύω ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Θα έλεγε κανείς ότι τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση και τώρα θα κριθεί η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης, με αποφασιστικότητα, με αταλάντευτη προσήλωση στους στόχους της, να βρει μια δίκαιη λύση. Η Κυβέρνηση θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα όμως θα κριθεί και η δυνατότητα της Ευρώπης να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της να σταματήσει να κάνει πληγές στο δικό της το σώμα και να προχωρήσει μπροστά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Δεν λειτουργούμε με το άγχος και την πίεση της στιγμής. Ούτε λειτουργούμε με, το έχουμε αποδείξει, εκβιαστικά διλήμματα. Έχουμε λάβει μια εντολή τετραετίας. Θέλω να το θυμίσω αυτό σε όλους και όλες σας. Όλα τα εναλλακτικά σενάρια που ανοίγονται μπροστά μας τα επεξεργαζόμαστε στη βάση του ποια οικονομία, ποια κοινωνία, ποια χώρα θα παραδώσουμε σε 4 χρόνια από τώρα».

«Παραλάβαμε πριν από λίγους μήνες μια χώρα που δυστυχώς είχε καταλήξει να είναι μια αποικία χρέους. Στόχος μας είναι σε ορίζοντα τετραετίας να παραδώσουμε μια χώρα με λιγότερες κοινωνικές ανισότητες, χωρίς φοροδιαφυγή και με αντιμετώπιση των εκτεταμένων δικτύων διαφθοράς και παρανομίας που έχουν στηθεί στο εσωτερικό της ελληνικής διοίκησης. Θα παραδώσουμε μια κοινωνία που θα σέβεται τις αρχές της ισότητας και της δίκαιης κατανομής των βαρών και μια οικονομία που θα έχει προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το