Ελλάδα

Τσίπρας: Δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για τα F-16 – Το κόστος θα είναι 1,1 δισ.

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας έδωσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, κόβοντας «μαχαίρι» το ενδεχόμενο εξοπλιστικών. Όπως ξεκαθάρισε, δεν πρόκειται να υπάρξουν αντισταθμιστικά ωφελήματα, καθησυχάζοντας τους βουλευτές του, αλλά και ασκώντας σκληρή κριτική σε ΝΔ και -κυρίως- ΠΑΣΟΚ, που είχαν επικρίνει αρχικά την επιλογή του ζητώντας λεπτομέρειες.

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν αντισταθμιστικά ωφελήματα (Α/Ω). Τα καθήκοντα του παρελθόντος δεν θα τα κάνουμε. Αφήνω ένα μικρό ενδεχόμενο να στηριχτεί η ΕΑΒ, αλλά ΑΩ με λογισμικά που υπερτιμολογουνται με απροσδιόριστες γκρίζες προσφορές για να κάνουν κάποιοι μπίζνες δεν θα υπάρξουν. Αντί αόριστων ωφελημάτων, θα διεκδικήσουμε τη μέγιστη μείωση της τιμής», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το ανώτατο ποσό που μπορεί να ξοδέψει η Ελλάδα είναι το 1,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των F-16. Όπως είπε, η προσφορά από τις ΗΠΑ είναι για το σύνολο των 123 αεροσκαφών και φτάνει τα 2,4 δισ. ευρώ, ωστόσο η συζήτηση είναι σε φάση διαπραγμάτευσης και δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόφαση, αφού η Ελλάδα περιμένει την επίσημη προσφορά.

Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα είχε καταθέσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Θεοδωράκης είχε ζητήσει διευκρινίσεις για τον χρόνο που θα υποβληθεί το πρόγραμμα προς έγκριση στη Βουλή, το κόστος του, τον τρόπο της πραγματοποίησής του και τα ανταλλάγματα προς όφελος της οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Σήμερα, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό στη συζήτηση για τα αντισταθμιστικά των F-16 και τη βάση της Σούδας, ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Τι εννοείτε, κ. Τσίπρα, όταν λέτε ότι η βάση της Σούδας πρέπει να αναβαθμιστεί; Για πόσα δισεκατομμύρια μιλάμε για την αναβάθμιση των F-16; Με ποιο τίμημα, σε πόσα χρόνια και με τι ρυθμούς; Ειδικά σε περίοδο κρίσης και ανέχειας, έπρεπε να απαντήσετε πρώτα στο εσωτερικό της χώρας πριν φανείτε τόσο γαλαντόμος στο εξωτερικό».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα

