Κατηγορίες: Τοπικά

Τροχαία ατυχήματα στο Δήμο Βόλoυ – Τα επικίνδυνα σημεία της πόλης και οι ημέρες που πρέπει να προσέχετε

 

Οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι

Οι πιο επίφοβες διασταυρώσεις

Οι ημέρες με τα περισσότερα τροχαία

Οι ασφαλέστερες ώρες της ημέρας για την κυκλοφορία οχημάτων

 Στο Βόλο καταγράφονται μηνιαίως εκατοντάδες ατυχήματα από την τροχαία, πολλά από  τα οποία από καθαρή τύχη δεν έχουν θύματα και σοβαρούς τραυματισμούς.

Περισσότερα από 1200 τροχαία υλικών ζημιών μέσα σε 9 μήνες (Οκτώβριος του 2014 -Ιούνιος του 2015)  καταγράφηκαν από την τροχαία στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλου.  Από τον σύμβουλο αστικού περιβάλλοντος Βαγγέλη Θέο επισημάνθηκαν τα επικίνδυνα σημεία – διασταυρώσεις και δρόμοι – στα οποία καταγράφονται ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ατυχημάτων σε σύγκριση με άλλους δρόμους με παρόμοια κίνηση και χαρακτηριστικά.  Δεν είναι στις εθνικές οδούς ούτε σε επαρχιακούς δύσβατους δρόμους αλλά αντίθετα είναι σε κεντρικά και πυκνοκατοικημένα σημεία του Δήμου Βόλου. Απροσεξία οδηγών, έλλειψη χώρου πάρκινγκ, υπερβολικού φόρτου κίνησης σε στενούς δρόμους, κακή ορατότητα και κακοτεχνίες είναι κάποιες από τις αιτίες που εκτιμούμε πως αυξάνουν την επικινδυνότητά τους.

Οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι

Ο δρόμος με το μεγαλύτερο αριθμό ατυχημάτων με δεκάδες ατυχήματα κάθε μήνα είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Βόλου ο Ελ. Βενιζέλος. Έκπληξη όμως προκαλεί ότι ο δεύτερος συχνότερος δρόμος με 56 καταγραμμένα ατυχήματα μέσα σε 9 μήνες σε τροχαία είναι η 28ης Οκτωβρίου, περισσότερα ακόμη και από πολυσύχναστους δρόμους όπως η Δημητριάδος, Λαρίσης, Αναλήψεως και Πολυμέρη.  Από τους “μικρούς” δρόμους με τα περισσότερα τροχαία ξεχωρίζουν επίσης οι Ανθ. Γαζή, Γαλλίας, Κουντουριώτου, Κωνσταντά, Γαμβέτα, Όγλ και Κοραή.

 

Οι πιο επισφαλείς διασταυρώσεις

Η πιο επικίνδυνη διασταύρωση είναι η Αλμυρού και Μητρ. Γρηγορίου στα παλιά με 11 καταγραμμένα περιστατικά σε 9 μήνες. Το Stop που υπάρχει στο σημείο εκείνο φαίνεται πως πολλές φορές αγνοείται από τους οδηγούς με άσχημες συνέπιες. Άλλες διασταυρώσεις με ασυνήθιστο μεγάλο αριθμό τροχαίων είναι η διασταύρωση μεταξύ Αναλήψεως και Ελ. Βενιζέλου καθώς και κατά το μήκος της 28ης Οκτωβρίου σε τρία σημεία με Αθ. Διάκου, Κ. Καρτάλη και Κοραή. Κύριες αιτίες των ατυχημάτων αυτών είναι η παραβίαση της προτεραιότητας, του σηματοδότη καθώς και οι οπισθομετωπικές συγκρούσεις.

 

Διασταυρώσεις

Σειρά επικινδυνότητας Οδός 1 Οδός 2 Αριθμός Αχημάτων
1 Αλμυρού Μητρ. Γρηγορίου 11
Αναλήψεως Ελ. Βενιζέλου 9
3 28ης Οκτωβρίου Αθ. Διάκου 8
4 28ης Οκτωβρίου Κ. Καρτάλη 7
5 Γρ. Λαμπράκη Σέκερη 7
6 Ελ. Βενιζέλου Ιάσονος 6
7 28ης Οκτωβρίου Κοραή 5
8 2ας Νοεμβρίου Παγασών 5
9 Γ. Καρτάλη Κοραή 5
10 Γρ. Λαμπράκη Μητρ. Γρηγορίου 5
11 Ελ. Βενιζέλος Περιφερειακός 5

Ατυχήματα ανά ημέρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία Δευτέρα και Σάββατο είναι οι μέρες με τα περισσότερα ατυχήματα ενώ η Κυριακή είχε σχεδόν τα μισά σε αριθμό ατυχήματα από τα οποία το ¼ ήταν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό σε σύγκριση με άλλες μέρες, αλλά αναμενόμενο εξαιτίας της νυχτερινής εξόδου του Σαββάτου).

