Ελλάδα

Τροπολογία ΣΎΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον…«ιερό» ΕΝΦΙΑ του Αγ.Ορους!

Τρεις βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ (Π. Σκουρολιάκος) τους ΑΝΕΛ ( Γ. Λαζαρίδης) και από την Ενωση Κεντρώων ( Ι.Σαρίδης) κατέθεσαν τροπολογία ζητώντας να εξαιρεθούν και τα εκτός Αγίου Όρους ακίνητα των Μονών από τον ΕΝΦΙΑ και την υποχρέωση υποβολής δήλωσης ακίνητης περιουσίας Ε9.

Επικαλούνται το «αρχαίο προνομιακό καθεστώς τους όπως αυτό ρητά και εν συνόλω προστατεύεται από το άρθρο 105 του Συντάγματος) και ότι η Μοναστική Κοινότητα απαλλάσσεται και από το Φόρο Μεγάλης Περιουσίας!

Βουλευτής που υπογράφει την τροπολογία έλεγε στο TOC πως προηγήθηκε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και πως αναμένουν η βουλευτική τροπολογία να γίνει δεκτή!

Βροχή από 21 τροπολογίες – θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

Στο νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με κοινοτική οδηγία στο οποίο κατατέθηκε η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκαν άλλες 20 τροπολογίες.

Οι περισσότερες από αυτές κατατέθηκαν σήμερα χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση και ενημέρωση των βουλευτών.

Ρυθμίζουν σειρά ζητημάτων άσχετα μεταξύ τους , αλλά και με το κύριο σώμα του νομοσχεδίου.

Κερασάκι στην τούρτα στην κακή-πλην συνήθη- πρακτική αποτέλεσε η πρόταση της πλειοψηφίας η συζήτηση του νομοσχεδίου να ολοκληρωθεί σήμερα σε μια συνεδρίαση και όχι αύριο όπως είχε αρχικά διαφανεί.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν μεγάλη και οδήγησε το Ποτάμι σε ένδειξη διαμαρτυρίας να αποχωρήσει απο την συνεδρίαση

«Το σώμα του νομοσχεδίου είναι ελαφρύ σαν πούπουλο το σώμα των τροπολογιών βαρύ σαν κούτσουρο» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Αμυράς επισημαίνοντας ότι οι τροπολογίες έχουν να κάνουν από την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα του Μεγάρου έως τα πέντε αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.

Ανάλογες ενστάσεις εξέφρασε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακή νομοθέτηση και ζήτησε ευχέρεια χρόνου ώστε να υπάρξει αναλυτική συζήτηση.

Η τελευταία τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπει την ενίσχυση του γραφείου του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με εννέα υπάλληλους

Συγκεκριμένα προβλέπονται τρείς θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, τρείς θέσεις ειδικών συμβούλων και τρείς θέσεις ειδικών συνεργατών. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμάται ότι η συνολική δαπάνη για τις προσλήψεις αυτές δεν θα υπερβεί το ποσό των 260 χιλιάδων ευρώ.

 

Οι διάλογοι

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας έθεσε θέμα για τον τρόπο που επιχειρεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση: «Υπάρχει μείζον ζήτημα για τον τρόπο που καθημερινά νομοθετεί η κυβέρνηση. Τριάντα τροπολογίες χθες, είκοσι τροπολογίες σήμερα. Πραγματικά απορώ. Απευθύνω ερώτημα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πώς μπορούν να δέχονται μια τέτοια διαδικασία. Νομίζω ότι αυτή η τακτική ξεπερνάει τα όρια και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αλλά και της αξιοπρέπειας όλων ημών», είπε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και υπογράμμισε ότι λίγο προτού ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση κατέθεσε 14 τροπολογίες χωρίς να είναι γνωστό και πόσες τροπολογίες θα ακολουθήσουν.

«Αλήθεια, εσείς επιτελώντας το έργο του προέδρου, αυτή τη στιγμή, το δέχεστε ως διαδικασία;», απευθύνθηκε στον προεδρεύοντα Γ. Βαρεμένο, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «η λογική των έκτακτων συνθηκών μπορεί να δικαιολογηθεί ως ένα βαθμό, αλλά εδώ έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και είναι ζήτημα κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας».

Το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις της ολομέλειας. Με την έναρξη της συνεδρίασης όμως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς πρότεινε, εφόσον συμφωνήσει το Σώμα, να τελειώσει απόψε κιόλας η συζήτηση και αφού προηγουμένως παρουσιαστούν οι τροπολογίες.

Ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισήμανε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή το Σώμα «παραλαμβάνει» τροπολογίες και προειδοποίησε πως θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να συζητηθούν και να αξιολογηθούν.

Ο Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε ότι το Ποτάμι αποχωρεί από τη συζήτηση καταγγέλλοντας ότι υπάρχει ζήτημα κακής νομοθέτησης και αυτό με ευθύνη και του προεδρείου. Κάλεσε δε, την κυβέρνηση και το προεδρείο, να θυμηθούν «πως ως αντιπολίτευση έβγαιναν στα κεραμίδια και πετροβολούσαν όταν βρίσκονταν ενώπιον τέτοιων συνθηκών, αλλά τώρα αυτά τα έχει κάνει ψωμοτύρι [?] Έχουν έρθει ως τώρα 18, 19 τροπολογίες», είπε ο κ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι «οι τροπολογίες αφορούν από την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα του Μεγάρου Μουσικής έως τα πέντε αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και την αναβάθμισή τους, μέχρι και πόσο θα κοστίζει το πάρκινγκ στο γκαράζ του Ιδρύματος Νιάρχου».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, κατήγγειλε ότι «υπάρχει βομβαρδισμός από τροπολογίες» και ότι σήμερα από τη μία το μεσημέρι έχει κατατεθεί 12 με 13 τροπολογίες και ενδεχόμενο είναι να έρθουν κι άλλες. Είπε ακόμη πως πολλές τροπολογίες δεν είναι καν αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ή πρέπει να αποσυρθούν αυτές οι τροπολογίες, διαφορετικά αν συνεχιστεί αυτός ο βομβαρδισμός θα εξαρτήσουμε και εμείς τη στάση μας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και καιρό, και το υπουργείο θα έφερνε και δεύτερο νομοσχέδιο, επειδή όμως η Βουλή θα κλείσει σε λίγες ημέρες, έπρεπε να προχωρήσουν οπωσδήποτε κάποια πράγματα, διότι έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Όλες οι τροπολογίες, είπε, αφορούν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα. Η κ. Παπανάτσιου προανήγγειλε ότι τροπολογίες θα κατατεθούν και την προσεχή εβδομάδα στα νομοσχέδια που μπαίνουν για ψήφιση στην Ολομέλεια.

«Δεν υπάρχει πρόθεση να πιεστεί η διαδικασία. Μπορεί να τηρηθεί η διαδικασία να τελειώσει αύριο η συζήτηση του νομοσχεδίου», είπε ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γιώργος Βαρεμένος και επισήμανε ότι 6 από τις τροπολογίες έχουν ήδη ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο αφού συζητήθηκαν στην φάση της επεξεργασίας από την κοινοβουλευτική επιτροπή.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το