Ελλάδα

Τσίπρας: Εντός του 2019 η προκήρυξη των 10.000 προσλήψεων

Η συμφωνία με την Εκκλησία “δίνει στο Δημόσιο τη δυνατοτητα να απελευθερώσει 10.000 θέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε προσλήψεις” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Alpha, δηλώνοντας μάλιστα ότι η σχετική προκήρυξη θα δημοσιοποιηθεί εντός του 2019. Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η συμφωνία είναι αποτέλεσμα προσπαθειών και συζητήσεων που διήρκησαν 3 χρόνια. “Όταν μετά από τόσο χρόνια βρίσκεις μια λύση προωθητική, αυτό είναι ένα θαύμα” είπε μεταξύ άλλων, ενώ επέμεινε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Υποστήριξε δε ότι στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτο κόμμα.

Για τη συμφωνία με την Εκκλησία
“Αλλάζουν πολλά. Είναι ιστορικό βήμα, ερχόμαστε να λύσουμε εκκρεμότητες που είναι ανοιχτές από τη δεκαετία του 1920” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Και πρόσθεσε: “Ερχόμαστε και κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι πήραμε εκκλησιαστική περιούσια σε τίμημα που υπολείπεται της πραγματικής της αξίας. Και εφόσον το αναγνωρίζουμε, για να αποκαταστήσουμε τη βλάβη λέμε ότι θα έχουμε ένα επίδομα που θα δίνουμε στην Εκκλησία για τη μισθοδοσία. Η Εκκλησία θα αναγνωρίσει ότι δεν έχει καμία επιπλέον αξίωση και θα αποδεσμεύσει τους ιερείς από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων”. Σημείωσε δε ότι “δίνει στο Δημόσιο τη δυνατοτητα να απελευθερώσει 10.000 θέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε προσλήψεις”. Από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας υπολογίζουμε ότι μέχρι το 2030 από τα έσοδα να καλύπτουμε το ποσό της επιδότησης, στο σύνολο ή ένα μεγάλο μέρος, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τι κερδίζει η Πολιτεία από τη συμφωνία
“Η Πολιτεία κερδίζει ότι θα αποδεσμευθούν 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα από το 2019 για να αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020” ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε ότι σε βάθος χρόνου από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας “φιλοδοξούμε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορεί το κράτος να παίρνει τα χρήματα για να πληρώνει το επίδομα στην Εκκλησία. Η Εκκλησία με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να γίνει αυτόνομη και αυτοδύναμη”.

“Εδώ πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα δώσει πολλαπλά οφέλη στο κράτος και οικονομικά και όσον αφορά τη μνημονιακή ρήτρα του 1 προς 1. Εμείς κατοχυρώνουμε το 1 προς 1 και έχουμε και επιπλέον 10.000 θέσεις εργασίας. Το 2019 αναμένεται να έχουμε περίπου 8.500 αποχωρήσεις άρα 8.500 προσλήψεις, συν 7.000 που έχουν ξεμείνει. Το 2020 που πάλι θα έχουμε 8.500 αποχωρήσεις, θα έχουμε άλλες 10.000 προσλήψεις” σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Το δημοσιονομικό κόστος για τις 10.000 προσλήψεις το 2020 θα είναι περίπου 200 εκατομμύρια. Μην ανησυχείτε θα βρούμε τους πόρους”.

“Δεν έγινε θαύμα μέσα σε 45 λεπτά”
“Όταν μετά από τόσο χρόνια βρίσκεις μια λύση προωθητική, αυτό είναι ένα θαύμα” σημείωσε ο πρωθυποργός και πρόσθεσε πως αυτό το “θαύμα” είχε 3 χρόνια προεργασίας και συζήτησης. “Εδώ και 1,5 χρόνο έχουμε βάλει κάτω τις επιτροπές μας. Εγω ανέθεσα στον κ. Χαρίτση και τον κ. Γαβρόγλου να κάνουν όλη την προεργασία για να ξεκινήσει η καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ήδη έχουμε προχωρήσει αρκετά. Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός ουσιαστικού διαλόγου που κράτησε σχεδόν 3 χρόνια, ένα αποτέλεσμα αμοιβαίων υποχωρησεων για να έχουμε ένα κοινό όφελος και για τις δύο πλευρές” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για την εκλογή ΠτΔ
“Στόχος μας να εκβιάσουμε τη συναίνεση. Στόχος δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η βασική σκέψη είναι η αποσύνδεση την εκλογή απο την κοινοβουλευτική περίοδο” σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Σκάνδαλα οδήγησαν στη χρεοκοπία
“Η χώρα χρεοκόπησε γιατί πολλά χρόνια υπήρξε κατασπατάληση πόρων, μια πολιτική παραγωγής ελλειμμάτων, πελατειακό κράτος και σκάνδαλα που οδήγησαν στην χρεκοπία, το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών, του φαρμάκου” υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: “Λαϊκή απαίτηση μετά την ύβρι να υπάρξει και η νέμεση”.

“Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου τότε προσχωρώ σε αυτό”
“Ο Πολάκης αυτό που είπε είναι μια ερμηνεία του λαϊκού αισθήματος. Αυτό που είπε ότι ο λαός θέλει να δει την απονομή δικαιοσύνης. Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανένα φυλακή. Δίνουν στοιχεία και διαμορφώνουν κλίμα ελευθερίας για να ασκήσουν το καθήκον τους. Ο κ. Παπαντωνίου προφυλακίστηκε επειδή είναι μια πολιτική σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ;” ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
“Πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι οι νόμοι εφαρμόζονται. Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου τότε προσχωρώ σε αυτό. Εάν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν την ευθύνη προς το λαό. Δεν υπάρχει από εμάς καμία πρόθεση, αυτό που λέω είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αφεθεί ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της”.

Για τα αναδρομικά
“Ποια είναι η κριτική της αντιπολίτευσης; Ότι αργήσαμε; Ναι έπρεπε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αντι να κάτσουν και να πουν μπράβο, τα καταφέρατε και εμείς ψηφίζουμε, κάνουν κριτική…” σημείωσε για το θέμα του νόμου που ψηφίστηκε για τα αναδρομικά.

Για τους συνταξιούχους και τις δικαστικές διεκδικήσεις
“Τη μάχη για τις συντάξεις μάλλον φαίνεται ότι θα την κερδίσουμε. Η μόνη πιθανότητα που υπάρχει να μην στηριχθούν οι συνταξιούχοι και οι αδύναμοι είναι εάν στις εκλογές παλινορθωθεί το παλιό πολιτικό σύστημα. Τότε θα έρθει ασφαλιστικό Πινοσέτ. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τη δικαστική διαδικασία με τα αναδρομικά και δεν παρεμβαίνει” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τον Οκτώβρη του 2019 οι εκλογές
“Τον Οκτώβρη του 2019 θα γίνουν οι εκλογές.Όλο αυτό το διάστημα η αντιπολίτευση αξιοποιεί μια υπεροπλία που έχει στα ΜΜΕ αλλά και μια αστοχία των δημοσκοπήσεων για να δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι 15 μονάδες μπροστά. Τις καλύτερες απαντήσεις τις δίνει η ζωή. Οταν πάμε στην κάλπη των ευρωεκλογών και έρθει η πραγματική εικόνα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα τα πράγματα για τον κ. Μητσοτάκη” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών
“Η συμφωνία με την πΓΔΜ είναι σημαντικό βήμα” ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ διερωτήθηκε: “Υπάρχει περίπτωση να μην περάσει η συμφωνία; Να βάλουμε ένα στοίχημα. Η συμφωνία θα περάσει γιατί και ο τελευταίος πολίτης καταλαβαίνει ότι παρά τα προβλήματα, αυτή η συμφωνία δίνει προοπτική. Το κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία είναι ότι η συμφωνία είναι προς όφελος και για αυτό θα υπάρξει η πλειοψηφία για την έγκριση”.

Για τη δεδηλωμένη όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή
“Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα την έχει. Ο ίδιος ο Π. Καμμένος με τον οποίο έχουμε μια έντιμη συνεργασία αλλά με διαφωνίες. Και σε άλλα θέματα αρχών οι ΑΝΕΛ έχουν ψηφίσει χωριστά. Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ταυτιστεί με τα σχέδια του παλιού πολιτικού συστήματος και δεν θα ψηφίσει πρόταση δυσπιστίας. Ο Πάνος Καμμένος θα βρεθεί σε ένα δίλημμα. Δεν ξέρω αν θα μείνει ή θα φύγει από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην πορεία για την κανονικότητα” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για την “θυσία” Κοτζιά
“Δεν θυσίασα κανέναν. Ο κ. Κοτζιάς παραιτήθηκε. Είχε μια εξαιρετική συμβολή, είχε εξαιρετικό έργο, είχε μια αντιπαράθεση πολιτική και ιδεολογική με τον κ. Καμμένο και στο τέλος πήρε έναν χαρακτήρα επιθέσεων και παραιτήθηκε. Από εκεί και πέρα ήμουν υποχρεωμένος να συνεχίσω” ανέφερε ο κ. Τσίπρας. “Το τελευταίο που μπορεί να προσάψει κανείς στον κ. Κοτζιά είναι ανεντιμότητα. Εγώ του ζήτησα να πάει την υπόθεση στη δικαιοσύνη” πρόσθεσε αναφορικά με την πρόσφατη μήνυση Κοτζιά.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το