Τοπικά

Τριτοκοσμικές συνθήκες σε δρόμους της Αγριάς (photos)

Σίγουρα οι εργασίες αποχέτευσης για τη σύνδεση της Αγριάς με τον Βιολογικό αποτελεί ένα έργο με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία. Κάτοικοι της Αγριάς διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί περίπου εδώ και έναν χρόνο με την υποβάθμιση της περιοχής τους, αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την κωλυσιεργία ολοκλήρωσης του έργου. Λάσπη, νερά, σκόνη, χαλασμένα  πεζοδρόμια, σπασμένα ρείθρα, χώματα είναι, μεταξύ άλλων, η τραγική εικόνα που παρουσιάζει η οδός Δράκειας αλλά και κάθετοι δρόμοι σε αυτή.

 

Οι εργασίες για την κεντρική αποχέτευση στην οδό Δράκειας στην Αγριά, που θα τη συνδέσει με τον Βιολογικό του Βόλου, άρχισαν πριν περίπου έναν χρόνο και ακόμη να ολοκληρωθούν.

Οι περίοικοι και κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση και διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου έξω από τα σπίτια τους. Σίγουρα, όπως τονίζουν, δεν μπορούν και δεν θέλουν να εμποδίσουν την ανάπτυξη και ένα μεγάλο έργο πνοής με περιβαλλοντικές πτυχές για την περιοχή τους.

«Αυτό που ζούμε τον τελευταίο χρόνο δεν είναι ανάπτυξη, αλλά υπανάπτυξη. Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας. Χώματα και λάσπες παντού, ενώ οι εστίες μόλυνσης παραμονεύουν από τις λίμνες νερού που δημιουργούνται κατά καιρούς» τονίζουν περίοικοι της οδού Δράκειας.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι στο παρκάκι στην αριστερή πλευρά της οδού Δράκειας, λίγο πριν φτάσει κάποιος στον παραλιακό δρόμο, πετούν χώματα, τα οποία βγάζει ο εκσκαφέας για τις ανάγκες του έργου της αποχέτευσης, αλλά ακόμη και από τις εργασίες στα Αστέρια Αγριάς όπου κατασκευάζεται αντλιοστάσιο.

«Σε επισήμανσή μας για την απομάκρυνση των χωμάτων μάς έχουν αναφέρει ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί. Αλλά ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» αναφέρουν.

Στο πάρκο, έκταση που ανήκει στον ΟΣΕ, σύμφωνα με τους ίδιους, έχουν πεταχτεί και αφεθεί υλικά για τις ανάγκες του έργου, όπως πάσσαλοι αντιστήριξης, οικοδομικά υλικά, σωλήνες κ.ά.

Το πάρκο έχει καταστραφεί, ενώ στο παρελθόν υπήρχε παιδική χαρά για τις ανάγκες μικρών παιδιών, αλλά ήταν και χώρος άθλησης για νέους ανθρώπους και περιπάτου για ηλικιωμένους.

«Κατά το πρόσφατο παρελθόν κάποια βράδια είχαν παρατηρηθεί και κρούσματα με χρήση ναρκωτικών» προσθέτουν.

«Η κατάσταση που ζούμε είναι τριτοκοσμική. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών μας. Χώμα, σκόνη, λάσπη κυριαρχούν απ’ άκρη εις άκρη της οδού, αλλά και σε κάθετους δρόμους στη Δράκειας» επισημαίνουν.

Οι εργασίες, σύμφωνα με τους ίδιους, έχουν κολλήσει στο γεγονός ότι ο εργολάβος περιμένει απάντηση από τον ΟΣΕ για τις σιδηροδρομικές γραμμές για να τελειώσει και να καταλήξει το έργο στον παραλιακό δρόμο.

«Το κράτος ουσιαστικά περιμένει απάντηση από το κράτος. Και εμείς αναμένουμε πότε θα ολοκληρωθεί το έργο» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι παράπλευρες ζημιές από τις εργασίες κατασκευής του κεντρικού αγωγού της αποχέτευσης είναι αρκετές, ενώ έχουν εγκαταλειφθεί σωροί από χώματα μπροστά σε σπίτια και αυλές.

«Με δικά μας χρήματα έχουμε φτιάξει πεζοδρόμια, ενώ στο πλαίσιο του έργου της κεντρικής αποχέτευσης τα έχουν καταστρέψει όπως και έχουν σπάσει ρείθρα. Βέβαια σε ερώτησή μας μάς απάντησαν ότι θα επιδιορθωθούν οποιεσδήποτε ζημιές έχουν γίνει» τονίζουν οι περίοικοι.

Οι κάτοικοι της περιοχής απευθύνουν ερώτημα προς τους αρμόδιους φορείς, αλλά και τον εργολάβο του έργου πότε θα τελειώσει το μαρτύριό τους.

«Το καλοκαίρι που θα υπάρχουν και αλλαγές, αφού θα δοθεί σε κυκλοφορία η Δράκειας, μιας και θα μονοδρομηθεί όλος ο δεύτερος παράλληλος, δεν θα μπορούμε να ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα για τον αερισμό των σπιτιών μας» επισημαίνουν, ενώ περιμένουν απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημά τους.

Στις έντονες βροχοπτώσεις του 2015 και του 2016 τα νερά δεν είχαν διέξοδο προς τη θάλασσα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σχεδόν όλα τα υπόγεια στην περιοχή.

«Τα όμβρια λόγω και παλαιότερων έργων στο πάρκο με υπερύψωση του εδάφους με αναχώματα είχε ως αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να φτάσουν στη θάλασσα και να πλημμυρίσουν σπίτια» καταλήγουν οι ίδιοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το