Οικονομία

Τσακαλώτος: Πείσαμε τους θεσμούς ότι τα μεγέθη θα είναι καλύτερα των προβλέψεων

tsakalwtos

Η ελληνική οικονομία θα χτυπηθεί από την κρίση λιγότερο από ότι υπέθεταν οι δανειστές της χώρας όταν συντασσόταν το νέο πρόγραμμα διάσωσης, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή την Τρίτη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ανέφερε συγκεκριμένο ποσοστό αλλά σημείωσε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε χτες παραμένει προσηλωμένο στην εκτίμηση του προγράμματος διάσωσης για συρρίκνωση 2,3% φέτος και 1,3% το 2016, πριν την επιστροφή σε ρυθμούς μεγέθυνσης το 2017, αλλά έχει πιο ενθαρρυντικές ενδείξεις.

«Οι προβολές μας για το τρίτο τρίμηνο είναι πολύ καλύτερες από αυτές που είχαμε τον Αύγουστο. Αυτό είναι που ώθησε τον πρωθυπουργό να δηλώσει χτες ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη (το δεύτερο εξάμηνο του 2016), είπε ο κ.Τσακαλώτος μιλώντας στην Ολομέλεια, στην συζήτηση για το τετραετές πρόγραμμα της κυβέρνησης.

«Δεν μπορούσαμε να τις περιλάβουμε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού χτες, επειδή δεν έχουμε τις επίσημες προβολές για το τρίτο τρίμηνο αλλά είναι εκτίμηση. Αισθανόμαστε ότι έχουμε πείσει τους θεσμούς ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα και έτσι μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι», είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος τόνισε ότι «είναι σημαντικό να τελειώσει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση και με επιτυχία».

Εξάλλου, όσον αφορά το νέο κυβερνητικό σχήμα εκτίμησε ότι «μετά τις αλλαγές που κάναμε στην κυβέρνηση είμαστε σε καλύτερη θέση ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε το πολύ δύσκολο έργο για να τελειώσει αυτή η πρώτη αξιολόγηση».

«Αισθάνομαι ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε για τα σημαντικά ζητήματα. Έχουμε σημαντικές μάχες να κερδίσουμε, για τις συντάξεις, τα κόκκινα δάνεια, τις εργασιακές σχέσεις. Αλλά ξέρουμε ότι για να κερδίσουμε αυτές τις μεγάλες μάχες χρειάζεται και μία πολύ μεγάλη πολιτική καμπάνια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Η ανάκαμψη της οικονομίας, όπως σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «είναι συλλογικό εγχείρημα όλων … Ή θα το πετύχουμε μαζί, ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί … Μπήκαμε κυβέρνηση για να κάνουμε ριζοσπαστικά πράγματα, αν σταματήσουμε να το κάνουμε έχουμε χάσει τη μπάλα» προειδοποίησε.

Συνέδεσε μάλιστα την οριστική έξοδο από την κρίση με μία πιθανή λύση για το χρέος, καθώς τότε «μπορούμε να πιστέψουμε ότι βραχυπρόθεσμα θα απελευθερωθεί και η συμπιεσμένη ζήτηση. Δεν θα υπάρχει φόβος πια στον κόσμο».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το