Ελλάδα

Τσίπρας: Δε λέω «λεφτά υπάρχουν», ούτε έχουμε μαγικό ραβδί

τσίπρας

«Δεν ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας, να πάρουμε μια ιστορική ρεβάνς. Θέλουμε να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έξι μέρες πριν τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου και μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 τόνισε πως αντίπαλός του δεν είναι ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Βενιζέλος «που ήταν οι τροχοί μιας άμαξας» αλλά το σύστημα διαπλοκής της οικονομικής με την πολιτική εξουσία.

Με ορίζοντα το επίμαχο ζήτημα των συμμαχιών και το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μην πάρει αυτοδυναμία, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αποτελεί τη βάση για συνεργασίες, αποκλείοντας «τις δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή». «Με  τα υλικά του χθες, δεν μπορείς να δημιουργήσεις το αύριο», είπε εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα υπάρξουν δυνάμεις που θα αποδεχτούν την άμεση υλοποίηση του προγράμματος.

«Η επόμενη μέρα δεν θα έχει Τρόικα, μνημόνιο, δεσμεύσεις»

Ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη, υπογράμμισε πως «είναι αστείο να συζητάμε για χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν με την προηγούμενη κυβέρνηση» και διεμήνυσε πως δεν θα υπάρχει τρόικα, μνημόνιο και οι δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά.  Τόνισε πως «είναι άλλο πράγμα η δανειακή σύμβαση και άλλο το μνημόνιο» και διαβεβαίωσε πως «θα σεβαστούμε τις θεσμικές μας δεσμεύσεις μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση. Οι δεσμεύσεις αυτές μας περιορίζουν ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους όχι ως προς το μέσο υλοποίησης».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, και με ορίζοντα τη συζήτηση για την ποσοτική χαλάρωση είπε πως δεν μπορεί να διανοηθεί μια απόφαση που θα έθετε τη χώρα «η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο αναποτελεσματικών και αδιεξόδων πολιτικών λιτότητας, να τιμωρηθεί με έναν τέτοιο τρόπο», ενώ διερωτήθηκε τι κάνει επ’ αυτού ο πρωθυπουργός και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας;

«Λεφτά δεν υπάρχουν»

Τέλος, εμφανίστηκε προσγειωμένος λέγοντας «εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι λεφτά υπάρχουν». Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε πως ο  κόσμος δεν προσδοκά  να κάνουμε τη νύχτα μέρα. «Ούτε να εχουμε μαγικό ραβδί, ούτε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές σε λίγες μέρες», είπε αισιοδοξώντας πως «ακόμη κι αν έχουμε δυσκολίες, ανηφόρα μπροστά μας που θα έχουμε ανηφόρα, με ενότητα και προσπάθεια θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το