Τοπικά

Τριτοκοσμικά τα επίπεδα στην ιατρική πρόληψη σύμφωνα με τον Βολιώτη χειρουργό-ερευνητή Κων. Μαμμά

Απουσιάζει σχεδόν η ιατρική πρόληψη στους εργαζομένους τόσο της Μαγνησίας, όσο και σε αυτούς όλης της χώρας, με τα ποσοστά να είναι απογοητευτικά, φτάνοντας μόλις στο 10%, καθιστώντας τον πληθυσμό ευάλωτο απέναντι σε σοβαρά νοσήματα, όπως ο καρκίνος.

Σύμφωνα με τον χειρουργό δρ. Κωνσταντίνο Μαμμά, δεν πραγματοποιείται συστηματικός προληπτικός έλεγχος στο εργατικό δυναμικό του Νομού και της Θεσσαλίας, παρά το γεγονός ότι λόγω της ανεργίας ο αριθμός των εργαζομένων συρρικνώθηκε σε σχέση με πριν μία δεκαετία. Επιπλέον το κόστος πραγματοποίησης εξετάσεων έχει μειωθεί, ωστόσο, τα ποσά που δαπανώνται δεν κατευθύνονται σε αυτόν τον τομέα, αλλά για παράδειγμα στην αγορά ανακυκλώσιμων υλικών, σε υπηρεσίες κ.ά. Όπως αναφέρει ο κ. Μαμμάς, το 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις γυναικολόγων, το 35% του πληθυσμού υποβαλλόταν τακτικά σε τεστ Παπανικολάου, όμως οι αριθμοί αυτοί δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα, καθώς οι περισσότερες γυναίκες είναι μετανάστριες, οι οποίες εξετάζονται από ΜΚΟ. Η έλλειψη ελέγχου είναι δυνατόν να επιφέρει προβλήματα στην υγειονομική κατάσταση του πληθυσμού. «Η απουσία πρόληψης καθιστά τους πολίτες ευάλωτους σε σοβαρά νοσήματα, όπως είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Επίσης ο σακχαρώδης διαβήτης, μπορεί να οδηγήσει στο λεγόμενο διαβητικό πόδι, που ενδεχομένως να έχει ως συνέπεια ακόμα και τον ακρωτηριασμό του άκρου. Μάλιστα, όπως δείχνει έρευνα, εξαιτίας των ακρωτηριασμών τα δημόσια ταμεία επιβαρύνονται κάθε χρόνο με 254 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν σε ιατρικά έξοδα και αναπηρικές συντάξεις για τους ασθενείς», σημειώνει ο Βολιώτης χειρουργός.

Εκτιμά ότι η Πολιτεία θα πρέπει να αναζητήσει τις κατάλληλες λύσεις, που θα έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος, σε αντίθεση με αυτές που ακολουθούνται αυτήν τη στιγμή, που είναι αρκετά πιο κοστοβόρες. «Δημιουργήθηκαν νέες υποδομές, για παράδειγμα οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τα έξοδα των οποίων είναι πολλαπλάσια από τις παλαιότερες δομές, όπως τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία. Παρατηρούμε υγειονομικές δραστηριότητες, στρατηγικά σχεδιασμένες, που αποτελούν πηγή κόστους». Ο γιατρός προτείνει ορισμένες λύσεις, που θα βελτιώσουν την κατάσταση και θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, όπως η πλήρης, χωρίς προβλήματα, λειτουργία ειδικά στην περιφέρεια της Μαγνησίας των αγροτικών ιατρείων, η ενδυνάμωση σε όλα τα επίπεδα των Κέντρων Υγείας σε κωμοπόλεις. Συν τοις άλλοις πολύ σημαντικές λύσεις, θεωρεί πως θα προσφέρουν οι κινητές μονάδες πρόληψης, οι οποίες όμως θα διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα τηλε-ιατρικής με τεχνολογία αιχμής, όπως το icloud computing, ακόμα και ειδικά ρομπότ, μια τεχνολογία που ήδη υπάρχει στην Ελλάδα και μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το