Κόσμος

Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές επαφές

Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές επαφές μέσα στον Γενάρη, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Καλούμε την Ελλάδα για την πρώτη συνάντηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας δημοσίως στην Αγκυρα με τον ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο καθεστώς της Κύπρου, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δύο κράτη στο νησί. «Δεν θα επιτρέψουμε τη σφαγή των Τουρκοκυπρίων», τόνισε αναφερόμενος στη διάσκεψη για τη Μεσόγειο. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής».

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Η Τουρκία ελπίζει σε καλές εξελίξεις με την Ελλάδα
Η Αγκυρα ελπίζει σε καλές εξελίξεις σχετικά με τις σχέσεις με την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNTURK, λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου που κυμάνθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος.

«Ο πρόεδρός μας είχε μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Επιτροπής της Ε.Ε. Στο τέλος αυτού του μήνα, δυο υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. θα επισκεφτούν τη χώρα μας. Στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, ο υπουργός μας των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνομιλίες. Υπάρχει ένα ευνοϊκό έδαφος για μια θετική ατμόσφαιρα εκεί. Μπορώ να πω ότι οι διερευνητικές συζητήσεις εκεί θα αποφέρουν καλά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον», είπε ο Καλίν.

Σχετικά με το θέμα της απελευθέρωση της βίζας, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι η Τουρκία ολοκλήρωσε όλα τα προ-απαιτούμενα.

«Η Τουρκία κάνει αγώνα κατά της τρομοκρατίας του ΡΚΚ, του ISIS και της οργάνωσης του Γκιουλέν. Η επίλυση του θέματος της απελευθέρωσης της βίζας αναμενόταν να γίνει από το 2013. Στο θέμα αυτό, έχει γίνει μία μεγάλη αδικία απέναντι στην Τουρκία. Ο αποκλεισμός της Τουρκίας, όπως ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, που δεν έχουν σχέση με την Ε.Ε., φέρνει στο νου άλλα πράγματα», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «με τους δύο αξιωματούχους της Ε.Ε. θα συζητηθούν αυτά τα θέματα, όπως επίσης η συμφωνία της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό, η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε., η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα κεφαλαίων. Το θέμα των κυρώσεων είναι πίσω μας» ανέφερε.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών
«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών», σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών είχε πραγματοποιηθεί το 2016 στην Αθήνα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το