Κόσμος

Τρόμος και για επιθέσεις με χημικά στη Γαλλία

synagermos
Το εφιαλτικό σενάριο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος με χημικά ή βιολογικά όπλα δεν αποκλείει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος, μιλώντας χτες στο Κοινοβούλιο που συνεδρίασε και ενέκρινε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, τόνισε πως δεν πρέπει να αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο: «Ξέρουμε ότι υπάρχει και κίνδυνος χημικών ή βιολογικών όπλων. Δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα… Το λέω με κάθε επιφύλαξη, αλλά γνωρίζουμε και το έχουμε κατά νου», τόνισε.

Εξάλλου, ήδη και πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, η γαλλική κυβέρνηση είχε διατάξει τις ιατρικές υπηρεσίες του στρατού να εφοδιάσουν με ατροπίνη (αντίδοτο στο αέριο sarin κι σ’ άλλα αέρια που προκαλούν παράλυση του νευρικού συστήματος) τις ιατρικές μονάδες έκτακτης ανάγκης που θα είναι σε επιφυλακή κατά τη διάρκεια της Συνόδου για το κλίμα που αρχίζει στις 30 Νοεμβρίου.

Διάταγμα
Στο σχετικό της διάταγμα αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων με νευροτοξικά αέρια συνιστά σοβαρή απειλή για την υγεία, ως εκ τούτου, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη». Κι ενώ, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν πως η απόφαση είχε ληφθεί πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι χτεσινές δηλώσεις Βαλς πιστοποιούν πως οι Αρχές θεωρούν τις επιθέσεις με χημικά όπλα ως ένα σενάριο που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.
Επίσης, στη Γερμανία, όπου οι Αρχές δεν αμφισβητούν ότι υφίσταται κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης, όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά εδώ και αρκετές εβδομάδες και μάλιστα σχετικές απειλές έχουν ήδη εκστομίσει στα γερμανικά τζιχαντιστές μέσω Ιντερνετ, όλες οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις ευρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που όμως δεν επιβεβαιώνονται, οι γερμανικές υπηρεσίες έχουν εξετάσει και το ενδεχόμενο επίθεσης με χημικά όπλα.
Η φοβία των κυβερνήσεων και Αρχών ασφαλείας για τρομοκρατικό χτύπημα με χημικά ή βιολογικά όπλα ξεκινάει από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ιδρυτής κι αρχηγός της Αλ Κάιντα, έλεγε πως η απόκτηση χημικών όπλων είναι «ιερό καθήκον» και ισχυριζόταν πως η οργάνωση είχε χημικά όπλα ως «φόβητρο». Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.
Το καθεστώς της Συρίας, αντιθέτως, είχε χημικά, τα οποία υποτίθεται πως κατέστρεψε στο σύνολό τους μετά από μια σχετική συμφωνία το 2013. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος κατέχει χημικά, καθώς ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) επιβεβαίωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι χρησιμοποιήθηκε αέριο μουστάρδας στη Συρία τον Αύγουστο, προσθέτοντας ότι ένα ακόμη χημικό όπλο, αέριο χλωρίου, χρησιμοποιήθηκε από το ΙΚ «κατά τα φαινόμενα» επίσης στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες το Ισλαμικό Κράτος θέλει απεγνωσμένα να αναπτύξει χημικά όπλα και υπάρχουν ενδείξεις ότι χρησιμοποιεί Ιρακινούς, Σύρους κι άλλους Αραβες επιστήμονες γι’ αυτό τον σκοπό, ωστόσο επισημαίνουν πως προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει εξελιγμένα αέρια, όπως αυτά που προκαλούν παράλυση του νευρικού συστήματος.

Η Europol
Εν τω μεταξύ, η Europol εφιστά την προσοχή σε νέα χτυπήματα. Ο επικεφαλής της, Ρομπ Γουάινραϊτ, χαρακτήρισε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαπραχθούν νέες επιθέσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας ότι θεωρεί την τρομοκρατική απειλή μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι ως «την πλέον σοβαρή τα τελευταία 10 χρόνια».
Αποκάλυψε επίσης ότι «τουλάχιστον 5.000 Ευρωπαίοι υπήκοοι έχουν ταξιδέψει στη Συρία», ενώ περίπου 10 χιλιάδες ύποπτοι «έχουν εισέλθει στα κράτη-μέλη και τις χώρες- εταίρους σε διεθνές επίπεδο.
Από αυτούς οι 2.000 είναι διαπιστωμένα μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οι υπόλοιποι είναι απλά ύποπτοι ή πρόσωπα που διευκολύνουν τις μετακινήσεις τους.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το