Οικονομία

Τρομάζουν τα στοιχεία των επερχόμενων μειώσεων στις συντάξεις

Το απόλυτο μαρτύριο θα ζήσουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Από τη μία βλέπουν τα κείμενα της συμφωνίας με τους δανειστές για το κλείσιμο του 3ου μνημονίου να μην αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας δρομολογώντας και κοστολογώντας την περικοπή των συντάξεων.
Από την άλλη ακούν τον πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει ότι οι συμφωνίες θα τηρηθούν αλλά να αφήνει και υπονοούμενα ότι κάτι μπορεί να γίνει μέχρι την κρίσιμη ώρα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Προστασίας έβγαλε τις προηγούμενες ημέρες στοιχεία από τους επικείμενους επανυπολογισμούς των συντάξεων καταδεικνύοντας ότι οι μειώσεις που μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 300 ή τα 400 ευρώ τον μήνα, είναι προ των πυλών.

Η αβεβαιότητα αναμένεται να παραταθεί για τουλάχιστον όλο το καλοκαίρι καθώς το μέλλον των συνταξιούχων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο ακόμη και με τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις. Ο υπολογισμός της προσωπικής διαφοράς ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί –αν και οι υπολογισμοί σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τόσο πολύπλοκοι που θα χρειαστεί να ελεγχθούν δύο και τρεις φορές καθώς είναι ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να υπάρξει κύμα προσφυγών με το που θα σταλούν τα πρώτα ειδοποιητήρια- και αυτό που μένει είναι να αποσταλούν τα ειδοποιητήρια στους ενδιαφερόμενους.

Οι πολλοί θα δουν μεγάλες μειώσεις. Λιγότεροι θα είναι αυτοί που θα δουν τη σύνταξή τους να παραμένει αμετάβλητη και ακόμη λιγότεροι αυτοί οι οποίοι θα μπορούν να περιμένουν κάποια αύξηση έστω και σε βάθος πενταετίας. Προφανώς, τα ειδοποιητήρια δεν θα σταλούν άμεσα καθώς ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Προφανώς κανείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θέλει να έχει ενημερωθεί ο συνταξιούχος για το ύψος της περικοπής που θα υποστεί λίγο πριν πάει στην κάλπη.
Τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι προϊόν της επεξεργασίας που έχει ήδη γίνει και όχι αυθαίρετων υπολογισμών. Έτσι, οι μειώσεις που αναφέρονται στη συνέχεια, αφορούν σε υπαρκτά πρόσωπα.

· Με 11.875 ημερομίσθια, η σύνταξη ασφαλισμένου στο ΙΚΑ διαμορφωνόταν στα 1949,16 ευρώ με βάση το προηγούμενο καθεστώς και με τον νόμο Κατρούγκαλου μειώνεται στα 1571,16 ευρώ. Η μείωση φτάνει στα 378 ευρώ.
· Με 7851 ημερομίσθια, προκύπτει μείωση από τα 1127,4 ευρώ, στα 1009 ευρώ δηλαδή κατά 118,09 ευρώ.
· Με 8708 ημερομίσθια, το ποσό μειώνεται από τα 1305,43, στα 1260,46 ευρώ ενώ
· Με 5980 ημερομίσθια, η σύνταξη μειώνεται από τα 925,67 ευρώ στα 823,8 ευρώ δηλαδή κατά 101,87 ευρώ.

Στο πρώην ΤΕΒΕ οι μειώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Από τα παραδείγματα προκύπτει ότι θα επηρεάσουν και τους χαμηλοσυνταξιούχους και μάλιστα έντονα.
· Σημερινή σύνταξη 519,23 ευρώ (καθαρά) συνταξιούχου που ασφαλίστηκε για 24 έτη και 10 μήνες, θα πέσει κατά 72,37 ευρώ τον μήνα, στα 446,86 ευρώ.
· Συνταξιούχος με 17 έτη ασφάλισης, θα χάσει 115 ευρώ από τα καθαρά του και θα έχει στο εξής εισόδημα 524 ευρώ έναν 639 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.
· Ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ για 25 έτη και τέσσερις μήνες, θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό τον Δεκέμβριο το ποσό των 789,8 ευρώ αντί για 963,17 ευρώ που εισέπραττε μέχρι τώρα μετά την αφαίρεση των κρατήσεων.

Η σύνταξη γήρατος του θανόντος ύψους 600,9 ευρώ, θα αντικατασταθεί από σύνταξη χηρείας 384 ευρώ ενώ μέχρι τώρα ήταν 420,63 ευρώ. Σύνταξη θανόντος ύψους 1502,11 ευρώ, θα γίνει σύνταξη χηρείας των 520,5 ευρώ, αντί για 1051,47 ευρώ που ήταν η σύνταξη χηρείας μέχρι τώρα. Σύνταξη θανόντος των 1129,86 ευρώ που έγινε σύνταξη χηρείας των 790,9 ευρώ, τώρα θα μετατραπεί σε σύνταξη χηρείας 395,49 ευρώ
Σε αρκετά από τα παραδείγματα που έδωσε η ΠΟΠΟΠΚ στη δημοσιότητα προκύπτουν και μειώσεις άνω του 18%. Αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί. Απλώς, ο συνταξιούχος δεν θα «φάει» όλη τη μείωση από την 1/1. Θα μειωθεί το εισόδημά του στο ανώτερο επιτρεπόμενο όριο του 18%. Μετά όμως, όλη η πρόσθετη περικοπή θα παραμείνει σε έναν ειδικό λογαριασμό και θα αδειάζει με τον εξής τρόπο: κάθε φορά που θα γίνεται αύξηση στις συντάξεις λόγω πληθωρισμού (μετά το 2022 γιατί μέχρι τότε απαγορεύεται) ο συνταξιούχος που θα εξακολουθήσει να έχει υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, δεν θα παίρνει καμία αύξηση και απλώς θα αδειάζει τον λογαριασμό της προσωπικής διαφοράς.

Φωτογραφία: Eurokinissi
Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το