Τοπικά

Τρόμος από βλήμα όλμου που δεν είχε εκραγεί – Το βρήκε 49χρονος κοντά στις Γλαφυρές

Ένα βλήμα όλμου που βρήκε προχθές το βράδυ ένας κάτοικος της περιοχής των Γλαφυρών Μαγνησίας προκάλεσε συναγερμό στις τοπικές στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές. Ένας 49χρονος κάτοικος των Γλαφυρών βρήκε δίπλα σε χωματόδρομο, ενάμισι χιλιόμετρο από τον οικισμό, ένα βλήμα όλμου, το οποίο δεν είχε εκραγεί…
Ο 49χρονος ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία και αστυνομικοί που έσπευσαν προχθές το βράδυ στο σημείο, τοποθέτησαν περιμετρικά πλαστικές κορδέλες, για να μην πλησιάσουν πολίτες, ενώ το βλήμα φυλασσόταν όλη τη νύχτα, αφού ήταν πιθανή μια έκρηξή του, αν κάποιος το περιεργαζόταν.

Το βλήμα βρέθηκε στις 8 προχθές το βράδυ, τρία χιλιόμετρα δυτικά του πεδίου βολής Γλαφυρών και μετά τη λήξη άσκησης των δυνάμεων Πεζοναυτών, προς την περιοχή Μάρμαρα της Β’ ΒΙΠΕ Βόλου. Σημειώνεται ότι προχθές οι πεζοναύτες πραγματοποίησαν άσκηση τόσο το πρωί, όσο και το απόγευμα με βολές όλμων των 81 χιλιοστών και ένα από τα βλήματα που εκτοξεύθηκαν, αφού διάνυσε απόσταση τριών χιλιομέτρων και πέρασε από δύο λόφους, έπεσε σε έναν χωματόδρομο, όπου αφού άνοιξε μια λακκούβα, κατρακύλησε, σύμφωνα με τον 49χρονο, δίπλα απ’ αυτόν χωρίς να εκραγεί.
Το σημείο όπου κατέπεσε το βλήμα, ήταν ενάμισι χιλιόμετρο περίπου από τον οικισμό των Γλαφυρών. Πυροτεχνουργοί του Στρατού μετέβησαν χθες το πρωί στο σημείο και το εξουδετέρωσαν.

Όπως ανέφερε στη «Θ» ο 49χρονος κάτοικος των Γλαφυρών και πέρσι την ίδια εποχή είχε βρει άλλο ένα βλήμα, καινούργιο, που επίσης δεν είχε εκραγεί στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμη ο 49χρονος δήλωσε στη «Θ» πως οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνται να οργώσουν τα χωράφια τους και γενικά επικρατεί μια ανησυχία, μήπως συμβεί κάποιο ατύχημα.
Σημειώνεται ότι τα βλήματα των 81 χιλιοστών εκτοξεύονται από τους όλμους Ε44-Ε1, που είναι ο τυπικός όλμος του Ελληνικού Στρατού. Αμερικανικής σχεδιάσεως και ελληνικής κατασκευής από την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ), νυν Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).
Το βάρος του όλμου είναι 40,1 κιλά (το βάρος του σωλήνα είναι 15 κιλά, του δίποδα 14 κιλά και της βάσεως 11,1 κιλά), το διαμέτρημά του 81 mm και το μέγιστο βεληνεκές του 5.900 μέτρα, ενώ το ελάχιστο 75 μέτρα.

Μπορεί να βάλλει πυρομαχικά: Ελαφρά – Βαρέα εκρηκτικά, καπνογόνα, φωτιστικά, ασκήσεων, εκπαιδεύσεως, μακρού βεληνεκούς, εμπρηστικά. Όλα τα βλήματα κατασκευάζονται στην Ελλάδα κατόπιν αδείας από ξένες εταιρείες.
Επιχειρησιακώς ο όλμος χρησιμοποιείται για την παροχή πυρών αμέσου υποστηρίξεως, καμπύλης τροχιάς στις υπομονάδες και τα τμήματα μονάδων Πεζικού. Μπορεί ακόμα να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού και να φωτίσει περιοχή του πεδίου μάχης. Συνήθως στα τάγματα του Ελληνικού Στρατού (Πεζικού, Μηχανοκίνητου Πεζικού, Πεζοναυτών, Μοιρών Καταδρομών, Αλεξιπτωτιστών κ.λπ.) οι όλμοι ανήκουν στη δύναμη του Λόχου Υποστηρίξεως της Μονάδας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το