Τοπικά

Τσιγάρο από την πέμπτη δημοτικού-ναρκωτικά από τα 13

ΚΑΤΡΙΝΗΣ

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Κατρίνης επισκέφθηκε σήμερα τη Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο Νοσοκομείο Βόλου, που εξυπηρετεί περισσότερους από 200 θεραπευόμενους και την «Πρόταση Ζωής», δηλώνοντας ότι η πρόληψη πρέπει να γίνει πιο επιθετική σε πολλά επίπεδα , ακόμα και στο κάπνισμα καθώς οι πρώτοι πειραματισμοί γίνονται από παιδιά στην Πέμπτη δημοτικού… Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δήλωσε ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται στη  μονάδα του Βόλου.

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μειώνονται οι ηλικίες που τα παιδιά ξεκινούν να δοκιμάζουν ουσίες. Τα παιδιά φαίνεται να ξεκινούν από την ηλικία των 13 -14 ετών. Οι νέες ουσίες είναι συνθετικές, πιο φθηνές και μπορεί να τις βρει κανείς μέσω Διαδικτύου. Αυτό επαναπροσδιορίζει  τη θεραπευτική μας τακτική σε σχέση και με μονάδες που έχουμε και άλλα προγράμματα που οφείλουμε να αναπτύξουμε. Είναι ένα ζήτημα διαχρονικό για το οποίο χρειάζεται κυρίως ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και πρόληψη», δήλωσε.

Σήμερα, στη χώρα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 30.000 χρήστες οπιοειδών, ενώ πάνω από 9.000 άτομα βρίσκονται τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ και 1.500 περίπου στη λίστα αναμονής.

«Προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση σ’ αυτό το μεγάλο κοινωνικό αίτημα και να δώσουμε θέσεις θεραπείας σε όποιον άνθρωπο ζητήσει τη βοήθειά μας.

Επέστησα την προσοχή στους εργαζόμενους και τον προσωρινά επιστημονικό υπεύθυνο που έρχεται από τη Λάρισα ότι θα πρέπει να απορροφηθούν ακόμη 20 άτομα που βρίσκονται στη λίστα αναμονής. Μια συνεργασία καλή με το Νοσοκομείο που υπάρχει, θα πρέπει να συνεχιστεί. Γίνεται μία καλή δουλειά στη μονάδα του Βόλου και νομίζω ότι δίνει πειστικές απαντήσεις στα υπαρκτά αιτήματα που υπάρχουν για τους εξαρτημένους και όχι μόνο του νομού Μαγνησίας, αλλά και από όμορους νομούς», τόνισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ σημείωσε ότι πρέπει και με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης η δράση και η δουλειά που παράγει το Κέντρο Πρόληψης να βγαίνει στην τοπική κοινωνία, για να βοηθάει όσους εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τις εξαρτήσεις να υπερβούν τις προσωπικές τους αναστολές, να απευθυνθούν στους ειδικούς, έναν φορέα διαχρονικό και αξιόπιστο που πραγματικά μπορεί να τους κατευθύνει για τη θεραπευτική επιλογή που πρέπει να αποφασίσουν.

«Οι εξαρτήσεις είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, αλλά υποτιμημένες από την κοινή γνώμη, αλλά και από την πολιτική ηγεσία, με μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες συνέπειες για τα παιδιά. Νομίζω ότι πρέπει να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου, να ενημερώσουμε υπεύθυνα, να κάνουμε πρόληψη πιο επιθετικά,  να ενημερώσουμε όλους με βάση τους νέους κινδύνους, τα νέα δεδομένα και τα νέα στατιστικά στοιχεία.

Πρέπει σε συνεργασία με τα ΜΜΕ να υπάρχει πολύ συχνά το θέμα των εξαρτήσεων στην ατζέντα, δεν είναι μόνο η Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών ή μια εκδήλωση που θα κάνει το Κέντρο Πρόληψης και η Θεραπευτική Μονάδα του ΟΚΑΝΑ. Μας αφορά καθημερινά, καθολικά, είναι μέσα στο σπίτι μας, είναι σε κάθε οικογένεια. Πέρα από αυτά που θα κάνει ο οργανισμός και τις αξιόλογες δράσεις των κέντρων πρόληψης, χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και από τα τοπικά ΜΜΕ, έτσι ώστε να προβάλλουν αυτές τις δράσεις, που αφορούν σε υπεύθυνες και αξιόπιστες προσεγγίσεις και όχι αποσπασματικές, με έμπειρα στελέχη», δήλωσε.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε και στο θέμα του καπνίσματος.

«Έχουμε εστιάσει στο γεγονός ότι μαθητές της Πέμπτης και της Έκτης Δημοτικού ξεκινούν τους πρώτους πειραματισμούς. Εκπαιδεύουμε τους εκπαιδευτικούς, ενημερώνουμε τους γονείς, έτσι ώστε να είναι και γνώστες και υποψιασμένοι. Ανάλογες δράσεις θα κάνουμε και για τον αλκοολισμό και για τον εθισμό στο διαδίκτυο και για τον τζόγο που στην σημερινή περίοδο ανθεί λόγω της κρίσης.

Για το θέμα των ουσιών, ζήτησα και από τα στελέχη του Κέντρου να έχουν μία πιο ουσιαστική και πιο οργανωμένη συνεργασία τόσο με το ΚΕΘΕΑ, όσο και με τον ΟΚΑΝΑ. Να υπάρχει δηλαδή μία «συμμαχία» και μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που θα βάζουν το ζήτημα των εξαρτήσεων συχνά στην ατζέντα, γιατί είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα, πολύ ευαίσθητο και θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια γι αυτόν που το βιώνει για να μπορέσει να ακολουθήσει υπεύθυνη θεραπεία», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το