Ελλάδα

Τσίπρας: Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι επικίνδυνες για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Επικίνδυνες για τις σχέσεις των δύο χωρών χαρακτήρισε την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας θέση μετά από τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αμφισβήτηση της Συνθήκης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι «επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών όσο και για την ευρύτερη περιοχή».

«Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο» φέρεται να δήλωσε ο κ. Τσίπρας, που ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιοχή.

 
Αντιδράσεις
Οι πρωτοφανείς δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χτες έστρεψε τα «πυρά» του εναντίον της Ελλάδας και χαρακτήρισε «λάθος» τη Συνθήκη της Λωζάνης έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από πολιτικούς και κόμματα στην Ελλάδα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης τόνισε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συνηθίσει το δυτικό κόσμο σε αιφνίδιες εκρήξεις και εν συνεχεία σε αναδιπλώσεις.
Απέδωσε, δε, την κίνηση του Τούρκου προέδρου σε πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό με τον μετασχηματισμό του κράτους, από κοσμικό σε λαϊκό Ισλάμ.
«Με ελαφρότητα και βιασύνη βάζει στο τραπέζι να συζητήσει μια διεθνή συνθήκη» είπε χαρακτηριστικά, συνδέοντας παράλληλα τις δηλώσεις με τα γεγονότα στη Μοσούλη.
Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται η στάση Ερντογάν με τους «8» που έχει ζητηθεί η έκδοσή τους από την Άγκυρα.
Με τη σειρά του, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα θεοκρατικό κράτος, αμφισβητώντας οποιαδήποτε αλλαγή έκανε ο Κεμάλ Ατατούρκ λόγω του εσωτερικού μετώπου.

Αναδίπλωση από το Βερολίνο 

Σε διευκρινίσεις δήλωσης που έγινε νωρίτερα για την Συνθήκη της Λωζάνης προχώρησε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να κλείσει κάθε περιθώριο παρερμηνείας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Μάρτιν ξεκαθάρισε ότι για την γερμανική κυβέρνηση η Συνθήκη της Λωζάνης συνεχίζει να ισχύει.

Νωρίτερα, ο κ. Σέφερ, κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με τις χτεσινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και πως δεν θέλει να αμφισβητήσει ότι το είπε.

«Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω γι’ αυτό ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός» είχε αναφέρει ο κ. Σέφερ.
Μάλιστα, ερωτηθείς για τις αναφορές του «σουλτάνου» σε νησιά και σύνορα είπε: «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του κ. Ερντογάν και δυστυχώς δεν μου είναι δυνατό να αντιδράσω σε αυτό».
Σε νέες πιέσεις δημοσιογράφων, που τον ρώτησαν εάν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά, ο κ. Σέφερ απάντησε: «Επαναλαμβάνω αυτό που είπα».
Αργότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σέφερ προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση τονίζοντας ότι η «Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει».

 
Ενόχληση της ΝΔ
Την έντονη αντίδραση του εκπρόσωπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου προκάλεσε η πρώτη δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι θεμελιώδης διεθνής συμφωνία, πάνω στην οποία στηρίζεται η ειρήνη στην, κατά τα άλλα, εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οποιαδήποτε συζήτηση αφήνει ακόμα και απειροελάχιστη υπόνοια αμφισβήτησής της είναι εξόχως επικίνδυνη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη σε αυτήν την περιοχή. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το διασφαλίζουν όλοι: Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Ιδιαίτερα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά από τα οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη της Λωζάνης» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το