Άρθρα

Τρόμος πάνω από το Καπιτώλιο

Του Γιώργου Ινεπολόγλου, φυσικού

Αχνά αλλά διακριτά εμφανίζεται η φόβος της ανθρωπότητας απέναντι στην χρήση των κωδικών και κλειδιών των πυρηνικών όπλων. Ο τρόμος ίπταται πάνω από τις πόλεις και τα έθνη της υφηλίου. Αχνά όμως αλλά πάλι διακριτά, εμφανίζεται και η ικανότητα κάποιων ιδιωτικών επιχειρήσεων να επιβάλουν την άποψη και θέλησή τους, σε θέματα βιολογικού πολέμου αλλά και διασποράς προπαγάνδας δια μέσω του διαδικτύου, χωρίς την δυνατότητα παρέμβασης ενός οργανωμένου κράτους, επιβάλλοντας στους πολίτες να χορεύουν με τον χορό που επιθυμούν οι κάτοχοι της τεχνολογίας.

Ποιος να πάρει τα κλειδιά των πυρηνικών από τον Trump ή τον οποιονδήποτε ανισόρροπο ηγέτη, ή να ελέγξει οποιονδήποτε μέτοχο μιας εταιρείας, όταν μέσω της πλατφόρμας της μπορούν να, επηρεαστούν δισεκατομμύρια πολίτες στον κόσμο, με γνώμονα το κέρδος. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι θα φτάναμε στο σημείο με ένα κλικ στον υπολογιστή θα φιμώναμε τον πλανητάρχη. Και ποιος είναι αυτός που μπορεί να φιμώνει οποιονδήποτε πολίτη της παγκόσμιας κοινότητας ; Ποιος είναι αυτός που μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι η διασπορά βιολογικών ασθενειών δεν προέρχεται από τις εταιρείες που θα παρέχουν και το φάρμακο αντιμετώπισής τους ; Το έχουμε ζήσει εξ άλλου με την χρήση των υπολογιστών. Τα antivirus πλέον είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ένας υπολογιστής που με το αζημίωτο αυξάνουν τα κέρδη σε αυτούς που δημιουργούν τους e-ιούς.

Καταλαβαίνεται την τεράστια δύναμη που δίνει η τεχνολογία για να επηρεάζει την ανθρωπότητα. Όταν η ανοησία του καπιταλισμού παραδίδει ασύστολα την ικανότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία να ελέγχει τα πάντα, τότε τα ανθρώπινα όντα θα μετατραπούν σε ελεγχόμενα και επικίνδυνα Ζόμπι των έργων επιστημονικής φαντασίας.

Η τεχνολογία μπορεί να μας δίνει εργαλεία για να αντιμετωπίζουμε με έξυπνο τρόπο την ζωή και να δίνουμε λύσεις σε καθημερινά προβλήματα. Αν όμως πέσει σε χέρια ηλίθιων ηγετών χωρίς έλεγχο, μπορεί αυτοστιγμής να καταστρέψει τον κόσμο. Όταν ρωτήθηκε ο Αϊνστάιν πότε και με πιο τρόπο θα γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος η απάντησή του δεν μπορούσε να ήταν πιο σαφής. «Δεν γνωρίζω. Αλλά ο τέταρτος θα γίνει με ρόπαλα και πέτρες», καταλάβαινε δηλαδή ότι η ασυδοσία του καπιταλισμού θα οδηγήσει στην χρήση των πυρηνικών και στην ολοσχερή καταστροφή του κόσμου. Ίσως για αυτό ψάχνουν φόρμουλα να πάρουν τους κωδικούς των πυρηνικών από τα χέρια του Trump. Τόσο καλά δηλαδή στην χώρα του καπιταλισμού.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το