Ελλάδα

Τσίπρας: Αυτές είναι οι αλλαγές στο Δημόσιο

tsipras

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά να αποκομματικοποιηθεί η δημόσια διοίκηση, να υπάρξει αξιοκρατία και να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον -τονίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να χαράξουμε διαφορετική γραμμή και να βάλουμε τέλος στην θλιβερή εικόνα της δημόσιας διοίκησης»- υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη διημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) .

Για την κακή κατάσταση του δημόσιου τομέα, επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ άφησε σαφείς αιχμές και για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος διεκδίκησε την προεδρία ως μέγας μεταρρυθμιστής και εκσυγχρονιστής, ήταν εκείνος που έχοντας μία καίρια θέση στην κυβέρνηση Σαμαρά, έχοντας την ευθύνη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του σκληρού κομματικού κράτους» ανέφερε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως στη θητεία του ως υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά, ήταν εκείνος που με μία διάταξη καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να διορίσει με διαδικασίες μη διαφανείς, μη ανοιχτές, μη αντικειμενικές, αυτούς που ο ίδιος επέλεξε.

Επίσης, για την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε ακόμη και διευθυντές που είχαν κριθεί να τους υποβαθμίσει σε απλούς υπαλλήλους, προκειμένου να αναβαθμίσει δικούς του ανθρώπους και μάλιστα σε μία περίοδο με μία κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία επισήμως είχε καθιερώσει το σύστημα 4-2-1 για τη νομή και τη λαφυραγώγηση του κράτους, με τέσσερις τοποθετήσεις από το πρώτο κόμμα, δύο από το δεύτερο κόμμα και μία από το τρίτο. «Αυτή ήταν η μοιρασιά και είναι οι ίδιοι που επαίρονται σήμερα για τα θεσμικά κενά που οι ίδιοι δημιούργησαν και τις στρεβλώσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν δίστασαν να βαφτίσουν, τότε, τις απολύσεις διοικητική μεταρρύθμιση σε αγαστή συνεργασία με τους πιο αντιδραστικούς κύκλους των δανειστών.

Νέο σύστημα αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως «μεγάλη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στις δομές, την διάρθρωση και την ανάδειξη στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Με το νομοσχέδιο, επισήμανε, εισάγεται νέο σύστημα αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση, γιατί, όπως πρόσθεσε, το κρίσιμο είναι να αξιολογούνται και οι αξιολογητές και αυτό βρίσκεται στον αντίποδα του τιμωρητικού συστήματος που ισχύει τώρα, ενώ βελτιώνει την παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα, εισάγεται αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων σε όλες τις βαθμίδες, με βάση τα αντικειμενικά προσόντα και αλλάζουν ριζικά τα οργανογράμματα των υπουργείων. Επίσης, εισάγεται η πενταετής θητεία των γενικών γραμματέων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια του κράτους και η θεσμική μνήμη, αναβαθμίζεται το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, μάλιστα σημείωσε την ανάγκη και στο κόμμα του να γίνουν συγκρούσεις και υπερβάσεις, προκειμένου το πολιτικό σύστημα να φύγει από την πεπατημένη που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις τελευταία χρόνια, δηλαδή τη λογική της νομής της εξουσίας.

Θα άρουμε τις παθογένειες, αλλά με στόχο και όραμα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι γίνεται λόγος για τη λεγόμενη “αποπολιτικοποίηση” της δημόσιας διοίκησης. Είναι λάθος λέξη, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, γιατί αυτό που χρειάζεται είναι η “αποκομματικοποίηση”,να σταματήσει δηλαδή ένα καθεστώς διαπλοκής και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Το κράτος, είπε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης για την κατάσταση στην δημόσια διοίκηση, χρησιμοποιήθηκε ως φέουδο, επειδή κυριάρχησε η λογική των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής, επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμού αφέθηκαν στη μοίρα τους, ενώ το καθεστώς κομματοκρατίας και οικογενειοκρατίας παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες και όχι σε χώρα που ανήκει στον πυρήνα της ΕΕ.

Πιο νωρίς οι προσλήψεις της επόμενης 5ετίας
Τα τελευταία χρόνια, σημείωσε, έλαβε χώρα μια πρωτοφανής προσπάθεια απαξίωσης της δημόσιας διοίκησης και των λειτουργών της από τις ίδιες εκείνες δυνάμεις που για 40 χρόνια πρωταγωνίστησαν στην οικοδόμηση του πελατειακού κράτους, ακόμη και αυτοί που μιλούσαν για την ανάγκη επανίδρυσης του κράτους. Σήμερα, πρόσθεσε, κάποιοι επιτίθενται κατά θεσμών που οι ίδιοι εξέθρεψαν και συγκάλυψαν και αντί να επικεντρώσουν στα πραγματικά προβλήματα, στο ρουσφέτι, στα προβλήματα της διαφθοράς, την χαοτική νομοθεσία, στην κατάρρευση ελεγκτικών μηχανισμών, επέλεξαν την εύκολη λύση να τα βάζουν με τον δημόσιο τομέα και τους υπαλλήλους.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, κυρίως στην υγεία και την παιδεία, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη οι προσλήψεις της επόμενης πενταετίας να γίνουν πιο νωρίς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το