Τοπικά

Τσαγκαράδα: Σε οδοιπορικό της «Θ» οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους – «Φοβηθήκαμε πολύ με την πλημμύρα. Θα πηγαίναμε στη θάλασσα…»

Η απελπισία είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των κατοίκων της Τσαγκαράδας από τις καταστροφικές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών. Μια εβδομάδα μετά τις συνεχείς και πρωτοφανείς σε ένταση βροχοπτώσεις οι κάτοικοι μετρούν ακόμη τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους, τα κτήματά τους, οι υποδομές.
Για μια εβδομάδα τουλάχιστον πολλά σπίτια ήταν χωρίς νερό, αλλά και ρεύμα, οι κάτοικοι έχασαν στοιχειώδεις λειτουργίες πολιτισμού. Τα χωριά επέστρεψαν στις δεκαετίες του 50’ και του 60’.
Οι επαγγελματίες ανησυχούν για την επόμενη ημέρα, καθώς πλησιάζει η τουριστική περίοδος.
Μάλιστα αναφέρουν πως μάλλον η περίοδος του Πάσχα θα πρέπει να θεωρείται χαμένη για αύξηση της επισκεψιμότητας και κοιτάζουν προς το καλοκαίρι.

 

Η «Θ» μετέβη σε Ξουρίχτι και Τσαγκαράδα και συνομίλησε με κατοίκους. Στο οδοιπορικό της οι πολίτες έβγαζαν αγωνία και προβληματισμό. Δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα, για τα βασικά, από πότε θα έχουν νερό και ρεύμα, πότε θα αποκατασταθεί ο αγροτικός δρόμος για να μπορούν να μεταβαίνουν στα κτήματά τους. Στην Τσαγκαράδα συνεργεία του Δήμου προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης, ενώ άλλοι κάνουν πρόχειρες εργασίες στα σπίτια τους, όπου έχουν φύγει τοιχία και περιφράξεις. Τα καλντερίμια είναι σε άθλια κατάσταση γεμάτα ξύλα, φερτές ύλες, πέτρες που έχουν μετακινηθεί. Σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο έχει μπαλώματα με χώμα και χαλίκι με τους κατοίκους να εύχονται να μην βρέξει ξανά δυνατά, καθώς όλος ο κόπος θα πάει στράφι.
Η Τσαγκαράδα επλήγη ιδιαίτερα από τις πλημμύρες. Έχει σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα για διαμονή, νοικοκυριά χωρίς νερό και ρεύμα, δρόμους χαλασμένους.
Είναι νωρίς το μεσημέρι Πέμπτης και το κλίμα κατήφειας και απογοήτευσης κυριαρχεί στα πρόσωπα των κατοίκων. Όσοι δεν έχουν ζημιές στα σπίτια τους νιώθουν πολύ τυχεροί, αλλά αυτοί είναι πολύ λίγοι.

Νίκος Λαμπαδάρης

«Εδώ γεννήθηκα και μεγάλωσα και τέτοια πλημμύρα προσωπικά δεν θυμάμαι» αναφέρει ο 67χρονος κ. Νίκος Λαμπαδάρης που το σπίτι του βρίσκεται πάνω στον επαρχιακό δρόμο. Και προσθέτει «στο σπίτι μου έχουν προκληθεί ρωγμές και ανησυχούμε. Επίσης για μια εβδομάδα δεν είχαμε νερό. Από την ημέρα που άρχισε να βρέχει, κόπηκε η υδροδότηση. Φοβηθήκαμε πολύ με την πλημμύρα, καθώς θα πηγαίναμε στη θάλασσα».
Ο ίδιος δεν κρύβει την απελπισία του για την κατάσταση που βρίσκεται πλέον το σπίτι και το χωριό.

Σωτήρης Λιάκος

Από την πλευρά του ο υπάλληλος του Δήμου κ. Σωτήρης Λιάκος από το Ξουρίχτι είπε πως «η κακοκαιρία ήταν μεγάλη, οι αγωγοί ύδρευσης κάθισαν σε πολλά σημεία και κάνουμε μεγάλο αγώνα για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Για μια εβδομάδα σε Τσαγκαράδα και Ξουρίχτι δεν είχαμε φως και νερό. Τέτοιες πλημμύρες είχαν να πλήξουν την περιοχή εδώ και περίπου 25 χρόνια. Ελπίζω να γίνουν γρήγορα οι αποκαταστάσεις των ζημιών».
Παίρνοντας τον λόγο ο υπάλληλος του Δήμου κ. Γιώργος Χαλκιάς επισήμανε πως φιλοξενεί την αδελφή του και την οικογένειά της στο σπίτι του, καθώς το σπίτι που διέμενε κρίθηκε ακατάλληλο από το κλιμάκιο των μηχανικών.
«Είναι σημαντικές οι ζημιές που έπαθαν οι κάτοικοι από τις πλημμύρες» ανέφερε.

Ο κ. Βασίλης Νέος είναι επαγγελματίας στην Τσαγκαράδα διατηρώντας το κρεοπωλείο και το μίνι μάρκετ. «Έχουμε ζημιές από τις πλημμύρες. Όλος ο κόσμος έχει πρόβλημα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και ποιος να μας βοηθήσει. Το κράτος δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Οι πολίτες θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για ζημιές που ίσως δεν διορθώνονται ούτε σε δέκα χρόνια. Επίσης έχουν χαθεί κτήματα και οι παραγωγοί δεν μπορούν να πάνε στις καλλιέργειές τους».

Νίκος Καμπούρης

Ο πρόεδρος του Τουριστικού-Αναπτυξιακού Συλλόγου Τσαγκαράδας και δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Καμπούρης τόνισε πως «είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη καταστροφή τόσο σε επίπεδο Δήμου, όσο και ιδιοκτησιών. Σπίτια, κτήματα, οδοί, υποδομές σε δίκτυα άρδευσης, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, επιχειρήσεις έχουν μεγάλο πρόβλημα. Για την έλευση τουριστών φαίνεται πως το Πάσχα δεν το προλαβαίνουμε για την επιδιόρθωση των ζημιών, αλλά είναι στοίχημα να προλάβουμε την τουριστική κίνηση για το καλοκαίρι που θα ξεκινήσει νωρίς φέτος λόγω και της αεροπορικής σύνδεσης με το Ισραήλ. Γιατί οι επισκέπτες που έρχονται στην Τσαγκαράδα, θέλουν να μεταβούν σε διάφορα φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα, όπως το κρυφό σχολείο και την παραλία στη Φακίστρα, στη Νταμούχαρη και το Παπά Νερό. Τώρα αυτά τα αξιοθέατα δεν μπορεί κανείς τα προσεγγίσει λόγω των ζημιών. Επίσης είναι δύσκολη η πρόσβαση στα μονοπάτια του βουνού, καθώς έχουν καταστραφεί από τα ορμητικά νερά. Πρέπει όμως να στηθούν ξανά αυτές οι υποδομές, καθώς ο εναλλακτικός τουρισμός στην Τσαγκαράδα αυξάνεται κάθε χρόνο 15%-20%. Εμείς ως σύλλογος είμαστε αποφασισμένοι να προσφέρουμε και λέμε ότι πρέπει να ενωθούν όλες οι δυνάμεις για να ξεπεραστούν τα εμπόδια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το