-Ο κ. Θεοδωράκης έθεσε το θέμα των F-16, αν και μάλλον, από ό,τι καταλαβαίνω, ενημερώνεται μονόπλευρα από τα Μέσα της διαπλοκής και των fake news.
-Κάποιοι δεν έχουν κατανοήσει επαρκώς, ή δεν θέλουν να κατανοήσουν.
-Ομως τα θέματα αυτά που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
-Θέλω να πω αυτά που αποκομίσαμε από το ταξίδι στις ΗΠΑ.
-Να αναφερθώ στα απτά αποτελέσματα στα facts και όχι στα fake news. Στη δήθεν αγορά του αιώνα.
-Ερχομαι στα απτά αποτελέσματα.
-Για πρώτη φορά ακούσαμε τον Τραμπ, που ορισμένοι όταν εξελέγη διέδιδαν ότι δεν θα ασχοληθεί με το χρέος και ότι θα αλλάξει πλήρως τη γραμμή των ΗΠΑ, να μιλά δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες να δεσμεύεται για στενή παρακολούθηση του θέματος.
-Για πρώτη φορά δημόσια ο Τραμπ είπε ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της και ενθάρρυνε τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας.
-Απτό αποτέλεσμα είναι ακόμη η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την προώθηση επενδύσεων στη χώρα μας.
-Οπως και οι δυνατότητες της χώρας μας να καταστεί κόμβος μεταξύ τριών ηπείρων. Να γίνουμε σταθμός για υγροποιημένο αέριο.
-Απτό αποτέλεσμα είναι ότι αναγνωρίστηκε -σε όλα τα επίπεδα- πως η παρουσία των ΗΠΑ στην επόμενη Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει καμπή για τις αμερικανικές επενδύσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της τεχνολογίας.
-Κάναμε ακόμη συζητήσεις για ναυπηγεία, οπτικές ίνες.
-Για τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας σε μια από τις πιο ασταθείς γωνιές του πλανήτη.
-Η απόφαση για τα F-16 είναι απόφαση για υποστήριξη της Ελλάδας στον αμυντικό τομέα.
-Απτό αποτέλεσμα ήταν ακόμη η διαβεβαίωση από πλευράς Λαγκάρντ ότι η ελληνική οικονομία πέρασε τον κάβο, δεν απαιτούνται νέα μέτρα και ότι θα κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση.
-Αυτά είναι τα σημαντικά και απτά αποτελέσματα της επίσκεψης και δεν είναι φωτογραφίες.
-Εχω αρκετές φωτογραφίες άλλωστε. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είχα την ευκαιρία να βγω πολλές φωτογραφίες με κάποιους από τους σημαντικότερους ηγέτες του πλανήτη, δεν θέλω άλλες.
-Κάποιοι άλλοι είχαν έτοιμο το πόρισμα της επίσκεψης πριν καν ανέβω στο αεροπλάνο για να φύγω.

«Γιατί αποφασίσαμε να κάνουμε την αναβάθμιση»

Λόγω της σταδιακής παλαιότητας του στόλου και των συστημάτων ταν αεροσκαφών, υπήρχε ο κίνδυνος, αν δεν δρούσαμε τώρα, λόγω της απόσυρσης των περισσότερων αεροσκαφών, η Πολεμική μας Αεροπορία να χάσει μέρος της αποτρεπτικής της ισχύος.
Είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου τώρα, ενσωματώνοντας στα υπάρχοντα αεροσκάφη νέες τεχνολογίες. Οι επιλογές που έχουμε είναι δύο: ή να εισακούσουμε τις επανειλημμένες συστάσεις των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας ή να τις αγνοήσουμε για λόγους σκοπιμότητας.
Η επιλογή η δική μας είναι προφανώς η πρώτη.
Είναι συμφέρουσα η αναβάθμιση;

Το κόστος της αναβάθμισης θα ενταχθεί στην ήδη υπάρχουσα προϋπολογισμένη δαπάνη που έχει ενταχθεί και στο μεσοπρόθεσμο για τις δαπάνες του υπουργείου Άμυνας.
Είναι σαφής η θέση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ότι λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας καθίσταται αδύνατη η αναβάθμιση των μαχητικών στο μέλλον. Αν την αφήσουμε για αργότερα, θα είναι ακριβότερη.
Στάλθηκε από την ελληνική πλευρά ένα letter of request, το οποίο απευθύνεται στην αμερικανική κυβέρνηση και με το οποίο ζητήθηκε τιμή προσφοράς για την αναβάθμιση του στόλου ή μέρους του στόλου.
Η πληροφόρηση που έρχεται από το ΥΕΘΑ είναι ότι η επίσημη επιστολή αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Με το που έρθει, θα τεθεί υπόψη της επιτροπής εξοπλισμών.

