Ελλάδα

Τροπολογία για τις φωτογραφίες δραστών ειδεχθών αδικημάτων

ÁÈÇÍÁ - ÓÔÇÍ ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÏÕ ÄÉÊÇÃÏÑÉÊÏÕ ÓÕËËÏÃÏÕ ÁÈÇÍÙÍ Ï ÕÐ. ÄÉÊÁÉÏÓÕÍÇÓ ×ÁÑ. ÁÈÁÍÁÓÉÏÕ (EUROKINISSI/ÃÅÙÑÃÉÁ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ)

Ολοκληρώθηκε, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, το κείμενο της τροπολογίας με την οποία θα είναι δυνατή η άμεση δημοσιοποίηση της φωτογραφίας δραστών ειδεχθών αδικημάτων για την προστασία της δημοσιάς ασφάλειας, ήδη, είναι έτοιμη και άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή.
Μετά το συμβάν με τον Αλβανό κακοποιό, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες σκόρπισε τον τρόμο στο Μικρολίμανο, αποκαλύφθηκε το νομοθετικό κενό, ότι σε ανάλογες περιπτώσεις σκληρών αδικημάτων δεν μπορεί να δοθεί άμεσα η φωτογραφία του δράστη στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι εισαγγελείς μπορούν να εκδίδουν, άμεσα, διατάξεις δημοσιοποίησης των στοιχείων (φωτογραφιών) κατηγορουμένων μόνο όταν αντιμετωπίζουν κατηγορίες που συνδέονται με τα αδικήματα της τρομοκρατίας, της γενετήσιας ελευθερίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η φωτογραφία του Αλβανού δράστη στο Μικρολίμανο δεν μπορούσε να δημοσιοποιηθεί, καθώς η σχετική νομοθεσία για ανάλογες περιπτώσεις προβλέπει την επίδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης για τη γνωστοποίηση των προσωπικών δεδομένων του (της φωτογραφίας) στην κατοικία του και εάν δεν βρεθεί στη διεύθυνση κατοικίας του, πρέπει η απόφαση να θυροκολληθεί στη διεύθυνση της τελευταίας γνωστής διαμονής του, έτσι ώστε να έχει -εάν το επιθυμεί- το χρονικό περιθώριο των 48 ωρών που προβλέπει ο νόμος των προσωπικών δεδομένων, να προσφύγει με ένσταση κατά της απόφασης.
Η αστυνομία είχε στείλει τη δικογραφία με το όνομα το δράστη της δολοφονικής απόπειρας στην Εισαγγελία Πειραιά, ωστόσο δεν μπορούσε να γίνει η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας στα ΜΜΕ, αφού η Εισαγγελία επικαλέστηκε την διαδικασία των 48 ωρών, η οποία λήγει αύριο, Τρίτη 25 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το