Ελλάδα

Τσίπρας: Διεκδικούμε 13% φόρο και μισή προκαταβολή για τους αγρότες

tsipras

Πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής ως το 2020 με αξιοποίηση άνω των 6 δισ. ευρώ και δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας, αν αξιοποιηθεί σωστά, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο υπουργίο Αγρατικής Ανάπτυξης.

Σημείωσε, επίσης, πως «σχεδιάζουμε να εκχωρήσουμε πόρους και αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, σε ποσοστό άνω του 30%, των πόρων του Προγράμματος, για την ανάπτυξή του» και τόνισε:

«Γνώση, κατάρτιση, καινοτομία και δικτύωση οι προτεραιότητες για να πετύχει ο σχεδιασμός. Συγκριτικό μας πλεονέκτημα η πολιτική μας βούληση για σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες».

Τα μέτρα για τους αγρότες
Δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά, δίχως ανάπτυξη, τόνισε και σημείωσε ότι «θα προχωρήσουμε σε διάκριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, από εκείνους που έχουν αγροτικά εισοδήματα, αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» και «θα διεκδικήσουμε στη διαπραγμάτευση, οι κατά κύριο επάγγελμα να φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 13% και προκαταβολή φόρου στο μισό».

Έκανε λόγο για «δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών και εφαρμογή καλών πρακτικών, ώστε η νέα γενιά να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας» τονίζοντας ότι «στόχος είναι η προώθηση νέων μορφών συνεργασίας και παραγόμενο προιόν υψηλής ποιότητας».

«Θα προχωρήσουμε στο σπάσιμο συμφερόντων που μονοπωλούν επί χρόνια έργα και εργασίες στον αγροτικό χώρο», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπούργός έκανε λόγο για συμφωνία που μπορεί να δώσει τέλος στην αβεβαιότητα για το μέλλον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί ότι θα πρόκειται για συμφωνία με «αγκάθια»:

«Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να δώσει ένα τέλος στην αβεβαιότητα τόσο για το μέλλον της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης, ελπίζουμε οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα αν και αυτό σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από τις πολιτικές διεργασίες που θα συντελεστούν το επόμενο διάστημα στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ συνολικά. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραγνωρίζουμε ότι αυτή η συμφωνία έχει αγκάθια, πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε και που αν δεν εργαστούμε σκληρά ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αντίρροπων μέτρων σε αυτές τις πολιτικές, αντίρροπων μέτρων προστασίας των κοινωνικών κατηγοριών που βάλλονται από αυτές, τότε θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα».

Σημείωσε ότι πήγε στο συγκεκριμένο υπουργείo για να σηματοδοτήσει και τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα την ώρα που βρίσκεται στην τελική ευθεία της συμφωνίας με θεσμούς που όπως είπε έγιναν τέσσερις, και ενδεχομένως να πρέπει να γίνουν και περισσότεροι υπό την έννοια ότι η διαδικασία θα πρέπει να βρίσκεται υπό την επίβλεψη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου το οποίο ελέγχει και ελέγχεται.

Αναφερόμενος δε στα σχέδια της κυβέρνησης για τους αγρότες τόνισε ότι «εμείς ωστόσο όπως είπε και ο Πάνος ο Σκουρλέτης δεν πρόκειται να περιοριστούμε σε αυτά τα στενά όρια, δεν θα σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας προκειμένου να πετύχουμε ένα χρονοδιάγραμμα και ένα πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων το οποίο να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, να ευνοεί τους πραγματικούς και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να ευνοεί την παραγωγή και να μην απομακρύνει τους νέους αγρότες από την ύπαιθρο».

Πηγή www.ethnos.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το