Ο αριθμός των αεροσκαφών και το κόστος της αναβάθμισης

Στις ΗΠΑ μάθαμε το περιεχόμενο της επιστολής.
Δεν έχει έρθει επίσημα, στις 3 Νοεμβρίου θα μπει στην επιτροπή της Βουλής.
Για το σύνολο των αεροσκαφών ήταν 123 αεροσκάφη, για τα οποία η αμερικανική πλευρά ζήτησε έγκριση από το Κογκρέσο και το κόστος είναι 2,4 δισ δολάρια.
Εδώ στήθηκε η σπέκουλα για κάποιους, που είτε από άγνοια, είτε από δόλο μίλησαν για συμφωνία. Μα δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει πρόταση και διαπραγμάτευση.
Το ανώτατο ποσό που μπορεί να ξοδέψει η Ελλάδα είναι το 1,1 δισ. ευρώ, για να μην υπερβούμε τις δεσμεύσεις μας.
Και αυτά σε βάθος δεκαετίας.
Αυτή είναι η αγορά του αιώνα, οι δαπάνες και οι σπατάλες.
Το βασικότερο όλων, όμως, είναι πως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, έχουμε διαπραγμάτευση.
Θα πάρουμε την προσφορά, θα αξιολογηθεί από την ηγεσία του Αμυνας και θα ενημερωθεί η Βουλή.
Τα αντισταθμιστικά οφέλη, από τη σύγχρονη οδυνηρή εμπειρία που έχουμε, στις περισσότερες περιπτώσεις ούτε καν εμφανίστηκαν.
Δεν πρόκειται να περιλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία -και σε κάθε συμφωνία που εμείς θα προβούμε στο μέλλον- αντισταθμιστικά οφέλη.
Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα τα κάνουμε εμείς.
Αφήνω μόνο μία πιθανότητα εξαίρεσης για την ΕΑΒ.
Αλλά κενά για να μπαίνουν κάποιοι και να κάνουν μπίζνες και να παίρνουν μίζες, δεν θα υπάρχουν.
Στις 20 Σεπτέμβρη, σχεδόν ένα μήνα πριν από την επίσκεψη στις ΗΠΑ, και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων ήρθαν στη Βουλή και ενημέρωσαν την αρμόδια επιτροπή για την αναβάθμιση των αεροσκαφών.

Για τη Σούδα

Στήθηκε ένας μύθος για τη Σούδα. Η ετήσια επέκταση της συμφωνίας διευκολύνσεων για τη Σούδα γίνεται εδώ και 11 χρόνια κάθε έτος.
Η αναβάθμιση στην οποία αναφέρθηκα ήταν για τον ρόλο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Σούδα.
Ο στόλος μας βρίσκεται στη Σαλαμίνα και μία αναβάθμιση αφορά και εμάς.
Για αναβάθμιση σε αεροσκάφη δεν είχα κάνει κάποια διαβούλευση. Ούτε το ΚΥΣΕΑ δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα.
Στα ζητήματα αυτά χρειάζεται ενημέρωση, συνεννόηση και ευρύτερες συναινέσεις.
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Σήκωσε κουρνιαχτό και μετά σιγή ιχθύος. Ίσως γιατί κατάλαβαν το λάθος τους.

Δευτερολογία Θεοδωράκη και fake news

Το 2014 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος, για να χαρακτηρίσει τις ειδήσεις για να περιγράψει τα ψέματα που χρησιμοποιούσατε οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τους αντιπάλους σας.

Κόντρα με Κουίκ

Κύριε Κουίκ, θα σας παρακαλούσα να μην παρεμβαίνετε με χαρακτηρισμούς και ειδικά από τα υπουργικά έδρανα. Θα μπορούσα να σας τους επιστρέψω.

Επενδύσεις

Λίγο ακόμα και θα μας λέγατε ότι η επίσκεψή σας στην Αμερική κινητοποίησε τους Αμερικανούς τουρίστες να έρθουν στη χώρα μας.
Σε ποια χώρα ξεκίνησαν οι επενδύσεις;
Σε ποια χώρα ξεκίνησε το Ελληνικό;
Επενδύσεις δεν είναι στα χαρτιά και οι αποφάσεις της Βουλής.
Δεν άνοιξαν ακόμα δουλειές.

Πηγή: iefimerida

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το