Τοπικά

Τρόπος ζωής η συμμετοχή σε αγώνες δρόμου – Βολιώτες μαραθωνοδρόμοι μεγαλύτερης ηλικίας μιλούν για τις εμπειρίες τους

Με την αφορμή την πραγματοποίησης του 35ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος έληξε την περασμένη Κυριακή, στη «Θ» μίλησαν για την εμπειρία τους δυο μέλη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου, ο κ. Σταύρος Βασιλειάδης και ο κ. Αργύρης Βουρλογιάννης, οι οποίοι παρά την ηλικία τους εξακολουθούν να συμμετέχουν στους αγώνες δρόμου.

Στην ερώτηση από πότε συμμετέχουν στους αγώνες δρόμου, αλλά και στον Μαραθώνιο ειδικότερα ο κ. Βασιλειάδης αναφέρει πως «τώρα είμαι 74 χρόνων, αλλά με τον αθλητισμό ασχολούμαι από 10 ετών παιδί, από τις παιδικές χαρές που είχε κάνει κάποτε η βασίλισσα στον Βόλο, αλλά και με τον Γυμναστικό Σύλλογο Βόλου. Εκεί πραγματοποιούσαμε πολλές αθλητικές δραστηριότητες. Από μια ηλικία και μετά ξεκίνησα να ασχολούμαι με την ορειβασία και από το 1998 και έπειτα άρχισα να δραστηριοποιούμαι με το τρέξιμο. Από τότε έχω πάρει μέρος σε πάρα πολλούς αγώνες, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια είμαι μέλος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου».

Ο κ. Σταύρος Βασιλειάδης

Από την πλευρά του ο κ. Βουρλογιάννης υποστηρίζει ότι «όταν ξεκίνησα να τρέχω στον Μαραθώνιο στην κλασική διαδρομή συμμετείχαμε περίπου 300 άτομα, τώρα τρέχουμε 18.000 άτομα. Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά που υπάρχει από τότε που ξεκίνησε ο μαραθώνιος με το χθεσινό (σ.σ. προχθεσινό) γεγονός. Εγώ συμμετέχω στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου από το 1987 και αν και είμαι 61 χρόνων φέτος έκλεισα 30 χρόνια συμμετοχών. Δεν έχω τρέξει όμως μόνο σε αυτή τη διαδρομή, αλλά και σε αγώνες δρόμου στην Πάτρα, στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές. Αποτελώ μέλος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου και μάλιστα από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη του».

Στην ερώτηση γιατί τρέχετε στον Μαραθώνιο και τι έχετε κερδίσει από τη συμμετοχή σας στους αγώνες αυτούς ο κ. Βασιλειάδης επισημαίνει: «Το τρέξιμο στους αγώνες αυτούς γίνεται στο τέλος «αρρώστια». Άμα ξεκινήσεις από κάποια ηλικία και συνεχίσεις είναι πολύ δύσκολο να σταματήσεις. Αν δεν πάω δυο-τρεις φορές την εβδομάδα για να τρέξω μετά δεν αισθάνομαι καλά. Εκτός από τις διακρίσεις που έχω κερδίσει σε διάφορες περιοχές, στην ηλικιακή κατηγορία, ο αθλητισμός εκείνο που μου έχει δώσει είναι ότι με κρατάει υγιή. Εγώ παρά την ηλικία μου που πλησιάζω τα 75 δεν έχω πάρει μέχρι σήμερα ούτε μια ασπιρίνη. Αυτό που θέλω να πω είναι πως τις περισσότερες φορές, ο αθλητισμός σε κρατάει υγιή και ακμαίο».

Ο κ. Αργύρης Βουρλογιάννης

Ο κ. Βουρλογιάννης από τη δική του πλευρά αναφέρει «ξεκίνησα να τρέχω σε αγώνες δρόμου και σταδιακά αυτό μπήκε στο πετσί μου. Το τρέξιμο έγινε τρόπος ζωής για εμένα. Πρώτα θα τρέξω και έπειτα θα κάνω οτιδήποτε άλλο. Όταν ήμουν 50 ετών μπόρεσα και κατάφερα να κερδίσω τη δεύτερη θέση, στην κατηγορία 50 έως 59, στον Κλασικό Μαραθώνιο κάνοντας χρόνο δύο ώρες και πενήντα δύο λεπτά, βγαίνοντας δεύτερος στη γενική κατηγορία. Βέβαια τότε το γεγονός δεν είχε τη συμμετοχή που έχει τώρα, καθώς συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα. Στον φετινό Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας στους 55 συμμετέχοντες του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου στα 42 χιλιόμετρα βγήκα 4ος».

Μιλώντας για τις εμπειρίες του που αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Βασιλειάδης τονίζει «όταν παίρνεις μέρος στον Μαραθώνιο η αίσθηση είναι εκπληκτική. Είναι κάποια διαδρομή καταπληκτική και μοναδική». Παράλληλα ο κ. Βουρλογιάννης υποστηρίζει «σε όλη τη διαδρομή από Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Παλλήνη βγαίνουν όλοι οι άνθρωποι στους δρόμους και μας χειροκροτούν, έχουν στους δρόμους μπάντες και μουσικές. Ο αγώνας είναι ουσιαστικά μια μεγάλη γιορτή και αυτό μου αρέσει πολύ. Η αίσθηση που έχει κάποιος είναι εκπληκτική».

Τέλος στο ερώτημα αν θα προέτρεπαν νέους ανθρώπους να συμμετέχουν στον Μαραθώνιο ο κ. Σταύρος Βασιλειάδης δηλώνει «φέτος που πήγαμε στην Αθήνα ήταν πάρα πολλά νέα παιδιά που ήρθαν για πρώτη φορά για να τρέξουν στον μαραθώνιο και κατενθουσιάστηκαν. Θα προέτρεπα τους νέους ανθρώπους, αν το επιθυμούν, να το επιχειρήσουν». Και ο κ. Αργύρης Βουρλογιάννης συμπληρώνει πως «αξίζει κάποιος να προσπαθήσει να τρέξει στον Μαραθώνιο αρκεί να μη βάζει χρόνους και να μην κοιτάει το ρολόι. Πρώτα είναι καλύτερο να πάρουν την εμπειρία, να τερματίσουν και να το απολαύσουν και αργότερα με τον καιρό σταδιακά, αν θέλουν, να βάλουν στόχο τη βελτίωση του χρόνου τους».

Χαράλαμπος Σοφιάδης     

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το