Ατυχήματα ανά ώρα

Η πιο επικίνδυνη ώρα να κυκλοφορεί κάποιος στο Βόλο είναι στις 1 το μεσημέρι καθώς εκείνη την ώρα καταγράφονται μέχρι και 3 φορές περισσότερα ατυχήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες πρωινές και απογευματινές ώρες.  Από την άλλη πλευρά η ασφαλέστερη ώρα να κάνει κάποιος την δουλειά του το πρωί στο Βόλο είναι μεταξύ 9:30 και 10:00 η ώρα όπου καταγράφονται τα λιγότερα ατυχήματα.

Αν και οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι, αρκετά από τα ατυχήματα που έχουν συμβεί θα ήταν δυνατόν να αποφευχθούν είτε με τη βελτίωση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων είτε με επιπρόσθετα έργα, στα συγκεκριμένα σημεία.

Παρότι τα παραπάνω στοιχεία μπορούν, πρέπει και χρειάζεται σύμφωνα με το μελετητή να εμπλουτιστούν περαιτέρω με περισσότερα δεδομένα, δύνανται άμεσα να χρησιμοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και την τροχαία Βόλου προκειμένου να τεθούν προτεραιότητες σε ότι αφορά έργα (π.χ. βελτίωση της ορατότητας σε επικίνδυνες διασταυρώσεις, καλύτερη σήμανση) αλλά και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις όπου αυτές χρειάζονται (π.χ. μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στην 28ης Οκτωβρίου, Ανθ. Γαζής κτλ.) για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Στόχος της παραπάνω πολύμηνης εργασίας αλλά και προσωπική ευχή του γράφοντος είναι τα παραπάνω να βοηθήσουν στο να σωθεί μια ζωή από τροχαίο – η δικιά σου.

Προσοχή λοιπόν στους δρόμους – ιδιαίτερα αυτόν το μήνα που διανύουμε καθώς ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας με ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό τροχαίων, όπως φαίνεται και στο γράφημα παρακάτω.

Share

Πρόσφατα άρθρα

e-ΕΦΚΑ: Νωρίτερα οι πληρωμές – Πότε καταβάλλονται συντάξεις και επιδόματα

Νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2024 και του επιδόματος προσωπικής διαφοράς,…

14 Δεκεμβρίου 2023

Ο κλέψας του κλέψαντος – Πώς η νταντά «ξάφριζε» τον αρχηγό της συμμορίας με την απάτη σε βάρος του Δημοσίου

Την στιγμή που ο επιχειρηματίας και σύζυγος γνωστής σταρ Ελλάς κατηγορείται με τους συνεργούς του…

14 Δεκεμβρίου 2023

Επικοινωνία Εντογάν – Μπάιντεν: F-16 και Γάζα στο επίκεντρο – Τι συζητήθηκε

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχαν απόψε τηλεφωνική…

14 Δεκεμβρίου 2023

Διαδίκτυο: Πώς το χρησιμοποιούν οι Έλληνες και σε ποιες ιστοσελίδες μπαίνουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση του διαδικτύου πραγματοποιείται από…

14 Δεκεμβρίου 2023

Ρέντη: Ραγδαίες εξελίξεις – Ταυτοποιήθηκε άτομο που εκτόξευσε ναυτική φωτοβολίδα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των επεισοδίων στο Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό του…

14 Δεκεμβρίου 2023

Αγόρι που εξαφανίστηκε το 2017 από την Ισπανία, εντοπίστηκε στη Γαλλία έξι χρόνια μετά

Ένα 17χρονο αγόρι από το Όλνταμ της Βρετανίας που εξαφανίστηκε στην Ισπανία το 2017 βρέθηκε…

14 Δεκεμβρίου 2023